Proč nechodit na mamograf?
Zjistilo se totiž, že úmrtnost žen s ním je stejná jako bez něj. Pacientky, které podstupují mamografické vyšetření, se vystavují nadměrným dávkám radiace. To u nich značně zvyšuje riziko vzniku rakoviny z ozáření. Mamograf jim tak nejenže nepomáhá, ale doslova škodí.
To si nějak protiřečíte. Pokud mamograf značně zvyšuje riziko vzniku rakoviny, tak by neplatila Vaše první věta, že úmrtnost je stejná s ním jako bez něj. S ním by měla být podstatně vyšší, pokud opravdu škodí.
smutné je to , že na rakovinu plic (resp. metastázy z prvotní rakoviny prsu ) A. Slováčkovou (podle toho co se psalo) testovali až po víc jak ročním kašli , kdy jí otec dovedl ke známé lékařce do té doby jí TVRDILI, ŽE JDE O REFLUX.
Tak, že smutný doklad toho, jak funguje naše zdravotnictví (a nic na tom nezmění ani větší zájem o mamograf)
Nevím kdo ji léčil a jak ji léčil. Ale smutná pravda je, ýe cca 20-30% nádorů prsu metastázuje i přesto, že pacientka je sledována. Snižuje se to s lepší kvalitou primární léčby, ale pořád to je hodně. Podle mě je to obrovská chyba, že se o tom moc nemluví a pacientky si plně to riziko neuvědomují, takže nemají takovou motivaci dokončit náročnou pěti až desetiletou hormonální léčbu. Podceňuje to i většina onkologů, protože se příliš spoléhají na chemoterapii a nepříliš spolehlivé testy jako Oncotype.
Tady všechny píší o tom, jak měly problém se někam dostat. Tuto zkušenost tedy nemám. Chce to hledat, když nemáte volnou kapacitu v okolí, toto mi zase takový problém nepřipadá, i když každá máme jinou zkušenost. Mě však spolehlivě od prevence odradil přístup lékařů. Zažila jsem spoustu hloupých řečí, výtek, nešetrného zacházení, a tak už prostě téměř nikam nechodím, a to jsem měla nádor. Zažila jsem i pár dobrých lékařů, ale ty negativní zkušenosti se do člověka zaryjí tak nějak více.
Zkoušela jsem se objednat na sono, jako samoplátce, čekačka rok.
Zkuste kliniky v okolnich mensich mestech, v Rakovniku (Stredocesky kraj) mi vysetreni udelali na pockani.
Pokud je pravda to, že onkologická pacientka sdělila ošetřující lékařce, že má dlouhodobý kašel a ta se na to vykašlala, poslala ji pouze na rentgen, a to se táhlo dva roky, je jakákoliv prevence zbytečná. Pokud by ošetřující lékařka udělala hned při první návštěvě to, co udělala druhá lékařka, ke které dovedl Aničku po dvou letech neustálého kašle otec, tedy poslala ji na CT, tak tady Anička mohla být. Byla by včas a správně léčena. Léky na reflux, které ta dáma v bílém nasadila, opravdu rakovinu neléči. Je to moc smutné a hlavně zbytečné. Úmrtí tak mladé ženy se dalo zabránit. Jenom chtít. Tak, ať doktoři neplácají něco o prevenci. Je to k pláči.
Úpřímně, pokud kašel trvá déle než 8 týdnů, musí se vyšetřit. Rtg č 1, CT č 2. Ale pokud pacient má stále problémy, musí si trvat sám na vyšetření!!! V případě Anny, triple neg ca prsu je nevyléčitelná nemoc a bohužel jinak by to nedopadlo ani kdyby metastázy objevili o rok dříve. Je to strašné svinstvo!
U Aničky byl problém, že jako bývalá onko pacientka skoro rok ,,běhala po doktorech" s kašlem atd. 😥. Anna K. si doslova musela ,,vydržkovat" sono vyšetření neb cítila, že je něco špatně a mamo byl o.k. Sono potvrdilo návrat rakoviny. Mě po prvním mamu stejně hnali na sono, nahlásila jsem cystu zjištěnou před cca. 20.lety právě sonem. Mamograf ji nepoznal. Za mamo je víc peněz než za sono.
asi víc peněz
chtěla jsem sono, ale dělali drahoty
Za smrt Aničky mohou doktoři. Nejdříve dlouho ignorovali nález velké bulky v prsu. Potom nepochopitelně zanedbali a nevyšetřili kašel. I laik přitom ví, že rakovina prsu do plic metastázuje. Takže nejen prevence, ale přístup lékařů je důležitý.
Vyvarovala bych se takových silných prohlášení. Asi jste u toho nebyla. Čtete možná tak bulvár. Souhlasím však s tím, že přístup lékařů je důležitý.
Nejdůležitější není ani sono a ani mamograf. Je to jenom doplňující vyšetření. Ze všeho nejdůležitější je SAMOVYŠETŘENÍ PRSOU a to pravidelně každý měsíc. Mluvím z vlastní zkušenosti. Samovyšetřením jsem si našla bulku, která nebyla na mamografu ještě vidět. Kdybych netrvala na svém a neudělalo se sono, dnes tu možná nejsem. Nespoléhejte jenom na lékaře a diagnostické metody. Každá žena zná své prsa nejlépe. Když provádí samovyšetření pravidelně, tak brzo zjistí, co je v prsu jinak. Prosím nepodceňujte samovyšetření. Je to to nejdůležitější v prevenci karcinomu prsu. Můj nádor neměl ani 1cm. Našla jsem ho, protože jsem své prsa dobře znala. Léčba proto nebyla tak drastická. Je pravda, že když se nádor diagnostikuje brzy a zahájí se léčba je velká šance na úplné uzdravení. I když chodíte na mamograf nebo sono pravidelně á 2roky, nemůžete přece být 2 roky v klidu, protože se tam nic nenašlo. Za půl roku může být všechno jinak.
Dovolím si reagovat, dcera samovyšetření dělala a pravidelně a nic neobjevila. Naštěstí je to mladá a chytrá holka, která si chtěla nechat přesto jako prevenci udělat sono a tvrdé narazila u lékařů. O tom jsem se již zmínila. Po půl roce se na vyšetření dostala a doktorka sama po vyšetření řekla, že by ten myom nenahmatala. Takže samovyšetření není všechno
Je zajímavé že na západ od nás je tohle "lisování" prsou přímo zakázané !
Jak to šíleně bolí, nemám vytahané věšáky, paní to tam mačká, trapný, děsný, hrozný.... au!
Moje kamarádka byla na prvním mamografu ve 45 letech, za 14 měsíců nádor velikosti jablka. Moc tomu nerozumím. Zdravá a za pár měsíců agresivní forma rakoviny? Už je po operaci, vzali jí prso i uzliny a dál čeká, co bude