Kdo autorovi nakukal, že máslo nebývalo k sehnání?
Zase lžou,máslo bylo vždy a chutné.
1 kg. cukru stál 7,30 Kčs, 8,- Kčs stál kostkový, bridž cukr byl v malém balení, cenu nevím, nekupoval jsem. Máslo bylo, bylo i na váhu, levnější.
Televize Tesla 56 cm v roce 1989 cca 15.000,- Kčs, ruská s menší obrazovkou v roce 87 cca 6.000,- Kčs, když černobílá stála 4.500,- Kčs.
Dopis stál 0,60 Kčs, pohled 0,30 Kčs, koresponďák 50 hal... Ale mohlo dojít k úpravě cen. Dříve se nezdražovalo, pouze se upravovala cena.
Chleba stál 4,- Kčs, selský 4,20 Kčs, bratislava světlá 6,- Kčs. Ale byl i jiný clheba s jinými cenami.
Článek, nebo kvíz jsem jen přeletěl. Jedno vím jistě, pouze cena Favorita odpovídá pravdě. Například chléb konzumní se prodával výhradně jeden a půl kg. s cenou 4,20 kčs. případně půlka nebo čtvrtka. Potom byly další, ale druhý v pořadí byl bílý chléb kulatý 6 korun. Máslo : co je to za otázku jestli 8 nebo 10 ? Obě jsou správné 10 korun 1 jakost, 8 korun 2 jakost. Ceny cukru napsal jiný přispívatel. Shrnuto podle nadpisu asi ani autor nemá padesát a tím pádem šanci!
Inu, pokud někdo ihned v úvodu nezdůrazní, že nominální platy bývaly tenkrát bratru, ať nežeru, patnáctkrát nižší, než dnes, tak se těžko vyhne tomu, že se pokouší o nejapnou manipulaci. Jediné, co bylo tenkrát lepší, bylo to, že jsme byli výrazně mladší 🙂
Hlavně, tehdy někteří lidé platili 50 x míň za bydlení ..,.
Proč to sem někdo pořád dává? Je to zavádějící. Někteří lidé si zas budou myslet jak to tu nebylo vynikající. Taky si uvědomme kolik se vydělávalo tenkrát a kolik dnes. To máslo za deset korun bylo dost drahé na tehdejší poměry. Dnes se zase tak špatně nemáme. Jen se musíme více starat nikdo nikoho za ruce vodit nebude a ukazovat jak se s nimi hýbe.
No nevím ale telka barevná Kolor STS 110 stala 14500Kč Rubín 7500 - 10000 podle obrazovky
Nevím jaká to byla, řada, ale byla to Tesla s obrazovkou Toshiba a stála v listopadu 1982 14500 korun, pak byla řada řada nová, kdy obrazovky dodávali Francouzi a prodávala se v Tuzexu a pak teprve přišla naše výroba.
Kolik stála televize? Kolik stála lednice? Kolik stálo jízdní kolo? Který moula dával ty otázky dohromady?
Je mě 77 roků.Ceny potravin mám v hlavě od roku 1963,v oboru jsem pracovala.Při každém dnešním nákupu ceny stále srovnávám a trpím.
Do Černé Hory jsem létala 2x ročně,na 10 dnů,za 2850.-Kč
Bylo to lepší jak cenově, tak kvalitou. Mínus byla malá nabídka. Místo 10jogurtů dva, jeden s džemem a jeden bez džemu, ale kvalita vynikající.