Prosím, ono to tak zase jednoduché s těmi uzeninami a jejich ohříváním a vařením není. My jsme si to posldeních desetiletí nějak zjednodušili, nejen jíst uzeniny a také je před jídlem řádně připravit. Uzenin je velké množství druhů a podle toho se ohřívají nebo dokonce musí i několik minut některé vařit.
Svět se zrychluje a tak se zrychluje vše. Mám hlad, vyjmu párek jemný vídeńský z chladničky (nedej Bože z mrazničky) a hodím ho do mikrovlnky, nastavím na 800, a na 1 min., a myslím si - je to. Ano, toto je paskvil. A nepřeji vám dobrou chuť.
Jako je paskvil mít třeba doma šunkovou klobásu nebo špekáček a dát je ohřát na jednu dvě minuty do vody. Klobásky, špekáčky a pod. se musí pomalu a jemně provařit, aby se dokonale prohřály, trpělivě.
Dále jsme si zvykli na opekání různých uzenin na grilu nebo nad ohněm na zahradě. I to chce svůj čas, i to chce jen některé druhy, určitě se nehodí párek se sýrem.
A tak bych mohl pokračovat.
Mnoho lékařů varuje před uzeninami, já si spíše myslím, že by měli varovat před špatnou úpravou uzenin a jejich častým jídlem. Uzeniny, to není náhrada za rychlé jídlo, uzeniny to je delikatesa, se kterou se také tak musí zacházet a připravit ji k jídlu.
Jen vyzkoušejte vzít z ledničky oblíbený salám Vysočina, ukrojit si kolečko a sníst to. Potom nechte tento sálám cca hodinu na kuchyňské desce, aby dostal pokojovou tepotu, a potom ochutnejte, a zjistíte že je to nebe a dudy.
Ještě jedna poznámka, kupujte uzeniny u dobrého, známého řezníka, kde je záruka stabilní výroby, dobré chuti a kvality, s pečetí domácí kvality a profesionality odborníka.
Dnes ? Delikatesa ?
Tvl, nemám slov. Jsem řezník 35 let, ale takovouto kravinu jsem ještě necetl. Tedy do teď! Bohužel uvedení informací na pravou míru by vydalo na další a mnohem delší článek. 😭
Já je ohřívám v páře, stačí 5 minut.
Vařit párky 🙂🙂 - tak to je fakt nápad. Párky se "zásadně" pouze ohřívají - pak Vám nepraskne nikdy. A s tím vyndáváním párků před ohřevem (vařením 🙂) je také holý nesmysl - a hlavně zbytečný. Ono totiž stačí ty párky vložit do ještě vlažné vody přímo z lednice a normálně je prohřejete na požadovanou teplotu. Jak rychlé a jednoduché 🙂.
Ohřát si dobrý párek ??? To je bohužel sci-fi. Dobrý, ne-li vynikající párek dnes neudělá žádný řezník. Od té doby, co se používá komerční "směs koření na např. Vídeňšké párky", a chemické ustalovače aby zadržely vodu, nestojí žádný párek za to.
Ale jinak tedy dobrou chuť !
Uvařit si dobrý párek ? Dobrý párek si musíte jedině koupit.Párek ponořený do vody přijde o šťavnatost a bude vysušený ? Jakpak to ? Párek nevařit dlouho ? Párek nevařit vůbec,jen prohřát v horké vodě.
Párky se zásadně ohřívají v horké vodě, a podle starých kuchařek se v horké vodě také servírují. Doma se to dá snadno provést vložením párků do vysokého půllitru a zalitím vodou z rychlovarné konvice. Pan "redaktor" by měl zvážit o čem chce psát.
Ale nejlepší by možná bylo poslechnout výrobce takových uzenin. Dnes je totiž expertem na cokoliv kde kdo, ale obvykle o tom nic neví.
A netýká sen to jen párků, ale třeba taky mostů.
Nejprve dáme vařit vodu a když dosáhne bodu varu , odstavíme z plotny a vložíme párky , které ohříváme pod pokličkou cca 4 - 5 minut . To je prosím nejosvědčenější způsob , prověřený letitou praxí .
Dělám to stejně, neprasknou.
Základní zásada: Nikdy nevařit párky ve vroucí, bublající vodě (100 st.C.), ale v horké, cca kolem 80 st.C. Vařit déle a trpělivě, nespěchat. Výsledek dokonale prohřáté a neprasklé.
Parky klobasy špekáčky by měly být hotové jidlo a jen ohřívat
Stačí kupovat kvalitní párky , ty jsou v pravém střívku a nepraskají. To co koupíte v supermarketu plné mouky , škrobu a vody je nepoživatelné.
A kde ???
Autor zapomněl sdělit jak z toho co prodávají udělat chutný párek
Velmi spravná otázka.