Pistole je to jednoduchá, spolehlivá a vůbec ne drahá. 9 mm Makarov je náboj vcelku nijaký a zbraň také nemá pro mne nějaké zvláštní kouzlo. Ze zvědavosti jsem zkoušel dva kousky a nikdy jsem neměl dojem, že tuto zbraň musím mít. Existují mnohem lepší a zajímavější zbraně. Pokud ji ovšem někdo nutně chce, nemám s tím problém.
Podle autora článků "revoluční, legendární, ikonická" sovětská zbraň. Jak může takovými superlativy zahrnout zjevnou kopii o třicet let staršího německého Waltheru PP?
Přesně 🙂 Můj Walther PP 9 mm si hýčkám i přes jeho nešťastnou historii. Ale jsem strojař a že se dodnes vyrábí a prodává je pro mě vizitkou umu.
Vlastnil jsem legálně 10let,jednoduchá ,přesná ,akorát zpětný ráz trochu větší a malý zásobník .Jinak bez chyby .Terče mám dodnes schované ,kamarád ,policista nechtěl věřit ,že jsem to nastřílel já .
PM (pistole Makarov) je puvodni oznaceni, modernizovana verze ma oznaceni PMM a hlavni rozdil je v moznosti pouzivat vykonnejsi naboje Makarov. V komore je vyfrezovana drazka, do ktere se hilzna roztahne a klade vetsi odpor pri vytahovani. Naboje jsou vzhledove identicke. V PPM lze pouzivat i puvodni slabsi naboje a jednorade zasobniky. Vykonnejsi naboje se nesmi pouzivat v PM.
Vše je v Rusku pouze okopírované ale zjednodušené a nedotažené motorkou BMW,autem Opel v podobě Moskviče a dalšími technologickými věcmi !
To že Makarov vychází z PP Walther neznamená, že je jeho kopií. Makarov je konstrukčně jednodušší, čímž se zvyšuje jeho spolehlivost a hlavně náklady na výrobu, v nábojové komoře má drážku aby došlo k opožděnému vytažení nábojnice z komory a tím k plnému využití síly prachové náplně při výstřelu. V případě nouze po jednom náboji vloženém přímo do nábojové komory Makarova nabijete náboj 9mm Luger a ho i odpálíte, ale do pistole na náboje 9mm Luger náboj 9mm Makarov nenabijete a ani ho neodpálíte. I když má náboj 9mm Luger větší výkon, 9mm Makarov má větší porážecí účinek a oproti 9mm Luger větší průbojnost (díky ocelovému jádru střely-Luger má jádro olověné) stejnou nebo obdobnou jako Němci vyráběné náboje za II.WW 9mm Parabellum s ocelovým jádrem používaných do Německých samopalů. Porážecí účinek má Makarov větší než Luger díky tvaru střely. Luger má střelu mírně hrotitou a Makarov půlkulatou, takže od počátku nárazu do cíle na něj působí větším průřezem střely.
Je určena k sebeobraně a myslím, že vyhovuje. Nix extra, hodně mi připomán PPK Walter, měl jsem obě, každá pistole má něco zajímavého, zde je vhodná i pro menší dámskou ručku.
No vidíte a tak na ty rusáky nasazujete,že neumí nic,viďte...
Že vy máte doma Žigula.
hlavně náboj pro TT-33 - 7,62mm Tokarev má stále (do současné doby) "co do sebe"
Jenže PM Makarov používá náboj 9x18 Makarov, ne 7.62x25 Tokarev.
Jinak je to jak je u Ruska běžné, pouhá ne moc povedená kopie Waltheru.
Jistě neurazí, ale raději jsem měl ČZ-82.
Ta má alespoň dvouřadý zásobník.
Ani sebevraždu by som nechcel s nou spáchat.Je to zbran k ničomu.