Ano, hybridy jsou nejlepší, ale musí se to s nimi umět. Největší přínos je, že při brzdění se rekuperuje kinetická energie a nevytváří se brzděním pouze teplo. Popojíždění pak je ekologické a netrápí motor start/stop systémem. Klasický hybrid Toyoty zjednodušuje jízdu, člověk může jezdit jak s klasickým automatem. Plug-iny mají význam, pokud člověk pokaždé, když může, dobije baterku. Pak je to fajn. Ale pokud někdo jede 300 km cestu, spotřeba není 1l (ta bude jen první třetinu cesty). Po ujetí 70 km už bude po zbytek cesty spotřeba 5-6l/100. Ti, kdo nedobíjí pak sebou zbytečně vláčí těžkou baterku a spotřeba je vyšší než u normálního hybridu. S Corollou kombi se dá při dodržování předpisů mimo dálnice jezdit za 3,6-4l. To je krásné, vychází to cenově srovnatelně s elektromobily, pokud nenabíjí doma...
Dobrý den, plug-in hybrody jsou opravdu velmi zajímavé v okamžiku, kdy denně najezdíte menší porce kilometrů a můžete přes noc dobíjet. Mildhybridy jsou zase skvělé svou nezávislostí na síti a neustálým dobíjením (menší) baterie.
Dopsal jsem do článku ještě něco informací právě k mild hybridním verzím, speciálně poslední řešení od Stellantisu považuji za skvělé. A to stejné platí samozřejmě o Toyoty, ta je v této oblasti opravdu na špici.
Vše dobré, ať se vám daří!
Spotřeba se bude odvíjet od stylu jízdy. Když vás předjede kočárek možná pojedete i za 1l benzínu ale tomu nevěřím. A hlavně auto stojí přes 1 milion nesmysl když mu odejde baterka tak se prohnete a máte po úspoře.
Ta spotřeba je dost spekulativní pojem u plug-in hybridu. Platí pouze prvních sto km. Navíc se do ní nezapočítává elektrická energie potřebná k nabití baterie. Proto sice platí, že spotřeba je 1l benzínu, ale i něco navíc ze sítě...
Článek p. Sztolára v zásadě není vyloženě klamný ale jisté nepřesnosti se v něm najdou.
V první řadě neobsahuje samotné roztřídění ani strohý popis jednotlivých variant hybridních pohonů aby se v nich vyznal i běžný čtenář, který nemusí mít v rozdílech těchto pohonů zcela jasno (ne všichni jsou tzv. "v obraze").
Navíc, přijde mi, že se tu tak trošku míchají hrušky s jablky.
Pro ty, kteří ještě příliš jasno v rozdílech nemají se pokusím o základní popis jednotlivých verzí. Hned na začátku uvádím, že přes to že to bude strohé, tak to asi bude dlouhé.
Na začátek jen pro upřesnění - všechny systémy bez výjimky (vč. BEV) mají kapacitně malou AKB 12V pro napájení palubní sítě dobíjenou přes měnič napětí.
Ostatní technika ve voze je zcela běžná. Při relativně nízkých výrobních nákladech ale při prakticky stejné ceně nového vozu jako HEV je to z mého pohledu nevýhodná koupě.
HEV jsou mimořádně vhodné pro městský a mimodálniční provoz, kde jsou nejefektivnější. Na dálnici se díky malé kapacitě trakční AKB a vysoké rychlosti režim EV nedá použít. Funguje tedy pouze jako podpůrný systém pro spalovací motor. Spotřeba paliva se tak dostává na úroveň vozů s běžným spalovacím motorem.
S přenosem síly od motoru k elektromotoru s převodovkou hybridního pohonu už je to složitější. Ten může být buď přímý (mechanický), kdy je hybridní (obv. jednostupňová redukční) převodovka v jednom bloku s motor-generátorem napřímo spojená s motorem. A nebo méně obvyklý nepřímý (bez mech. vazby), kdy spalovací motor s generátorem funguje jako "elektrocentrála" primárně pro napájení trakční AKB. Elektromotor s převodovkou je s těmito systémy propojen jen kabeláží.
hybridy jsou peklo, nejhorší varianta jsou plug-in hybridy, auto těžké a drahé, pro lidi co nemaji dům s vlastní přípojkou nepraktické, většina zákazníků s nimi jezdí nejvice v režimu spalovaciho motoru a jen tahaji s sebou těžkou baterku....
Jediné použitelné hybridy jsou buď mild-hybridy nebo HEV od Toyoty, ostatni vynálezy ala Honda/Nissan jsou zbytečné hračky co prodražují auto i jeho následný servis.
Nejlepším řešením jsou nové spalovaci motory s vysokou účinností a zároveň snižování hmotnosti automobilů. To je jednoznačně nejlepší cesta, než hloupé nařizování EV 👍
EV je, až na tu cenu, na normální ježdění po okolí a občas i dál perfektní. Pokud tedy můžeš doma nebo v zaměstnání dobíjet. Perfektní bohužel zatím, dokud nás vrchnost nemůže přes net a elektroniku manipulovat. A tomu věř, že to přijde, nejspíš to mají už i přichystané, proto i to přichystané nařizování a výhody. Možná je účel vyrábět EV pokud možno bez tlačítek. Aby, až zhasne tablet, nebudeme moct nic, pouze skloníme lehce hlavu a poslechneme. Lidi se těší, až bude menší EV levné. Časem bude určitě levnější i než spalovák. Ale za jakou cenu! Takže, pokud máte tu možnost přijít k němu jako já, jako slepej k houslím, užívejte EV radši dřív.
PHEV má smysl, pokud za elektrickou část spotřeby nemusíte platit (nabíjení zdarma v práci). Pak máte, s denním dojížděním do práce cca 20 km a občasným domů cca 400 km průměrnou spotřebu benzínu kolem 5 l. Kdybyste měli platit i elektřinu, je PHEV nesmysl a diesel jezdí levněji.
Vlastní zkušenost s plug-in hybridem po roce používání (najeto 11500 km)průměrná spotřeba 2,4 l/100 km, 90% jízda město zbytek dálnice nabíjím doma pokud jedu někam dále využiji veřejné nabíjení, schválně nenapíšu značku pouze, že se jedná o 4x4 a auto váží 2000 kg, cena na kilometr při provozu na EV 1,-Kč, cena servisních prohlídky s výměnou všeho potřebného 8500,-Kč, neměnil bych ani za nic, do budoucna rozhodně půjdu do čistého EV
Proč jenom dva motory, není to do auta málo?, já bych přidal ještě jeden motor ať je o co se starat, co servisovat, co řešit. Třeba parní a házet tam polínka, a ušetří se ať to stojí co to stojí. Kočkopes.
Váš příspěvek vypadá jako výsměch, ale.. Za války se jezdilo na dřevoplyn. Je to neuvěřitelné, ale v 1 kg dřeva jsou 4kWh energie. Takže průměrný elektromobil se spotřebou 20 kWh /100 km by se dal nahradit normálním spalovacím autem na dřevoplyn se spotřebou 5 kg dřeva /100 km. Navíc spalování dřeva je přece podle metodiky EU uhlikově neutrální. To je přece zajímavá absurdita
Navíc, když už spisovatel píše o těch hnusných, chrlících, uhelných elektrárnách, nejspíš se k němu ještě nedoneslo, že dnes už tyto mají vysoceúčinné filtry spalin?
Já jsem ale nepsal nic o emisích z uhelných elektráren, psal jsem o tom, že ČR má v energetickém mixu přes polovinu energie, získané z fosilních paliv. Což je zkrátka fakt.
Navíc emise z procesu těžby a spalování uhlí nejsou samozřejmě jen ty, které se vytvoří při samotném spálení v elektrárně. To uhlí musíte nějak vytěžit, někam dopravit atd.
v jiném článku jsem dnes četl, že tyto vozidla mají v reálu min. 3x větší spotřebu, než papírovou
Mám Toyota RAV4 v hybridu s nájezdem 40.000km a průměrnou spotřebou 5,0l/100km s tím, že dálnice u mě tvoří asi 5% jízdy, města 45% a mimo město 50%. Spotřeba udávaná výrobcem je 5,8l. Jízda hybridem ale není pro každého. Kdo chce využít potenciálu hybridu, tem se mu musí stylem jízdy přizpůsobit. Jezdit stylem plyn/brzda abych byl někde o 3 minuty dříve není úplně ideál.
Mám dva měsíce novou Toyotu Camry,první hybrid v životě a mohu říct,že jsem velice spokojen,denní nájezd okolo 300km a paráda…Mohu jen doporučit….