1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 3 roky

To by mne zajímalo, kolik CO2 stojí takováto čistá energie. Výroba, montáž, po letech demontáž a likvidace takové elektrárny. Taky se musí započítat stovky miliónů za distribuci elektřiny z této elektrárny - o tom se nikde nepíše. Výroba a zakopání kabelů. transformace energie. Je to jako fotovoltaickými panely nebo bateriemi do elektromobilů. ve výsledku 0. Zdražení elektřiny nepomůže, protože se vše na vstupu zdraží. Vždy jsem měl rád vše co je na elektřinu, ale poslední dobou nenávidím vše, co se snaží být ekologické. EU a ekoteroristi mně lezou krkem.

78
Před 3 roky
Václav Tržický

To je zase blábol od vševěda ty jo. Rovnou započítejte i kolik škodlivin bylo vypuštěno do ovzduší při výrobě jednoho listu turbíny... boooooooože to jsou starosti.

Před 3 roky

jezdil jsem v D kolem stavby.Nejdřív se na kopci vykácel velký kus neekologického lesa.Pak se musí udělat silnice protože ten kamion jen tak něčím neprojede.Pak to začne,kamion doveze bagry.musí se udělat základ a kanály pro kabely. A kamionová show. Jeden kamion jedna vrtule,deset kamionů ten tubus,převodovka atd.Pak zlatý hřeb největší kamion s jeřábem a kamion se zavažími pro jeřáb.a samozřejmě se musí navozit beton.A čistá energie je na svété

49
Před 3 roky
Petrick Plouč

Včera tu byl článek o praktické nemožnosti likvidace dožitých větrných elektráren. Zrovna ty listy jsou největším problémem, protože použité plastové a kompozitní materiály jsou prakticky nerecyklovatelné. V současné době např. v USA ty listy řežou pracně na menší části a zahrabávají je do země jako nevyužitelný odpad.

3
Před 3 roky

Chápu že článek je o přepravě té vrtule. Mne spíše zajímá čistá ekonomická návratnost investice do té větrné elektrárny, samo sebou bez dotací. Takový článek bych uvítal čistě ze zvědavosti.

44
Před 3 roky
Ladislav Smetana

můj technicky nadaný šéf v práci jednou prohodil, že výroba větrná elektrárny je tak velká ekologická zátěž, že její samotný provoz a životnost se určitě nevyplatí a já mu v tomhle věřím... vždyť jenom kolik se spotřebuje energie na její výrobu..

Před 3 roky

V dnešní době mezi reálné existenci funkčních elektráren uznávám pouze dvě a to vodní a jaderné. Jiné neuznávám. Uhelné a plynové už dávno existovat neměli. Je to příliš velká ekologická zátěř a hlavně plítvání surovin. Jenom Německo sežere tolik plynu na elektrárnách že se ani nedivím že Rusko si s plynem hraje a pro ČR musí být elektrika pak tak drahá 😱 a větrné se solárními to ekonomický a ekologický paskvil. Říkejte si co chcete a nadávejte mi jak chcete to je realita a moje jasné předsvědčení.....

21
Před 3 roky
Jaroslav Něnička

Solární panely i větrné elektrárny mají smysl ale pouze na malém měřítku, jakmile s tím chcete pohánět půlku země, tak je to čirý nesmysl. Ano jaderná a vodní jsou jediné co dávají v současné době smysl. Ještě to chce vyřešit ekologické ukládání energie, nyní se rozjíždějí projekty na ukládání termální energie v písku, je prostě potřeba investovat do výzkumu. Snad se nám v budoucnu povede zprovoznit fúzi.

Před 3 roky

Tak on je list 65 metrů vysoký ? Ale, ale pane novináři ! Když takovou blbost napíše někdo v diskusi, tak to přejdu, ale když to napíše někdo s vysokoškolským vzděláním, tak je to dost ostuda ! List je přece dlouhý 65 metrů !

14
Před 3 roky
Pavel Konvalinka

Podle toho ,jak je zrovna natočený. Když vertikálně,tak vysoký,když horizontálně tak dlouhý.

Zobrazit další reakci
Před 3 roky

Mě docela fascinuje, jak na to tady hodně lidí nadává a zesměšňuje zelenou energii. Přitom si každý den udělají to kafe v rychlovarné konvici, dají nabíjet mobil a nebo zapnou televizi.

Až se tu opravdu najde člověk, který není žádným způsobem ani trochu závislý na energii nebo dokáže vymyslet revoluční zdroj čisté energie, pak ať se tu ozve a dělá hrozně chytrého...

20
Před 3 roky
Tomáš Mach

Přemýšlím, jakou přímou souvislost mají ty Vaše dvě věty? Jistě, každý rád vaří v rychlovarce, ale to přece nemusí být nutně zelená energie. To samé mobil.

Já nebudu tvrdit, že jsem odborník, ale pár článků na toto téma jsem si přečetl. Pokud se někdo chce bavit o zelené energii, tak je opravdu nutné napočítat absolutně všechny náklady, aby se vidělo, jestli je to opravdu tak zelené, jak se říká. Kupříkladu v USA existuje hřbitov listů z větrných elektráren, které nejdou zrecyklovat, takže co teď s tím?

10
Před 3 roky

Nebylo by lepší takovéhle krámy nikam nevozit? A žádné další větrníky nestavět? A jen tak mimochodem, budou muset jet ještě dvakrát.

39
Před 3 roky
Karel Čtvrtý

Hlavně, jestli ten tahač, co to vezl, byl na elektřinu....

1
Před 3 roky

Nenávidím větrné elektrárny, které začínají hyzdit naše hory. Jsem zastánce fotovoltaiky / sám ji mám/. Bydlím v Krušných horách apod nimi je tolik nevyužitých plání po povrchové těžbě, že nevím proč se na horách objevují,

1
Před 3 roky
Karel Boháček

Souhlas, že to není tak pěkný, ale v Krušných horách u Božího Daru jsou tři aktivní a jeden neaktivní větrník a není to tak děsný, zabere to málo místa ve srovnáním se solárními panely na úrodné půdě. Navíc, větrník má delší životnost a věřím, že vyrobená elektřina dalece převýší energii do něj vloženou při výrobě. To nelze říct o solárních panelech, kdy dříve platilo, že se do nich vloží více energie než za 15 let životnosti vyrobí. Nyní mají prý kladnou bilanci, ale stejně je to dost neefektivní, to nemluvím pak o jejich likvidaci. Celý ten green deal nám byl čert dlužen, ale to je tak, když o fyzice rozhodují humanisti.

Zobrazit další reakci
Před 3 roky

A má to už vůbec smysl stavět větrnou elektrárnu s tak dlouhými listy. Nejde jen o něco jako megalomanství. Nebo opět jen mamon ,prachy a zase jenom prachy ? Jako strojař tomu už nerozumím. Zbytečně veliké.

7
Před 3 roky

Nějaká ta vysoko tonážní helikoptéra by to nezvládla líp??

20
Před 3 roky
Luboš Kubelka

Vrtulník by měl problém sotva by trochu fouknul vítr

Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt