Příklad zvýšeného důchodu další prací: 4 roky manžel v důchodu pracoval za slušné peníze a do soc.systému přispíval po tu dobu cca 5000 Kč za měsíc. Po žádosti o vyrovnání důchodu za tuto dobu a částku mu přidali 200 Kč. Docela úsměvné. Ještě že jsme si něco alespoň našetřili. Mně naopak za 5 let přesluhování v práci důchod naskočil při výpočtu o 4000 Kč,takže to byla lepší varianta
Spočítejte si, o kolik jste prišla na výplatách důchodu za těch pět let přesluhování, a už tak spokojena nebudete..
Představme si průměrného důchodce, který pozastaví výplatu svého důchodu na tři měsíce, aby zvýšil svůj důchod o 1,5%. Při průměrném důchodu 20 000,- Kč by za ty tři měsíce dostal 60 000,- Kč. Základní výměra důchodu je 4040,- Kč, zvýšení se vypočítává jen z procentní výměry (tzv. zásluhové části). V tomto případě jde tedy o 15 960,- Kč. 1,5%z této částky je 239,40 Kč, což je tedy částka , o kterou se mu důchod měsíčně zvedne. Jestliže 60 000,-, o které pozastavením výplaty penze na dobu tří měsíců přijde, vydělíme 239,40, vyjde nám zajímavé číslo 259,62, což je počet měsíců, po které by důchodce navýšený důchod musel pobírat, aby se vykompenzovala ztráta plného důchodu za dobu tří měsíců. Dělení dvanácti, což je počet měsíců v roce, vychází, že teprve po téměř 21 letech by byl dotyčný důchodce na svých. Ve svém článku byste měl důrazně doporučit, aby nikdo tuto pitomost nedělal.
Ano, a to jste počítala s nulovou inflaci.
Kdo se spoléhá na státní důchod je naivní. Velice dobře si pamatuju,jak Jurečka, když byla KDU v minulých vládách doporučoval lidem,hlavně živnostníkům,platit si vyšší odvody, aby měli výšší důchod. A teď přidal všem stejně. Takže nemakačenkové a nepřizpůsobivý žijící celý život na dávkách dostanou přidáno stejně,jako ti,kteří celý život makali a přispívali do systému nemalé peníze.To nevymyslýš. Já s manželkou,jako živnostníci jsme si odkládací 30 let peníze na důchodový fond a stav. spoř. Koupili jsme dvě garsonky a teď máme s důchodem super příjem. A když natáhnem brka,tak ten majetek zůstane dětem a vnukům. A ti to budou mít v životě jednodušší.Odvádět vysoké peníze na důchod je nesmysl.
U živnostníků to tak jde a je to dobré řešení. Ale pokud je někdo v pracovním nebo služebním poměru, tak se povinnému důchodového (sociálnímu) pojištění nedokáže vyhnout. A jejich zaměstnavatel také ne. Ten za ně platí ještě víc 🤨
Ve všech informativních článcích o důchodech se uvádí, že "důchodcům kteří se v lednu 2024 dožijí 85 let, se procentní výměra důchodu zvýší o Kč 1000,-." V letošním lednu se dožívám 87 let a důchod, který jsem 2.1.2024 již obdržela nebyl o tuto částku navýšen. Formulace uvedeného navýšení výměry důchodu není jednoznačná v tom smyslu, zda uvedené navýšení o Kč 1000,- je "dárek" JEN pro toho, kdo bude mít 85. narozeniny v letošním lednu nebo se týká všech, kteří 85 let již v minulosti dosáhli a jsou počínaje lednem 2024 starší než zmínění oslavenci.
každý, kdo dosáhne věk 85 let, má automaticky nárok na zvýšení důchodu o 1 tis. měsíčně. Zajděte si na SSZ.
Spíš mě zajímá jak to vypadá se stížností u US na krácení valorizace.Je nějak ticho až nebezpečně.Co se tak dlouho posuzuje nebo stížnost není ještě na řadě?Poslední informace byla,že to bude do konce roku.Někteří co šli do důchodu předčasne i o víc let,sice mají důchod pokrácený ale zase si na melouchu vydělají podstatně víc a důchod si ukládají.Navíc když chtějí můžou jít pomáhat,pracovat kdo potřebuje,když ne nikam nechodí.Šikovná ruka se vždy hodí a je o ni zájem.
Vtipné je, že na jedné straně mluvíte o krácení valorizace a na druhé o okrádání státu melouchařením.
Úžasné rady, jen je třeba dodat, že při odpracování roku navíc s rocním výdělkem skoro 1 mil korun došlo ke zvýšení jmnou iž pobíraneho důchodu o 104 korun měsíčně.
Teď jsem to stejné tady popisovala o manželově důchodu,ten dostal přidáno při vyrovnání 200 Kč
Ať mně někdo potvrdí informaci, že prezident s. Pavel dostal při odchodu do důchodu 37000 kč důchodu. Tpo je částka , kterouz měl dostat na základě toho, že mu byl vypočítán důchod 24000 kč, ale výsluha byla částka 37000 kč. Takže dostal tu částku vyšší.Od které doby se takto počítá důchod pro vojáky, policisty a hasiče?
To je hodně primitivní a a zastaralá dezinformační metoda, uvést slovy "ať mi někdo potvrdí informaci". a pak naplácat jakékoliv vymyšlenosti, to už se fakt nenosí....
Ten formulář, na který je v článku odkazováno, se nevztahuje na všechny případy přepočtu starobního důchodu za výkon další výdělečné činnosti, i když to článek tvrdí, ale pouze na ty případy, kdy byl starobní důchod vyplácen v plné výši. Pokud někdo starobní důchod nepobíral a pracoval tzv. na procenta dále, tak pro takové případy se použije formulář tento: Odkaz
"Za každých 360 dnů takové práce vzniká nárok na zvýšení důchodu, konkrétně se procentní výměra zvýší o 0,4 % výpočtového základu důchodu."
To je bomba. Takový balík peněz 😂😂😂 U nadprůměrného důchodu to může být tak 80-100,-Kč měsíčně. To se fakt vyplatí 🥲🥲🥲
to tak bohužel je, na sociálním pojištění si připlatíte třeba 5 tis. a dostanete po požádání 80,- Kč. A to se vyplatí 😄
Kdo chce poslechnout tyto rady, klidně, a pokud má někdo alespoň základy malé násobilky, zjistí, že měsíčně nechá státu důchod ve výši např. průměrného důchodu cca 20000 Kč a stát mu zvedne za každý měsíc až poté, co mu budou vyplácet důchod sumu cca 360 korun měsíčně. Malá násobilka je tak, že 20000/360= cca 55,55 periody (měsíců) než se dorovná ponechaný důchod státu t.j. 4 a půl roku. Nemůžu se dočkat, až za pár let budu v důchodu a mít postavení důchodce-jelito......... každý má svůj rozum.....
Tak prosté to není, procentní část roste i při valorizacích (teď v lednu ne). Já do toho rizika šla, dělala jsem navíc "na procenta" cca 3 roky a zatím nelituji, návratnost mi vychází na 7-8 let. Ale máte pravdu, každý má svůj rozum, zde je každá rada drahá.