Tento komentář byl smazán uživatelem.
Proč to snášíte vy, evíku?
Sugestivné se tady ptáte kohosi, ale sama neříkáte nic!
Zvláštní.
Jsem senior, důchod pobírám už 20 let, a proto se z mírně nadprůměrného změnil na podprůměrný. Z Vašim názorem však nesouhlasím.
Dobrý den, děkuji za dotaz. Já osobně jsem byl spíše zastáncem toho, aby proběhla valorizace v červnu 2023 v plné výši a zároveň byla výrazněji snížena řádná valorizace následující (v lednu 2024). Nemám totiž rád nepředvídatelné věci a kvapná řešení. Pokud bych se tedy rozhodoval čistě z tohoto pohledu, tak bych rozdíl vyplatil, ale zároveň bych pokrátil například dvě následující valorizace, aby se finanční efekt alespoň částečně srovnal. S tím, že to následné krácení by proběhlo standardním legislativním postupem a podpořilo by ho i hnutí ANO, které při debatách v PS volalo po podobném řešení jako já. Jinými slovy, vyžadoval bych tady politickou dohodu, aby to nezpůsobilo ještě větší společenské rozpory a hádky. Zároveň ale dodávám, že právní rovinu (ústavní), si netroufám posoudit.
Přesná trefa.
Meziroční důchodcovská inflace v lednu 2023 činila 21,5%. Pokud tedy nerostla výše důchodu od ledna 2022 do ledna 2023 aspoň o tuto hodnotu a nebyla o ní dorovnána v červnu 2023, pak reálná kupní síla důchodců poklesla. Podle toho má Ústavní soud rozhodnout.
Vy kopirujete jeden váš výplod na všechna témata. Nerozvadějte, nebylo by to z vaší hlavy.