Nechci nikoho urazit, ale rodička, která má představu, jaký chce mít z porodu zážitek, je poněkud podivná. To totiž nemůže nikdo naplánovat předem, a i ten tolik kritizovaný nástřih hráze je lepší, než být v těch místech potrhaná... Některá žena rodí snadno, jindy se objeví neočekávané komplikace, pro mě je nejdůležitější žádným způsobem neohrozit život dítěte. Všechno ostatní je vedlejší ...
Prvni porod byl v poradku… az do doby, kdy se objevili lekari (zadne komplikace se neobjevili) a odsunuli PA a prikazali prikurtovat mi nohy. Jeden mi vrazil loket do bricha (ano zakazana praktika KE, ale oni to nazyvaji pridrzenim delozniho fundu), druhy do me vrazil ruku a delal misto diteti (absolutne bez duvodu)… dcera apgar 10-10-10… no a jako tresnicka na zaver ze me zacali tahat pupecnik… vyrvali ho s 3m gejzirem krve (doktor byl pokropem tunou krve)…. No ve zdravotnicke dokumentaci byly lzi,nebyly uvedeny vsechny medikamenty… takze stiznost k nicemu a reakce vedeni byla, ze porod je emocionalni a clovek nevnima realitu a ze mnou popisovane zkutecnosti se neshoduji s dokumentaci (jasne 3m gejzir krve si clovek fakt vymysli). No na 6 N nedali info, ze do me narvali chemii, co zastavuje laktaci… tam sestry nevedely co se mnou, ze nemam mleko a poustely domu se slovy:” Jestli chcete kojit, pozvete si LP. My nevime, co s Vami”…
Druhy porod jinde s vlastni PA, ktera pracuje v dane porodnici. Syn se narodil chvilku pred pulnoci v porodnici a ve 3 rano jsme uz byli vsichni doma v posteli… osobne chapu, ze chce nekdo rodit doma (a v cizine je to normalni), chapu, ze nekdo chce porodni domy…. U nas totiz neni zadna alternativa…. A ano nase matky prezily porod za komancu, ale mnoho z nich traumata vytesnilo a se zdravotnimi problemy se potykaji do dnes… zeny v Africe take prezivaji obrizku…..
Do mě taky narvali dost léků, ale abych si je pamatovala všechny a následně ještě srovnávala s lékařskou dokumentací, kterou člověk dostane až při odchodu domů. To teda nevím.
Nicméně s kojením mi v porodnici taky nedokázali nijak zvlášť pomoct. Dvě laktační poradkyně na celou porodnici mi přijde dost málo. Navíc stačí, aby se zároveň s vámi narodila dvojčata a laktační ani jednou nevidíte.
Začnu od konce. Za zákaz návštěv jsem byla vděčná. Mohla jsem si skutečně odpočinout, protože na pokoji nikdo necáral. Ať už z mojí rodiny nebo z rodiny spolunocležnice. Na oddělení šestinedělí to skutečně nebylo vždy příjemné, ale byla to otázky asi tří zaměstnanců, ostatní byli v normě. Co se jídla týče, porodnice ve Zlíně má skutečně co dohánět, ale nemusela jsem vařit já. Byla jsem ráda že jsem vstala a byla nachystaná snídaně, pak oběd a večeře. A co se samotného porodu týče, tam nemám jedinou výhradu. Všichni byli profesionální a pozitivně naladěni. Měla jsem dostatek soukromí, ale neměla jsem pocit že jsem sama. Do zákroků bych asi neměla odvahu lékařům kecat, ale jen z toho důvodu, že oni jsou ti co ví kdy a co udělat. Nemyslím si že žena dokáže v danou chvíli odhadnout závažnost situace. Je ovlivněna tolika pocity, že prostě nemá čistý úsudek. A vzpomínky nemusí úplně korespondovat s tím, co se skutečně dělo a proč bylo třeba toho a onoho zásahu. Já osobně měla ukázkové těhotenství a do poslední chvíle i porod. Ale v závěru se prostě něco pokazilo a kdybych rodila doma, asi bych tu už nebyla. Takže ano je důležité, aby se dohlíželo na to jak je se ženami zacházeno to bezesporu, ale všeho s mírou. Není třeba démonizovat lékaře a nahánět hrůzu budoucím matkám. Ani mě se podobné články před porodem nevyhnuly. Všude jsem četla jak pomalu každé druhé ženě skáčou po břiše a nedovolují bonding. Ale já jsem toho názoru, že je to jen v situaci kde není zbytí.
Předpokládám, že negativních reakci bude asi hodně. Tak jen prosím dámy slušně. Omlouvám se za dlouhý komentář.
Občas si myslím, že spíš vzrůstá počet přecitlivělých žen.
Zkuste si nejdříve pediatra najít.Pak mu připomeňte,že musí za 1 denním dítětem na návštěvu a převzít za něj odpovědnost po celodenní šichtě.Jsem zvědavá,kde takového pediatra chcete vzít.A rozhodování pacienta? Ano, když podepíše,že případné roztržení hráze a následná inkontinence moče a stolice nepůjde na triko doktora.Já jsem měla komplikaci,kdy jen to, že jsem byla v nemocnici a okamžitě mohli provést sekci zachránilo život mému dítěti.Při porodu doma by bylo mrtvé.
Podle mého názoru by vývoj měl jít spíše tím směrem, aby byly rodičky v porodnici spokojenější, než aby se propagovaly domácí porody.
To je skoro utopie. Vždy se najde nějaký rejpal.
Jasně budeme si určovat jak a kde budeme rodit, a zachvilku budeme zase jako ve středověku 🤣🤣🤣