1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 2 roky

Dostal jsem se k článku, protože sleduji hrady, historii a pod.. Takové "pakoniny" jsem ale vážně nečekal. Vím, že toto médium není odborný tisk, avšak obdobné do nebe volající hlouposti by přeci jen neměly projít jen tak mezi lid - podobně jako dezinformace. Nechci se raději vyjadřovat k podzemí, peklu a dírám, tak přidám jen dvě glosy; snad přispějí k poučení:

1) To, že se o nějakém hradě (městě, vesnici...) píše až několik desetiletí od jejich vzniku (či dokonce déle) je v historii NORMÁLNÍ. Prostě si stavby všimli v okamžiku, kdy došlo k nějaké majetkové transakci (prodej, dědictví), nebo třeba k vojenské akci. Není výjimkou, že neznáme ani přesné století vzniku.

2) To, že hrad nikdo v době vzniku nenamaloval, je také NORMÁLNÍ. Zná někdo (autorka článku) z Čech nějaký obraz hradu, vzniklý ve 14. století? Já tedy ne; možná leda ve Francii... I nejstarší vyobrazení Prahy je o sto let mladší, tak kdo by se kreslil s nějakým provinčním šlechtickým sídlem, že...

To vše samozřejmě neubírá Troskám na zajímavosti.

11
Před 2 roky
Jan Pešta

Je to již velmi dlouho,co byla naše třída na školním výletě.Pamatuji,že bylo zakázáno chodit kvůli padajícím kamenům na ty věže.Byla tam průvodkyně a ta nám ukázala obraz,jak hrad Trosky vypadal,když byl v původním stavu a mluvila o tom,že jej obnoví a dostaví.Je to již přes 50 let a nevím,zda se dostavba Trosek podařila.

Před 2 roky

Tajeství hradu Trosky není ničím oproti daleko záhadnějšímu hradu Veliš z 13 století, který se vyskytoval poblíž. První zmínka roku 1316 předzamenává, že hrad mohl být mnohem starší, například z 10. století nebo i 6. století. Ptal jsem se v nedaleké hospůdce stejnojmenné vesnice místních historiků a pamětníků, kteří tvrdí

že základní kámen hradu mohl být položen dokonce již 100 let před Kristem. Jednalo se o jeden z nejrozsáhlejších královských hradů ve východních čechách, kterého se bála i vrchnost v Rakousku. Císař ho nechal proto raději 1658 celý zbořit.

Přestože se jednalo o obrovský královský hrad, bylo na něm něco tajemného. Veškeré kresby a plány hradu vždy do druhého dne zmizely. Nakreslit hrad se pokusilo nespočet kronikářů a písařů, ale po obraze vždy zbyla prázdná místa. Proto honosný hrad dnes popisuje pouze moderní smyšlená kresba a jeden celkem podrobný popis rakouského úředníka, který měl na starost zboření hradu.

I samotná hora, na kterém byl hrad postaven je opředena tajemstvím a spirituální energií. Posvátný kámen, který hora vyzařuje byl věhlasný svou pozitivní energií, a proto se každý majitel domu snažil získat alespoň část do svých základů. Posvátnost místa dobře prezentuje fakt, že přestože po hradu zbyla jen obrovská díra, je od roku 1964 chráněn jako kulturní památka. A pokud z toho co jsem napsal není jediná věc pravdivá, ať se propadnu třeba do USA.

8
Před 2 roky

Jediná známá (přírodní) chodba je v Apoléně. Nicméně je to z větší části zasypaná plazivka. Určitě tedy nekončí jezerem ke kterému se dalo dojet kočárem, a za kterým jsou masivní okované dveře. Naposledy jsem tam byl v roce 2001, od kteréžto doby je vstup zamřížovaný z důvodu neúnosných nájezdů hledačů pokladů. Nicméně dle informací tam pracovníci ChKo po předchozí domluvě malou skupinku návštěvníků vpustí.

1
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt