Vodné a stočné je neskutečně předražené , Severočeské vodovody a kanalizace letos 128,50 za kubík vody ! A to od příštího roku bude zvýšeno DPH z 10 na 21 procent , což určitě odnesou zákazníci. Města a obce se po revoluci zbytečně zbavovala vodovodních a kanalizačních systémů , bála se zastaralých řádů a výstavby nových čističek a dalších nákladů , tak to prodaly pod tržní cenou , Veolia atd , některá města a kraje zůstávají zřitovatelem, ale majitelem jsou soukromé společnosti, naše i cizí. Inflace , touha po větších ziscích , i oprávněné náklady na provoz , opravy , platy zaměstnanců , vyhnaly ceny vody do neskutečných výšin, Reálná cena by měla být tak 80korun za kubík s DPH , zbytek je marže a zisky majitelů vodárenských sítí. Jde o to zda lidé budou neúměrně šetřit , nebo na platby nebudou mít prostředky a budou padat i s ostatními energiemi do dluhové pasti.
Tragické. Města a obce s vidinou rychlých zisků postoupily provozní části vodohospodářských společností zahraničním subjektům, majetkově však zůstaly "na svém". Najednou zjišťujeme, že zisky tečou do zahraničí a investice si musíme zaplatit sami. Jsme hloupí, nebo ještě něco horšího?
Zdá se , že "byznys s vodou" zneužívá faktu, že v Česku všechny řeky odtékají a žádná nepřitéká. To je fakt, nicméně tak byla voda v minulé době za cca 60 haléřů a dnes za astronomické ceny. Kdo vysvětlí, v čem je problém?
Hlavní důvod, proč se tehdy šetřilo vodou byl v tom, že voda každou chvíli netekla. Bydlela jsem v paneláku 11. patro. Od 19-20h ani kapka, natož teplá voda. Od 18 h jen studená. Někdy jsem prala i v noci, protože přes den prostě netekla voda. S poskakující tatramatkou to byl zážitek. A to bylo i po r. 1990. Na WC i v koupelně stál stále kýbl s vodou, na sporáku jsem měla velký hrnec. A první myčka způsobila poloviční spotřebu vody
Vše je v tomhle Havlově pravdoláskově předraženo ad absurdum..., kam jsme to s tou "demoškou po česku" došli?
Voda jakož i další přírodní zdroje této země by měli patřit lidem této země
a měli bychom si je chránit a ne prodávat cizím soukromým společnostem.
Ti, co to dopustili, by se z toho měli zodpovídat ! Jenže hmotná a trestní odpovědnost zastupitelů je "pod vodou" .
Topol to prodal frantíkům mag…r
Nechápu jak je možné prodat strategický zdroj jako vodu a díky tomu je tak drahá.
V Mnichově stojí 1m” 0,80€ tady v ČR nesmysl
A ještě je prolezla pervitinem. Vhodná jen na splachování.
Platy ale 150x nestouply. Tak na co ten převrat dělali?
Voda je pořád levná. Chápu že mě za to místní socky umlátí hněváčkama , ale to na pravdě nic nezmění. 😘