V článku je zmíněno cituji "Ze západních sdělovacích prostředků jsme se dozvěděli, že známý československý zpěvák Waldemar Matuška se svou ženou Olgou Blechovou požádal o politický azyl ve Spojených státech amerických, kde trávil dovolenou."
Jen pouhá úvaha kdo je tam pustil? Když jsem v té době chtěla jet do Finska, tak jsem absolvovala sériii výslechů a podání vysvětlení a to jsem byla naprosto neznámý člověk pro kohokoliv. Nezávidím ani nechci komentovat postup úřadů,ale kde se tedy stala chyba? A o čem je tedy tento článek?
Tento článek má vzbudit dojem Waldemara,coby člověka sužovaného komunistickým režimem,jehož jedinou myšlenkou byla emigrace na Západ.Zkrátka falešný obraz z dílny jeho Olinky.Walda pochopitelně režim ani náhodou nemiloval,ale miloval svoje posluchače,kteří mu to svojí přízní opláceli.Vytržen ze svých kořenů,už to nebyl on.V Americe byl jistě hodným manželem a otcem,což jistě není málo,ale obětoval tomu svoji kariéru.
Byl jsem zrovna na vojně. Nikdo důvod nechápal. Nejpravděpodobnější se jevilo, že on jako celoživotní potížista se zády, chtěl do tepla. Anglicky neuměl. Německy jo, nevím jak, jednou psal, že chtěl v hotelu v NDR zavraždit 9 lidí, popletl si slovíčka, chtěl je ubytovat. O jeho kariéře v USA moc nevím, ale údajně ani jeho soused netušil, že byl Walda u nás slavný jako Sinatra u nich.
Mimo odporu k minulému režimu ho čekal na Floridě čistý vzduch na jeho Astma. Tady komouši životní prostředí zdevastovali.
hmmm, typická slátanina podle not uječené Oliny, která Waldu úplně odrovnala a autorka přitom neví vpodstatě vůbec nic... jen na okraj: když se Waldovi bratři rozhodli vystěhovat do záp. Německa a i on sám zažádal o vyst. pas, bylo to v r. 1956 a o nějaké kariéře tehdy ani nesnil a nakonec zůstal v ČSSR, jelikož neuměl německy ani žbleptnout, sklářinu se vyučil, ale nikdy ji nedělal... jeho emigrace bylo bohapusté Olinino vydírání, která mu večer před návratem z Floridy sdělila, že ve státech zůstává u bratra a jestli chce ještě někdy vidět Waldíka, musí tam zůstat také atd.
Co je vám do toho?
Nevím, kolik je vám let. Jen je jisté, že o té době nemáte ani potuchy. Byla jsem řadová občanka, ale když Walda odešel, moc nás zklamal. Měl tady pokud jde o možnosti zpěváka neuvěřitelnou pozici. Všichni ho měli rádi. Předpokládám, že jako dalším jiným šlo jen o prospěch. V USA snad i politický.
...a kdopak četl knihu "To všecko vodnes čas"?
Tam Walda přímo říká na dotaz, proč nezůstal v Západním Německu, když měl možnost, něco ve smyslu: "Co bych tam kluci dělal? Kamarádi a Hradčana jsou jenom jedny!"
Proto byl jeho odchod do USA pak velkým překvapením!
Hodně už pamatuju , ale Walda byl v Tv neustále . Předčil i Gotta a ten byl možná rád , že Walda chudák perzekuovaný zdrhnul .
Perzekuovaný zpěvák by určitě odmítl zpívat " a ceny jsou stálý a lidí se maj" ,nebo dále v písni " v té zemi, kde žiju tak rád". Já osobně jsem přesvědčený, že v té "vysněné" Americe šťastný nebyl a bylo to na něm vidět při kencertech, když zavítal zpět do Česka na léčení.
Bulvár jen plive i na ty,co už se nemohou bránit.Nač vytahovat kostlivce z hrobu?