1600/1600Zbývá 1600 znaků

Je pravda, že moje prateta odpoledne porodila bezmála čtyřkilového syna, a večer už dojila krávu.

Asi dřív ženě asi nic jiného nezbylo, nejprve dobytek, rodina, domácnost a její potřeby až na posledním místě....

5
Před 1 rokem

Ano, stávalo se, že žena porodila přímo na poli, když příjde rychlý porod, nestihnete do porodnice ani dnes. Když už se to stalo, dítě bylo zabaleno do sukně, či zástěry a honem domů. V žádném případě žena nepokračovala v práci na poli. Maminky, které nerodily poprvé a cítily se dobře, po několika hodinách na lůžku vstaly a věnovaly se domácnosti. Porodní báby se volaly i když bylo po všem. Rodičku zkontrolovat musela. Bagatelizace porodů je doména mužů, kteří nikdy neměli koule na to, jít k porodu.

1
Před 1 rokem
Danuše Winklerová

V knize Chudá přadlena od Jarmily Glazarové se píše, že žena porodila, obstarala dítě, podojila a nachystala mužovi večeři. A pak si teprve lehla. A druhý den už byla na poli i s děckem a pracovala v hospodářství. Odehrávalo se to ve 20.letech 20 století na Beskydsku, v horách.

Před 1 rokem

To říkají chlapi ne? Šestinedělka byla rodinou chráněna a měla čas se po porodu zotavit. Nedovedu si představit, jak seskočila po porodu z postele, celá otevřená a šla okopávat brambory.

2
Před 1 rokem
Jarmila Smutná

Určitě to bylo tak i tak. Případy, kdy žena musela hned pracovat, mi vyprávěla babička z vesnice. Jinak byly rodičky chráněné, jak píšete, aby se zotavily a často k nim přijížděly třeba příbuzné. Ženy nebývaly na to samy, měly pomoc nejbližších žen. Četla jsem, že právě ta samota v domácnosti na vlastní dítě je až jev naší doby.

2
Před 1 rokem

Moje prababička Kateřina porodila strýce Františka na poli a domů ho donesla v zástěře. To jí ještě nebylo osmnáct a strýc byl první z celkem dvanácti sourozenců. Všech dvanáct se dožilo dospělosti a založilo rodniny.

Před 1 rokem

Není všechno dávná historie. Ještě děti, narozené v 70 a 80 letech min.století byly ukazovány přes okno, kojily se ve stejnou dobu, navštěvy byly kvůli hygieně zakázány. Skok přišel až po r.1989.

Před 1 rokem

A porovnejte k tomu úmrtí při porodu,nebo poškození a možná takové porodnictví za Marie Terezie bylo tehdy na vrcholu ale dnes je to úplně mimo.

Před 1 rokem

a jaká byla úmrtnost dětí a matek těsně po porodu???? vysoká! a zejména v městských porodnicích ze začátku ta hygiena bbbbrrrrrr.

Před 1 rokem

No moje prababička tedy rodila normálně v porodnici U Apolináře, ta porodnice tam stojí už skoro 150 let ...

1
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt