Jak je možné,že naši herci a zpěváci i jiní umělci podepsali. Někteří jsou dodnes za hrdiny v boji proti komančům. Někteří umělci jsou odsuzováni, jiní chváleni.
Tehdy jsem pracovala jako stavební projektantka a samozřejmě přišel befel, že musíme podepsat "antichartu". V té době byl vedoucí docela rozumný, tak jsem za ním šla a řekla: Buď tam tiše nepůjdu, nebo půjdu a budu si chtít Chartu přečíst, přece nebudu podepisovat, že nesouhlasím s něčím, co neznám. Tak tam radši tiše nechoď, zněla odpověď.
Následky to nemělo, asi nikoho nenapadlo, že by si někdo dovolil nepřijít a nekontrolovali podrobně všechny archy.
Přesně takto jsme to měli ve fabrice.Všechny svolávali na dílnu,přišel befel,musíte podepsat,přišlo to z vrchu.Taky jsem se zeptal co je v Chartě 77 je napsáno.Bylo mě řečeno,nevíme,ale musíme podepsat.Tak jsem řekl,pokud nevím proti čemu mám protestovat,nic nebudu podepisovat a odešel jsem pracovan do naší dílny.Naštěstí,jak paní Vozábalová píše,bylo nás na dílně hodně,tak to pravděpodobně prošlo bez povšimnutí.
Těžko někoho soudit za podpis. V 70. letech lidé měli strach. Za politiku se zavíralo do kriminálu. Nebyly už tak drakonické tresty jako v 50. letech. Obdiv těm co nepodepsali. Komunisti chtěli podpisy, ale text charty nezveřejnili, věděli proč.
Dnes to jsou sluníčka všech zemí proti chcimírům a deZolátům.
Spolehlivě selhat v pravou chvíli - to je veliké umění!
Nejlepší je socan Ringo - tužku držím v ruce , ale nepodepsal jsem se.