Mají příklad v politicích Spolu, kteří štvou mladé proti starším a říkají tomu záchrana budoucích generací. Přitom jim o budoucí generaci vůbec nejde.
Slušně vychovaného člověka žádní politici nemohou poštvat proti vlastním rodičům. Za mého mládí štvali daleko hůř mladé proti starým komunisté, ale v rodinách, kde byly dobré vztahy mezi rodiči a dětmi, se to nesetkalo s úspěchem.
Zásada je vše předat až na smrtelné posteli..
Nic nedávat, majetek prodat, pronajmout si 1+1, a peníze si ještě na stará kolena užít.
Asi je to něco jiného a možná k tomuto tématu mimo mísu... Ale co takové věcné břemeno dožití...? 🤷♀️ pomůže to v tomto případě v řešení toho, když rodiče/prarodiče darují nemovitost a pak se dostanou do úzkých a potřebují to nějak řešit? Možná je to něco jiného a za to se předem omlouvám, jen bych chtěla říct, že mi rodiče už před x lety darovali můj rodný dům, ve kterém sem vyrůstala (teď bydlím s manželem a dětmi jinde a oni tam bydlí pořád) - a oba rodiče to brali jako takovou formalitu, protože su bohuzel jedináček a jiná možnost v budoucnosti dědice a prý je to jednodušší darovat za života než pak řešit dědické řízení (předtím měli dům ve SJM) - pro dědice.
Takže sme byli vyřídit darování..ale taková ochrana pro rodiče, že v katastru je to ošetřeno pro ně, jako věcné břemeno dožití, což znamená, že kdybych chtěla, nemůžu za jejich života a bez jejich souhlasu dům prodat (je to jejich střecha nad hlavou🙂).
Což chápu a neberu jako projev nedůvěry. Bereme to všichni tak, že oficiálně je dům můj, ale mají na něj nárok 🤩 je to jejich dům.. 🤷♀️Oni ho postavili, vybudovali, oni mě živili 26 let, oni mě podporovali a podporují... A kdyby se dostali do úzkých, tak mou povinností je se o ně postarat 🙏🤩 tak to beru... Moji úžasní rodiče se o mě 26 let starali a podporovali, tak to beru tak, že mou "povinností" je se o ně kdyžtak postarat dalších minimálně 25 let 🤩🤷♀️
Já to udělala a zbyly mně oči jen pro pláč. Mně zůstává jen jedna možnost a to se s nimi soudit Jsem těžce nemocná a nemohu se pohybovat a tak poraďte co dělat.
Dobrý den Maruško,
své děti jste vyhnala, pamatujete?
Že se o Vás po smrti manžela starali jste také zapomněla?
Jistě si pamatujete, že peníze z prodeje domu Vám budou vyplacené až se přesunete do bytu v pečovatelském domě.
V zimě jste tuto nabídku odmítla.
Prosím nelžete zde veřejně.
Tohle je velice smutné , je to špatná doba takle se chovat k rodičům !!
Je to smutné, ale také není žádný důvod k tomu, aby se rodiče vzdávali své nemovitosti ještě za života. Děti jsou nepominutelní dědicové, o tu nemovitost nepřijdou. Dále je tu možnost věnovat nemovitost s tím, že je na ni uvaleno břemeno, tedy závazek, že tam budou rodiče bezúplatně žít do své smrti.
Staré dobré přísloví praví: Teplou rukou se nerozdává.