Ve škole nás učili že mayskou civilizaci zničili Američané z USA kteří Indiány (dávno před Kolumbem) vyvraždili. Ale ti samí učitelé nám říkali že Plzeň osvobodil J.V. Stalin tak nevím...
V USA-Indiánských válkách zemřelo na obou stranách 50 000 lidí během desítek let... Lhali, jak soudruzi obvykle lžou.
Možná statisíce během pár století díky Španělsku, Portugalsku, Francii a VB.
Ovšem 99% jich zemřelo na naše nemoci z Evropy. Byla to nechtěná biologická genocida.
V době Vinnetoua žila ve Velkých pláních jen promile původních obyvatel.
Nemáte zač 😉
Mayové dlouho spekulovali o vlivu nárůstu CO2, a úplně stejně jako my dnes přehlédli, že sucha jsou způsobována především ztrátou lesů nezbytných pro fungování biotické pumpy přinášející déšť z vlhkého mořského vzduchu. Mayští ekologičtí aktivisté prosadili nahrazování fosilních paliv biopalivy. Rozorali louky a na jejich místě začali pěstovat řepku. V elektrárnách spalovali biomasu, která pak chyběla v půdě, a ta nebyla schopná zadržovat vodu a ochlazovat tím atmosféru. Pochybování o správnosti zeleného učení bylo označeno za Herezi proti doktríně a pochybovači byli upalováni na hranici. Výsledkem bylo, že se nikdo neodvážil odporovat. To vedlo k zničení mayského průmyslu a rozpadu jejich civilizace. Jejich místo tak převzali Komančové, Aztékové a Huróni. To už je ale jiný příběh.
Jako fantazie. Dobrý
Paní Zdeňka napsala článek. Mayská civilizace.... dno jezera.... vědci.... neuvěřitelné informace.... dokonce izotopy....
Řekl jsem si, no páni schválně co tam vědci našli? Nevím jak ostatní čtenáři, ale já jsem v článku našel hlavně dvě věci. Naprosto podprůměrnou inteligenci paní(rádoby) "spisovatelky" a naproti tomu její úžasnou schopnost parazitovat na neznalosti čtenářů. Stačilo jen napsat "Mayská civilizace zanikla, bylo sucho". Což je stručný obsah tohoto článku. Všechno ostatní je všeobecně známo už spoustu let. Škoda, že komentáře nejsou před samotným článkem(hlavně před všemi reklamami), naprostá většina těchto pseudopisálků by zřejmě musela jít pracovat rukama.
Ale jo, každý se živí jak může a pokud nic jiného(lepšího) neumí, tak paní Zdence přeju spoustu dalších zklamaných čtenářů.....
Jsem z toho volaký zmetený. Šťastní a moudří Mayové mají civilizaci postavenou na otroctví a hromadných lidských obětech. Hlásí se paní autorka jako první, abychom je mohli následovat?
Ati moudří Mayové si svou moudrostí a extenzivním zemědělstvím sami způsobili sucho, které ukončilo jejich civilizaci. Neb byli tak moudří, že to nedokázali vyřešit.
Co tím článkem chtěla vlastně autorka říct?
Možná jen to, že pradávní Mayové ty znalosti měly, zřejmě ne od sebe, nýbrž nějakou dobu byli vedeni (nebeští "bohové" z hvězd), ale pak vůdcové odešli, setrvačnosti to pak ještě chvíli fungovalo, ale znalosti se rychle vytrácely, Mayove se propadali zpátky do primitivismu a barbarismu. Bez moudrých Bohu dělali chyby, neuměli si již poradit. Byli už jen uživatele původních měst, jejich fungování a spravováni již ale nerozuměli. Konec byl nevyhnutelný
Kam evropská civilizace vstoupila, nezůstal zpravidla z původní kultury kámen na kameni. Takže máme štěstí, že po mayské civilizaci zůstalo alespoň to, co bylo vytesáno do kamene.
Mám dojem, že tento závěr Mayské civilizace si autorka článku vycucala z prstu.....😒👎
Masivní odlesňování realizuje naše civilizace ve velkém. Kolik století nám to vydrží?
Obávám se, že tak skončí i naše civilizace.
Pravděpodobně se spíš utopime
Tento komentář byl smazán uživatelem.
Měli greendeal a zvládli jej dotáhnout do konce.