Jó to byly časy. Komoušové to moc dobře věděli, tak vesnici nedusili, i když zase "mohli" jen vyvolení, mít motorovou pilu, je jak dneska vlastnit zbrojní průkaz...Vesnice byla soběstačná, nikdo neremcal, každý ten žvanec měl. Ještě po roce 2000 se s nimi nedalo sedět v hospodě. Zastat se Vaška Havla znamenalo téměř jistou inzultaci.
Kdopak měl Vaška rád? Pár jemu podobných.
"Kradli jsme" tak málo, že bychom dnes byli před Švýcarskem !!! Proto jsme museli po převratu v 89tém dát všechno v plen novodobým globalistům, kteří jako "jediní vyvolení" si osobují právo okrádat nás všechny i ostatní národy světa . To neskončí dobře.
Soused na chalupě jezdil kombajnem. A když se sklízelo, tak se stal zázrak. Stodola byla najednou plná balíků slámy a dva barely co měl za stodolou plné nafty. Další soused dělal v kravíně a to čerstvé mléko bylo tak zkažený, že ho musel odvést každý den k sobě domů a dávat prasatům. A přitom to byli obyčejní zloději.
A kolik takový čechů znám osobně, co jsou hrdí na to, že jsou zloději.
Být zloděj pro spoustu spoluobčanu znamená být hrdina. Naopak ten, kdo na něco takového upozorní je opovrženíhodný bonzák...
A proto si tu žijem, tak jak si žijem...
Pane Bože co je to zas za článek? Samozřejmě kdo měl možnost tak si vzal. Vzpomínat na to jako na sociální jistoty je trochu scestné. Musíme si uvědomit že byla jiná doba.I když se někomu dost stýská.
Kdo měl možnost, tak si ukradl, to je správné slovo.....
Dnes bych chtěl někoho vidět, ráno před odchodem do práce obstarat hospodářství, odpoledne po práci posekat trávu pro králíky, připravit, krmení pro prase. Připravit si krmení na ráno a to pořád dokola včetně sobot a nedělí.
Tak ono nešlo jen o klasické krádeže. Člověk si pomáhal jak mohl. Dodnes vlastním několik věcí vyrobených tam kde jsem pracoval. Samozřejmě v pracovní době. Krom toho. Ledacos se dalo oficiálně vypůjčit. Vrtačku ani vrtáky, ale i další nářadí, jsem nepotřeboval kupovat. Auto šlo opravit v dílně. Ap. Rozhodně jsem nebyl sám kdo něco takového dělal. Co nešlo koupit, musel sehnat jinde.
Ale je rozdíl si tam něco udělat a něco ukrást.
Komunisti dobře věděli, že "kdo s čím dělá, od toho se umaže", taky proto pingl, kadeřnice, recepční, nebo kuchařka na škole, měli mizerné platy. Na druhé straně zase ti "ouřadové" se v práci zrovna nepřetrhli, kariéru hnali po stranické linii, byli první u přidělování odborářských dovolených nebo prémií a doma měli ve skříni 10 litrů inkoustu.
Zapomněl jsi na havíře a slévače.
Děláte z venkovanů blbce.Když se nic nedělalo a jen kradlo tak kde se vzali po,,revoluci"ti noví miliardáři co zprivatyzovali to nic co se za komunistů nicneděláním vybudovalo.Toť záhada
Dost těch nových miliardářú byli největší zloději za komunistů.
Jo, všichni v JZD kradli, viděla jsem to, když jsem byla na mateřské. Oni se za to ani nestydeli. Kradli mléko, zrní, brambory..... Jen můj muž byl Mirek Dušín. Ten domu nepřinesl nic.
Když mluvíte o JZD, tak jste určitě bydleli na vesnici. Věřím, že byli lidé, co třeba v práci nekradli. Nevěřím ale, že někdo byl schopen postavit rodinný domek, aniž by kradl, kupoval vědomě kradený materiál případně nezneužíval "firemní" auta.