A dnes je to jinak? Místní kolchozníci jsou stejní.
Mohl by jste napsat, kolik zaměstnanců zemědělského podniku u vás chová prasata, nebo dobytek?
U nás žádný.
Z bývalých stájí, mají garáž, dílnu, nebo krásné byty.
Z kravínů má velkopodnik výkrmnu prasat, kde vykrmí prase dovezené jako sele z Belgie, nebo Holanska za tři a půl měsíce.
Přeji dobrou chuť.
Ty přerody kolchozu, jste poněkud zaspal.
Mnoho družstev, je dnes Babišovo království
Krást už není co. Řepka, cukrovka, soja to se jíst nedá.
Pro ty, kterým nebyl ukraden majetek, kteří nebyli vyhnáni ze svých domovů, pozavíráni a mučeni, tak to byl ráj. Stačilo držet zobák, nebo mít rudou knížku a život běžel krásně, vše bylo všech, všude bordel a zmar ,pole plná zrezivělé zemědělské "techniky " , lesy plné odpadků a bordelu, ale bylo to NAŠE , že? A občané většinou netrpěli žádnými výčitkami," když se kácí les, létají třísky", že? Ti co kradli a byli předtím okradeni je pochopitelné a logické , když viděli jak bývalí nádeníci, ožralové a další odpad se dostával do popředí a rozhodoval o tom, o čem často neměl ani ánunk.. Proto na to mnozí tak vzpomínají s láskou, to byl ten pravý život na svém, ale za cizí..A udělat karieru i když jsi líný, neschopný nebo všehoschopný nebyl problém. Rudá hvězda zakryla vše...
Bertíku,u tvejch "mouder" se fakt vždycky zasměju..:-)
Díky samozásobení venkova potravinami, měl národ vůbec co jíst, a fronty na maso byly většinou jen ve městě! V každém domě na venkově byly běžné slepice, králíci, kachny, husy, prase, na zahradách se pěstovaly brambory a zelenina! Dnes tam jsou udržované trávníky, skalky, bazény klidové odpočinkové zóny s pergolou a grilem , dětskými prolézačkami, trampolíny..😉👍! Mohlo to tak být vždy ,kdyby komunisti v roce 1948 nerozkradli celou republiku, nezničili životy zemědělců,. Kteří na svých gruntech a statcích hospodařili po staletí!
Pane Vaňku, už se to vrací. Všichni dnešní 35+ začínají chápat, že poslední zdražení v žádném případě nebylo poslední. Takže se vrací k rekonstrukcím starších domů (i s výměnky! Přecejen ten důchodce, který s mladými dožívá:
zatím byste je na prstech spočítal, ale přibývají, protože už chápou..., co to je skutečný reálný kapitalismus).
Víte, jsem ze selského. A můj tatínek mi jednou, když jsme jeli pro stromky do kostela, řekl:" Víš, já jsem byl proti kolektivizaci. Ale byl jsem tehdy mladý a hloupý. Netušil jsem, že se mi narodí taková hrouda dcer, a žádný syn. Co byste si s těmi ... hektary počaly? Samé ženské? Všechny jste si našly chlapy z měst, kteří z rostlin viděli akorát muškáty za oknem paneláku a ze zvířat kapra ve vaně před Vánoci".
To, co popisujete: počet hus, kachen, slepic, holubů, králíků, prasat plus dvě krávy, zahradu a 2 záhumenky jsem na vlastní kůži zažila. Všechny dcery jsme to zažily. Nepředstavitelná dřina!!! Nepředstavitelná dehonestace spolužáků - v 70. letech, že "smrdíme kravami a prasaty a čouhá nám hnůj z bot." Proto tak rychle po převratu zmizely chlívky a zahrádky a objevily se Vámi popisované oddechové a hrací zóny u venkovských domků.
To, co jsme zažili, to FAKT!! opravdu nechcete.
Punkt.
a je to tady , když jsem napsal,že si stavěli za komunistů lidé baráky, protože se dalo okrádat podniky a ti co to uměli, mají dnes velké baráky a nám co jme zůstali bydlet v panelácích a dnes musí za kamrlíky platit vysoké nájmy, se dnes smějí,že jsme si měli postavit dům jak oni,samozřejmě okamžitě oponují,že to tak nebylo , ale vidíte ,že bylo, vesnice byly sám nový barák ,konečně to někdo dnes řekl na plnou hubu, jak to bylo
No tak lidi si baráky mohli postavit díky pujcce na bydlení pro novomanzele. Tenkrát to dělalo 150000 . To myslím stát přispěl a nemuselo se to vracet. Za to se postavil dům. Myslíte že za nějaké paberkovani byste si postavil barák?
bydleli jsme kousek od továrny .Vždycky se říkalo , že kdyby všechno ukradené ve fabrice mělo nožičky pochodovalo by to zpět do fabriky dva dny.Můj soused vždycky říkal - musíš ukrást co je , nikdy nevíš kdy to budeš potřebovat a tak jsme měli doma káble , fólii na zahrádku , elektromotory , žárovky , hadice ,nářadí , zkrátka kdo co potřeboval to si vzal , ale pozor musel jsi to přenést přes vrátnici .My to neřešili , přehodilo se to vzadu přes plot a když jsme jeli na trávu ovcím , tak jsme si to vzali ,občas se stalo , že si člověk něco přehodil a druhý mu to vzal.Také jsme si vyráběli sekačky , různé součástky apod. odpoledne jsi vzal půlčák rumu a kluci na soustruhu , či frézce ti vyrobili co jsi potřeboval.
Takže oraganizovaný zločin a rozkrádání státního majetku. Chápu. To chce hodně silný žaludek se tím ještě chlubit.
Pracovala jsem 35 let v zemědělství, ale to co tu popisují jsem nezažila. Dostávali jsme deputát za pár kaček-obilí, brambory, mouku, seno, slámu, šrot, sele a záhumenku a to stačilo pro malou farmu, ale byla to zase práce, ušetřili jsme, ale za cenu , že jsme byli u baráku uvázáni jako psi u boudy. Domek jsme si opravili bez půjčky. Pak jsme po letech hospodářství zrušili a dodnes si užíváme života.
Můžete si psát co chcete, ale kradlo se. Kuchařky ve všech kuchyních nosily jídlo domů, chlapi ve fabrice si prostě vzali, co potřebovali apod. Tak to bylo.
Hezký den přeji všem. Jsem trochu udiven, že se takto píše o zlodějině za KSČ. Ono to tak doopravdy nebylo. Pokud byl dobrý agronom, předseda a všichni vedoucí na svých úsecích, tak to rozhodně nebylo tak snadné si něco vzít. Agronom vždy věděl, jakou úrodu bude očekávat, při sklizni se zdržoval na poli a co si ještě pamatuji, tak měla pohotovost i státní bezpečnost, která sledovala veškeré dění na poli z vysílačů a podobných rozhleden. To, že si lidé chodili na klásky, který zůstali na poli, tak to sned nikomu nevadilo, protože se stejně vše zaoralo. Podle mého vždy záleželo na vedoucím, jak si vše uhlídal a také na lidech, kteří s tím majetkem pracovali. Tem, kdo si vážil svoji práce, tak ten nepotřeboval krást, vždy dostal deputát, který mu dostatečně sloužil pro domácí chov drůbeže a stačilo i na prasátko. Zvláště, když v družstvu pracovala celá rodina. Nikdy bych zemědělcům nezáviděl jejich výhody, neboť by si měl každý uvědomit, že pro lidi pracující v zemědělství, zvláště v rostlinné výrobě, není přes léto možné čerpat dovolenou. A věřte, že všichni ti, kteří v zemědělství pracují, tak musí mít k tomu moc velký kladný vztah. Je to můj názor, nikomu jej nevnucuji, něco jsem s toho také prožil, tak vím o čem tady píši. Ondřej
Takže se nekradlo, ale VB všechno sledovala z pozorovatelen. Proč, když se nekradlo?
...romantické, ale pravdivé...takový byl venkov přibližně do roku 1980, pak se situace měnila a životní úroveň strmě rostla...tehdejší JZD - stejně jako průmyslové podniky - musela realizovat sociální programy a stabilizovat zaměstnance...tehdejší vedení státu si uvědomilo, že prázdná hesla už nestačí...růst příjmů a podíly na hospodaření družstev měnily život na vesnici a životní úroveň mnohdy předčila životní úroveň obyvatel velkých měst...
Ono hlavně když dělali takové zlodějny pravidelně, tak ono časem to lidi okolo zjistí a takový člověk pak dostane cejch, kterého se těžko zbavuje. A pak se takoví lidi diví, že když je něco významnější, je k tomu nepustí a oni jsou pořád dole u mizerné práce a nízkých výdělků.
Zvláště na vesnici, kde tehdy platilo, že jedno JZD = lidi z jedné , dvou blízkých vesnic a skoro všichni se tak vzájemně znalí.
Ne jako dnes, kdy do farmy ve vesnici jezdí na práci lidi z měst a vesnic 30 - 50 kilometrů daleko a lidi z té vesnice jezdí za prací do fabrik a institucí taky desítky kilometrů daleko.
Aspon to melo smysl a pomohlo se lidu a ne papalasum, kteri ted kradou v milionech, viz ruzne kauzy, lidi se spokojili s malem, ted nekterym nestaci ani rezidence nebo milionove konta
Přesně jste vystihla, slovenského podvodníka Babiše!
Přesné. Dnes se mnozí z těchto prezentují coby sedření, téměř do morku kosti, důchodci...
Pokud tomu věříte, tak nepoužíváte mozek...........