Pamatuju- ještě od dob socíku- jak vědci zjsitili šokující věci (nejvíc vědci sovětští, od hadráku zase američtí): Strašně škodí sůl, rajčata, vajíčka ...teď zase cukr...a to jako se bez těch potravin máme natrvalo obejít? Zvlášť když další výzkum zjistí, že ten původní byla pitomost? Pochopitelně, že každá potravina může škodit, když se konzumuje v nadměrném množství. Ale pít kvůli tomu hořkou kávu nebudu.
A proto se v některých potravinách snižuje obsah soli a tím pádem nejsou k jídlu.Konkrétně např.tvrdé sýry.Nejen nízký obsah soli, ale i základní způsob výroby.Jinak si neumím vysvětlit, proč se z lahodné potraviny stala "gumová hmota" bez chuti.
V poslední době demence přibývá i ve výrazně mladších ročních. A proč se to děje? Lékaři na to mají překvapivou odpověď.
Pro mě nic překvapujícího-stačí se opravdu dívat kolem sebe. Ještě zbývá- anténky na hlavy a blikající majáky, aby každý viděl, že jde dementní IT člověk.
A všude aplikace, aby ten dementní člověk nevběhl třeba pod tramvaj v zápalu sledování mobilních aplikací,aby věděl kam na WC,...ard.Demence není nemoc-je to styl života.
Co se týká stravy-na to platí jediné pravidlo-jezte do polosyta a pijte do polopita.
Jinak budete obézní a z toho dementní.
Proto se obzvláště ve východním bloku hojně používá glukózo-fruktózový sirup, který se v podobě tuku ukládá 8 krát více do těla jak cukr. Všichni vládní činitelé se starají, abychom se nenakazili covidem, ale co se týká potravin, tak je přístup velice lhostejný.
Nějak jsem nepochopil váš ,,východní blok,,. Ono to v západním, který k nám expanduje, není o nic lepší. Cola, Fanta, hamburgery (tuny nekvalitního prepalenyho oleje). Jo, tohle z vás udělá atleta..
Pokud někdo tvrdí, že cukr způsobuje cukrovku, tak by se měl přestat vyjadřovat ke zdravému stravování. Bohužel dnes může na net napsat kdokoli cokoli, a podle toho to vypadá.
Právě jsem narvala do spíže 25l sirupu z černého rybízu.Připravovali jsme ho s mužem do půlnoci.Cukr jako konzervant je absolutně nenahraditelný,nic jsme nevařili,jen uchovali vitamíny na zimu.Pro děti.Černobílé vidění výživy,jak.typické.Pamatuju doby,kdy byl špatný tuk,zejména sádlo a máslo.Bez toho zpravidla neuvařím.Myslím,že všechno je tak trochu špatné,důležitá je míra a způsob zpracování.A samozdřejmě kvalita surovin.
Sparta-Slavia
Pan profesor, trochu střelil vedle. Cukr je totiž obsažen téměř ve všem, v potravinách i v nápojích i tam kde byste to nečekali. Třeba pivo má nejvyšší glykemický index. Pokud zmiňujete Fruktozoglukózový sirup, je v něm cukru více než dost, glukóza je totiž v podstatě cukr a má druhý nejvyšší glykemický index. Měl byste pravdu pokud by šlo o fruktózový sirup, i když ten je obsažen v ovoci atd., ale fruktózoglukózovy sirup je naopak s pořádnou dávkou cukru a nevhodný pro diabetiky.
Ale houbelec, na cukru nic špatného není, když se to s ním nepřehání (ale to platí pro všechno). To umělá sladidla, to je jed.
..a co je cukr??Taky umělý produkt...
Připadá mi, že voliči ANO a KSČM jedí opravdu hodně cukru.
Hodně diskutujících vkládá často do svého příspěvku politiku. Je to nutné? Na takové primitivní názory není nikdo zvědavý. Když nemůžete napsat něco inteligentního, tak radši nic nepište.
Prevencí demence podle mě je neustálé procvičování paměti, prostě mozek v činnosti. I když se cizí jazyk učit nepotřebujete, učte se mu. Zajímejte se o svěové dějiny i současnou (nikoliv debilní českou) politiku, hodně čtěte třeba životopisy slavných osobností (čímž nemíním serebrity). A pokud to jde, provádějte mluvní cvičení, sice vás při procházce po parku budou mít za cvoka, ale i taková činnost je dobrá.
V článku se píše : V rozumné míře cukr samozřejmě potřebujeme. To není pravda. Cukr a vůbec včechny sacharidy přijímat z potravy nemusíme. Jediné, co musíme přijímat z potravy, jsou bílkoviny a tuky. Bez nich bychom nepřežili. Sacharidy konzumovat nepotřebujeme.
Jakmile spotřebujeme v tělě všechnu glukózu, což může trvat 10-12 hodin, tak játra začnou produkovat částice zvané ketony. Ty pak, namísto glukózy, vstoupí do Krebsova cyklu a vzniká energie (stejně jako v případě glukózy) ve formě ATP. Tělo v tomto případě přirozeně využívá energie z tuků.
Cukr je výživa pro mozkové buňky.Stačí opravdu málo,ale potřebujeme ho.