Když jsme v roce 2021 při rekonstrukci RD měnili dřevěná okna za plastová, již tehdy nás dodavatel - výrobce Trocal (SRN) odrazoval os dvojskel s argonem s Ug=0,9 a doporučil dvojskla s pokovenou vrstvou s Ug=1,1 (standard byl tehdy s Ug=1,6). Důvod - argon vyprchá díky netěsnosti za několik let. U profilu je zase nesmyslné zvyšování počtu komůrek, jde o marketingový trik, má jen zanedbatelný vliv na Uf, resp. na Uw.
Není divu že těsní nedostatečně. Špičkový rám a špičkové sklo je za špičkovou cenu. Pokud máte jedno okno, cenu zaplatíte ale pokud jich máte víc, zvažujete. Pak mě napadá otázka, proč stavební firmy jdou po nejnižší ceně za výplně pro svoje projekty? Už delší dobu jsem mimo obor ale pochybuji, že nové byty mají okna s těmi nejlepšími parametry.
Článek vcelku dobrý, ale ten nadpis je nepravdivý. Při pořizování nových oken se lidé informují. To by jste se divil. Podle čeho autor soudí, že 90% oken izoluje nedostatečně. To si vycucal z prstu nebo má nějakou tabulku.
Autor soudí podle toho, že 90 % nově montovaných oken je od jiné firmy, než která mu zaplatila za článek a vloženou (neoznačenou) videoreklamu.
No jak to slušně napsat? Dočetl jsem do bodu, že jedině izolační okna plněná plynem....
Autor zapomněl na to jak dlouho tam ten plyn vydrží...5, 10 let?
A zda zlepšení izolace z 0,7 (obyčejné trosklo) na 0,5 (izolační trojsklo) stojí za navýšení ceny o 100%. Za jak dlouho se to navýšení zaplatí? Myslím si, že úspora bude asi 12 Kč ročně 😉.
Bohužel autor záměrně lže ve svém článku a to jednoznačně je PR na opět požadavek lobby sklenářů co plní argonem a jiným plynem okna, tedy mezi skly. To co píšete je snůška lží, nejsem prodejce ani výrobce, ale trochu víc do toho vidím. Ten slavný plyn je za 7let pryč. neexistuje žádné sklo, které by procházelo letními teplotami a zimním mrazem a zůstalo v požadované těsnosti. To ani v Německu a Rakousku. Takže závěrem, opět se dívejte na okno jako celek, pokud možno vyberte si dřevěný rám Euro 78 a víc a trojsklo. Autorovi i když má ing před jménem - tohle občas můžou číst ti co staví svépomocí a není v pořádku , aby četli takové bláboly o argonu a izolačním sklu. To jsou naprosté lži. Není ani jak změřit, že ten plyn tam je po 10 letech v tom množství co byl dodán na začátku.....
Aha...
Toto je tedy pokyn k výměně těch vyměněných oken. Kšeft je kšeft.
ted jsem dával dvojsklo 0,8 prostupnost. do trojskel se mi moc nechce.
Já nešetřil a dal před rokem trojsklo, spokojenost 🤣