Paní redaktorka nějak opomněla napsat hlavní důvod vzniku tohoto typu zastřešení v USA 😂
nejspíš hurikány.......
Mám na domě sto let starou trámovou vazbu - stále zachovalou, stále funkční a hlavně je to využitelný půdní prostor. S americkým krovem vám na půdě žádný prostor nezůstane. Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci.
tak nejaky pudni prostor vznikne.Nevim zda to je dle nejakych norem.Minuly tyden jsem pomahal koledovi na prostredek pokladat OSB desky.Pravda trochu se prohybaji pri chuzi,protoze roztec vazniku je 95 cm.
Ale vzniknul mu prostor 250 cm x 15 m na rovnomerne rozlozeni sezonnich veci.Prostredkem v pohode chodi vzprimene.
Řekla bych prostě: nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat laciné věci. Nejsem odborník, ale mám pocit, že tyto střechy jsou na satelitech? A kdo je tu kolem má, ten si na ně stěžuje.
Řekla odbornice z paneláku 🙂 Vazníky mají jedinou nevýhodu, nevyužitelná na obytné podkroví.Půda: Záleží na sklonu střechy a to jestli si někdo udělá valbu nebo štít. Se štítem je i půda.
Přesně tento typ střechy používal na svých prodejnách Lidl. Až jednoho dne v Ostravě se takováto střecha propadla pod tíhou sněhu.
Ani za nic bych tento typ střechy nechtěl. Mám klasickou půdu, kterou jsem lehce zateplil mezi krokve a mám tak z ní skladiště méně často potřebných věcí, k tomu fitko a taky zašívárnu s poslechovou místností. Tyto moderní konstrukce krovů umožňují pouze omezené skladovací možnosti na půdě s prakticky nulovým dalším využitím. Většinou se realizační firmy ani neobtěžují zakrýt izolační vatu, ze které se vlákna minimálně zčásti dostanou do uskladněných věcí. Tato vlákna z vat jsou podobně karcinogenní jako azbest a tak nechápu, jak někdo může na takové půdě skladovat například věci pro děti. Pokud má někdo miliony na nový dům, tak tady by rozhodně neměl šetřit. Za mě jedině klasický krov a pokud se bude využívat půda, tak pořádně udělat záklop z prken či OSB desek.
Karcinogenní azbest. Ono se to zase přehání. Azbest má tu vlastnost, že při jeho zpracovávání vznikají mikronové částečky, které se vdechováním dostávají do organismu a způsobují problémy a o tom to je. Pokud necháte azbest "na pokoji" není ničím škodlivý.
Tento článek to je zase lobování pro koho prosím ?
Klasická trámová střecha , pokud je udělaná řemeslníkama a vše tak jak má, vydrží klidně celá století.
Jednou za život přelaťovat a vyměnit střešní pálené tašky a pohoda .
Zajímalo by mě, jaká je životnost tohoto slepence .
Navíc, tato stavba prakticky zamezí používání půdy.
Klasický krov, dobre udělany, se přelaťovat nemusí. Mám ho a je starý přes 100 let a v pohodě. Jinde mám vazníky pres 30 let a vydrzí dalších 70 let bez problemů.
No vzhledem k tomu, že mě trámy na střechu o půdorysu 22 x 8 metrů, s výškou do štítu 5 m, stály cca 110 tis, tak mi úspora 20 až 40 % výměnou za ztrátu půdy nepřijde nijak výhodná. Nehledě na skutečnost, že nemusím počítat jestli můžu v budoucnu dát na střechu soláry nebo cokoliv jiného. A samozřejmě na trámy v podkroví mohu zavěsit houpací sítě, závěsní sedačky a cokoliv jiného. Jo a klempíř musel zastřihnout plech o 5 mm na celé délce ...
Tento komentář byl smazán uživatelem.
Každé dřevo pracuje a vysycháním na horké střeše i dřevo ze sušiček ztratí okolo 10-15% ze svého objemu.
Pokud dá firma spoje z kovu vzniká časem díky smrštění dřeva vysycháním mezera ve spoji a ta je zdrojem vrzání, praskání atd.
Kdežto klasický krov si hlouběji sedne do sflaků a vůle je pryč. Každý si hájí své, pravdou je že tyto střechy jsou plné hluku a pokut je ještě osadíte střešním oknem je to na spaní s vatou v uších. Znám stavaře který si sám postavil zděný typický český dům na Floridě a po velké bouři dostal plno nabídek , protože jeho dům oproti těm americkým z latěk stál bez poškození.
Tak zrovna nedávno se na jižní Moravě ukázalo, že když se i to naše baby-tornádo objeví, imunní není nic. Rozdíl je v tom když po spoušti deláte znovu dům za 10-letej nebo 50-letej plat
No, tak taky už byly články, že někde se staví "domy" ze slaměných balíků, jinde zase z pneumatik vysypaných zeminou. Je docela drsný, že ze skutečnosti "nemám peníze, ale chci bydlet za každou cenu" se udělá "trend v bytové výstavbě". To si zkrátka musí každý rozmyslet podle svých možností. Není nic špatného říct narovinu "hele... šetřil jsem, tak je to takhle". Je to úplně v pohodě a hlavně - neblbnete tím hlavu těm, které stavba teprve čeká. To každý řemeslník jistě zná, když domácí přijde a řekne "... víte, ale my jsme teď četli na internetu, že jsou nějaké nové technologie a je to super a stojí to půlku". Na druhou stranu - dnes není problémem postavit dům, který vydrží 300 let. Problém je kdo ho zaplatí.
Dům na 300 let dnes nikdo nepostaví protože životnost základových pasů je 120 let, základové desky mají životnost dokonce jen 80let
Je vtipné, že dle diskutujících to vypadá, že vazníkové krovy jsou v ČR něco okrajového a všichni mají jen skvělou klasickou trámovou vazbu. Realita je taková, že vazníkový krov má dneska nejméně 2/3 novostaveb a z té 1/3 klasických krovů je většina natolik zpatlaná, že by lidi líp udělali, kdyby také měli vazníky.
Ano - klasická vazba je lepší, odolnější atd. Je ovšem také daleko dražší - ale hlavně je daleko náročnější na kvalitní návrh, materiál a hodně dobrou řemeslnou práci. Takže - buď sehnat opravdu dobrého tesaře - a těch je jak šafránu, nebo si nechat krov udělat na CNC centru - což je dost drahé - nebo mít spatlaný krov ze shnilých křivých trámů, udělaný zcela nesmyslně bez dodržení jakýchkoliv tesařských zásad - což je realita u nejméně 3/4 nových vazeb - a trnout, kdy pod tlakem větru či sněhu třeba vyvalí pozední stěny...
Jo - realita tuzemské tesařiny viděná na dnešních stavbách je 3x častěji na zvracení, než na obdiv. Proti tomu je ten příhradový vazník nakonec zlatá věc.
milá paní , Vy jste nějaká odbornice .Pro koho lobujete ??????Pro tu americkou sebranku ???