1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 1 měsícem

NEsmysl

Před 8 měsíci

Pamatujete si, jak máslo stálo 10 Kčs a tatramatka byla snem každé domácnosti? A pivo? To bylo levnější než voda!

Představte si, jak by dnes vypadala reklama: “Kupte si máslo za 60 Kč a vzpomeňte si na staré dobré časy, kdy jste za to mohli mít celou večeři!”

A co tatramatka? Ta by dnes byla v muzeu techniky s cedulkou: “Tento přístroj kdysi hopsal po koupelně a pral prádlo. Dnes ho nahradila moderní technologie, která už nevyžaduje gymnastické schopnosti.”

A pivo? No, to je kapitola sama pro sebe. “Pivo za 2 Kčs? To by dnes bylo jako najít jednorožce v supermarketu!”

Tak co, vzpomněli jste si? Nebo jste se jen zasmáli nad tím, jak se časy mění?

2
Před 8 měsíci

Přepočty na máslo jsou fantastické. Počítám - příjem dle článku 3 200,. , nájem bytu i se zálohami na energie a telefon - 320,. dojíždění do práce měsíčně cca 180,- Kčs. Čili " zůstatek na máslo " cca 2700,- . Dnes 44 000,- ( kdo je má ? ) a jen nájem s energiemi je běžně 20 000 a výše, a kde je doprava ? Na to máslo už moc nezbyde.

5
Před 8 měsíci

No já si vzpomínám kolik jsem bral mzdu a jak se rozdělovala spravedlivě!

6
Před 8 měsíci

Já tu dobu dobře pamatuji jenom lidé kteří jsou ubohý pořád se musí ujišťovat že dnes po téměř čtyřiceti letech jsou o krůček na tom lépe než v roce 89 a když srovnává te nesrovnatelné tak porovnejte rok 48 až 89 a potom m 89 až rok 2024 potom pište

1
Před 8 měsíci

A co takhle nájmy a bydlení, voda, elektřina, uhlí, dětské tábory , podniková rekreace a co školní pomůcky:

39
Před 8 měsíci
Jiří Hlaváč

A co fronty na všechno možné, podpultové zboží, lepší věci jen v Tuzexech?

6
Před 8 měsíci

Národní sport jak bylo špatně. Příklad. Nájem včetně ostatních služeb 250 Kč. Dnes 11000 Kč. Dříve desetina výplaty. Dnes třetina výplaty.

19
Před 8 měsíci
Mirka Bouškova

Jak dlouho se čekalo na auto, na pevnou telefonní linku, fronty na všechno možné, to byly nějaké výhody?

8
Před 8 měsíci

Když autorka porovnává ceny potravin tak by také měla porovnat cenu za elektřinu, vodu a nájem z bydlení. Jenže to se ji už nehodí do pomlouvání.

13
Před 8 měsíci
Josef Kučera

To porovnat nelze. To stát dotoval.

4
Zobrazit další 2 reakce
Před 8 měsíciUpraveno

Také mi úplne nektere ceny zde uváděné nesedí.... Za být IV. Kategorie jsme v roce 1984 platily včetně společné antény 174,- byty I. Kategorie 3+1 380,- V roce 1988 jsme se stěhovali do družstevního bytu 3+1 76 M2 a platily jsme včetne anuity a energii 760,- kč

2
Před 8 měsíci

Fakt by se dalo polemizovat. Na 100 % si vzpomínám, že kilo banánů bylo za 8 korun a točená Plzeň ve Slovanském domě v Praze v roce 1980 byla za 3,90korun. Černé pivo u Fleků pak za bůra...

2
Před 8 měsíci
Jan Knesl

Pivo U Fleků stálo oficiálně 4,10 Kčs. Jenže se platilo hotově a kdo nedal 5 Kčs, další nedostal.

Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt