NEsmysl
Pamatujete si, jak máslo stálo 10 Kčs a tatramatka byla snem každé domácnosti? A pivo? To bylo levnější než voda!
Představte si, jak by dnes vypadala reklama: “Kupte si máslo za 60 Kč a vzpomeňte si na staré dobré časy, kdy jste za to mohli mít celou večeři!”
A co tatramatka? Ta by dnes byla v muzeu techniky s cedulkou: “Tento přístroj kdysi hopsal po koupelně a pral prádlo. Dnes ho nahradila moderní technologie, která už nevyžaduje gymnastické schopnosti.”
A pivo? No, to je kapitola sama pro sebe. “Pivo za 2 Kčs? To by dnes bylo jako najít jednorožce v supermarketu!”
Tak co, vzpomněli jste si? Nebo jste se jen zasmáli nad tím, jak se časy mění?
Přepočty na máslo jsou fantastické. Počítám - příjem dle článku 3 200,. , nájem bytu i se zálohami na energie a telefon - 320,. dojíždění do práce měsíčně cca 180,- Kčs. Čili " zůstatek na máslo " cca 2700,- . Dnes 44 000,- ( kdo je má ? ) a jen nájem s energiemi je běžně 20 000 a výše, a kde je doprava ? Na to máslo už moc nezbyde.
No já si vzpomínám kolik jsem bral mzdu a jak se rozdělovala spravedlivě!
Já tu dobu dobře pamatuji jenom lidé kteří jsou ubohý pořád se musí ujišťovat že dnes po téměř čtyřiceti letech jsou o krůček na tom lépe než v roce 89 a když srovnává te nesrovnatelné tak porovnejte rok 48 až 89 a potom m 89 až rok 2024 potom pište
A co takhle nájmy a bydlení, voda, elektřina, uhlí, dětské tábory , podniková rekreace a co školní pomůcky:
A co fronty na všechno možné, podpultové zboží, lepší věci jen v Tuzexech?
Národní sport jak bylo špatně. Příklad. Nájem včetně ostatních služeb 250 Kč. Dnes 11000 Kč. Dříve desetina výplaty. Dnes třetina výplaty.
Jak dlouho se čekalo na auto, na pevnou telefonní linku, fronty na všechno možné, to byly nějaké výhody?
Když autorka porovnává ceny potravin tak by také měla porovnat cenu za elektřinu, vodu a nájem z bydlení. Jenže to se ji už nehodí do pomlouvání.
To porovnat nelze. To stát dotoval.
Také mi úplne nektere ceny zde uváděné nesedí.... Za být IV. Kategorie jsme v roce 1984 platily včetně společné antény 174,- byty I. Kategorie 3+1 380,- V roce 1988 jsme se stěhovali do družstevního bytu 3+1 76 M2 a platily jsme včetne anuity a energii 760,- kč
Fakt by se dalo polemizovat. Na 100 % si vzpomínám, že kilo banánů bylo za 8 korun a točená Plzeň ve Slovanském domě v Praze v roce 1980 byla za 3,90korun. Černé pivo u Fleků pak za bůra...
Pivo U Fleků stálo oficiálně 4,10 Kčs. Jenže se platilo hotově a kdo nedal 5 Kčs, další nedostal.