Vše so nyní napíši je pouze názor naprostého lajka. Ze všeho nejdřív bych si přečetl návod. A poradil se s odborníkem. Na chalupě bych se snažil tuto věc využít k vyhřátí bojleru, napájení klimatizace, lednice nebo mrazáku a nabíjení baterii do sekačky ap. (el auto nemám) Nejlépe samostatně mimo el. rozvody.
Odkaz
Tato sestava je dobrá tak do paneláku, kde je poměrně stálý malý odběr. Na chalupu k napájení žroutů typu bojler nebo klimatizace bych něco takového vůbec nekupoval. To raději udělat klasický ostrov třeba s osmi panely. Otázkou je, jak často na té chalupě jste. Na sezonní využití se fotovoltaika vyplatí snad jen v případě nákupu levných komponentů někde v bazaru.
Intenzita slunečního svitu je rok od roku vyšší? Hmmmmm.....
Připojení jen do zásuvky na síť? To jako má zásobit všechny sousedy? Jakou logiku to má mít když baterií připojíš na síť? To máš první vypnout hl jistič nebo co po tobě chtějí? Do domu jdou 3 fáze to jako napojím na jednu a co ty ostatní? Čeho přesně je ten logický článek toho bateriového uložiště schopný? Je dostatečně bezpečný na to aby kdokoliv s tím mohl dělat cokoliv, jak je u zákazníků časté? Házet čísla kolem bez logiky mi přijde bezpředmětné.
To by mě ale taky zajímalo? Jak to tedy funguje? Když to dám doma do zástrčky, tak to se hlavní hodiny netočí, když to jede z baterek? Může to někdo trošku osvětlit?
LIDL na svých stránkách uvádí, cituji: "Tento výrobek spadá do kategorie tzv. mikrozdrojů. Jedná se o malou fotovoltaickou výrobnu elektřiny (FVE) s instalovaným výkonem do 10 kW. Platí tedy pro něj povinnost uzavření smluvního vztahu s Vaším distributorem elektrické energie..... Používání této položky bez (dalšího) inteligentního elektroměru může vést k vysokým pokutám od vašeho dodavatele elektřiny". Konec citace. Zkoušel někdo (např. redakce Dřevostavitele) zjistit, zda distributoři umožňují uzavřít smlouvu? S jakým výsledkem? Bez těchto podstatných informací je článek "o ničem".
10 kW je nesmysl. Max 0,2 kW.
Kdy, kde za koik?
Odkaz
Když to sečtu s baterií tak je cena 22000 + cena za nový elektroměr + montáž + revize tak jsme někde kolem 32000,-Kč , možná i víc.. Instalovaný výkon 800W. Ušetří to podle mých zkušeností se solárním předehřevem asi 2,5kWh v průměru za den. Za rok je to. 2,5x365 = 912,5Kwh a to při ceně 4kč za 1kWh dělá 3650Kč. Návratnost tak vychází asi na 8,7 let. Což je celkem normální. Jen musíte mít balkon na jih. ..
Píšete nesmysly. Pro registraci mikrozdroje do 800W měnit elektroměr nepotřebujete, revize není třeba. Montáž si udělá každý sám podle návodu. Pro dobrý pocit může přizvat k zapnutí elektrikáře
Tisíckrát recyklovaná informace o prodeji v Německu. U nás je jiná legislativa a není možné si takovouto věc jen tak připojit do sítě. Alespoň ne legálně.
Jste typickej příklad šíření dezinformací na internetu
Odkaz
Jako obvykle na dřevostaviteli: Řečeno A, B až Ž se nezmiňuje.
Mikrozdroj je potřeba nahlásit,
Elektroměr , který měří tam i zpět,
Měnič nehlídá přetoky (v Německu OK, u nás šibenice)
měnič ani hlídat přetoky nemůže - jak pozná, co jde do rozvodné sítě?
Nejsem elektrikář, ake když to vytahnu za zásuvky tak mě to nakope? Smí se vůbec provozovat zástrčka ze které jde proud? Zástrčka znamenala vždy spotřebič a zásuvka napájení pro spotřebič. Nejni to v rozporu se základní legislativou..🤔
pokud to pracuje do sítě, k čemu potom baterka? Jak rozdělíte výkon mezi baterku a síť?
K tomu, že co jde do sítě, tak pokud já v daný okamžik celé nespotřebuji, tak za ty přetoky mi nikdo nic nedá. Vyrobím elektřinu a jde do soustavy a já z toho nemám nic. Pokud si tím nabiju baterii, z té to spotřebovat můžu. Ve skutečnosti tyhle domácí FVE mají význam jedině s baterií, buď ostrovní systém, nebo nabíjení baterie elektrokola, elektroauta ap.