Na vesnici je i dnes běžné, že bydlí několik generací spolu v jednom domě. Dřív to bylo běžné i v bytech ve městech. Nevidím na tom nic divného. Ve vícegeneračním domě opravdu mohou bydlet rodiče, prarodiče i mladí s dětmi, když každý má své soukromí a společně se podílí na provozu domu a jeho údržbě. Pokud se jedná o rodinu, kde jsou vztahy v pohodě, nevidím v tom žádný problém.
já nevím, proč by mladý muž nemohl bydlet v domě rodičů, a musel si brát drahou hypotéku ? Vždyť ten dům jednou stejně zdědí , a manželku si do něj může taky přivést , a pokud by dům byl malý, může za mnohem menší peníze přistavět , takro to dělali všechny generace předtím , stále nevidím důvod dělat z někoho mamánka v mama hotelu když bydlí u rodičů a práci má za rohem , pokud si ten člověk svůj pobyt , jídlo atd platí a ještě pomáhá rodičům s domem . Je potřeba taky přemýšlet selským rozumem a ne se vrhat zbytečně do dluhů protože to tak praktikují všichni .
My takhle bydlíme. U manželových rodičů.... A pořád upřednostňuje rodiče,před svou vlastní rodinou.....Takže opravdu mamanek. Ti se vůbec nemají ženit....
Na jednu stranu chápu, tohle bylo běžné vždycky, že na vesnici v domku bydlelo víc generací... Já bych to doma nedala, a od 15 jsem byla vlastně aspoň přes týden pryč... Taky táhnu nájem sama.
Na tu druhou, on je prý samostatný, ale musí mu pěkně někdo říct, že má nakoupit a co má udělat... Ehm.
On samostany neni ani nahodou. Ten se jim povedl..😃
Jsem z vesnice, kde je 95% vicegeneracnich domu. Je naprosto bezna praxe, tam deti bydli tak dlouho, dokud nemaji svoji rodinu a pak prebiraji vetsi/lepsi patro ci prizemi. Kor dnes, kdyz bez prispevku na bydleni proste neni sance, aby jednotlivec utahl jednajednicku podnajem. I ti rodice takhle ty domy staveli - pro deti.
Já nechápu tohle dehonestující označování - mamánek, mamahotel... Dřív bývalo na vesnicích a vlastně kdekoli, kde byly rodinné domy, běžné, že bydlely třeba i tři generace spolu. Pak si každý stěžuje, že je drahé bydlení, že je nedostupné atd. Přijde mi, že je tohle řízeno realitními firmami, aby se točil prodej nemovitostí. Pokud spolu v té rodině vychází, nevidím jediný problém, proč by neměly bydlet generace spolu, pokud na to jsou dostatečně velké prostory. Má to finanční i sociální výhody. Dnešní doba je v tomto ohledu ( i v jiných...) totálně zvrácená.
Přesně tak, můj tchán přišel ve 30 domů, že čeká dítě přítelkyní a byla svatba a všichni se nastěhovali i s miminem k jeho rodičům. Takže můj tchán byl doma až do cca 33 let a to ještě dotáhl holku a děcko. Babička říkala, že si od nich na bydlení nikdy nic nevzala. Ale dnes je to mamahotel.
Můj otec byl také doma do 27, pan se oženil, dostali dům po babičce.
Předtím naprosto běžné a nikdo se nad tím nezamyslel.
Ať mi netvrdí, že vysokoškolák ve 27 letech žijící sám by neměl zaměstnání, kdy by si mohl dovolit pronajmout aspoň nějaký menší byt. Jenže ono je to doma pohodlnější a asi i levnější. Takže platí to známé, že všechno jde, když se chce, ale tady se nechce.
A proč by měl vyhazovat peníze za drahý nájem, když mu rodiče umožní si je šetřit na později? Taky hsme bydleli s klukama pohromadě, dokud si nenašli holky a nezařídili si vlastní bydlení. A to bychom i uvítali, kdyby se jeden rozhodl předělat si bydlení u nás. Ale jeden získal práci ve městě 80 km daleko, s maželkou pořídili byt. A druhý s manželkou postavili v naší obci.
Taky bydlím v rodném domě s rodiči a to celý život. Máme tam každý svůj samostatný byt. Rodiče to tak chtěli a v mládí bylo vlastní bydlení nad moje finanční možnosti, teď už to nemíním řešit, už tam dožiju. Žádný nájem jsem nikdy neplatila, jen náklady na bydlení, opravy a údržbu. Mě by teda připadalo hodně divné, aby rodiče chtěli po svém vlastním potomkovi nějaký nájem, takoví rodiče teda musí být pěkní lakomí škrti. Po svém dítěti bych teda nikdy nevyžadovala víc, než náklady. Takže tady podle toho jsem celoživotní mamánek ? Mě to vždycky připadalo normální, spousta mých vrstevníků takhle žije.
Přesně tak.
Pohodlnost. Nic jiného.
Jako pronajmout si garsonku může každý kdo chodí do práce. Je jen pohodlný a možná líný 😂
A co si pomůže? Tak narve všechny prachy cizímu člověku.
Rodičům něco dává, sám ušetří na základ na hypotéku. Dnes vám 100% hypotéku nedají.
U nás budou moci děti bydlet, jak dlouho budou chtít. Proč by ne. Ať si našetří, peníze se jim do začátku budou hodit.
Mám dvě děti. Dceru, která ve 22 letech odjela do ciziny a už 15 let tam žije a syna, kterému je v současné době 35 roků. Syn u nás bydlel až do doby než si našel přítelkyni, se kterou si našli bydlení.
Vůbec nemám pocit, že by měl mamahotel, naopak, já jsem si pochvalovala, že je doma ještě někdo, kdo nám pomůže. Dokud ještě studoval, byl schopen být doma v době, kdy měli přijít řemeslníci, nebo měla přijít zásilka, z dovolené jsme se vraceli vždycky do krásně uklizeného bytu, občas uvařil. Za to měl vždycky vypráno a lednička byla plná. Prostě jsme si vzájemně vyhověli.
Přesně napsané.