Kdyby to byl opravdu seriózní článek, tak uvede statistiky onemocnění a úmrtí na onemocnění vyvolané azbestem. Jeden pramen uvádí 0,8 člověka na 100 000 obyvatel. Porovnejte to třeba s kardiovaskulárními onemocněními. Dnes jsou speciální gumové nátěry, které prodlužují životnost azbestové krytiny a zamezují jeho prašnosti. A mimo to, při autonehodách umírá ročně skoro 5x více lidí, než na tuto rakovinu. TAKŽE ZAKÁŽEME VŠECHNA AUTA?
Proč tak nehorázně lžete, jaký z toho máte prospěch? 😡 Faktem je, že azbest muže zvýšit riziko rakoviny plic, ale jen v případě mnohaletého a intenzivního působení (např. při jeho destrukci). Pokud je na střeše, není vůbec žádným problém, a to i přes vaše opakované popírání. 😡
Podobné články mají pomoci kámošům z golfu, tzv.rozhýbat něčí byznys. Typu, hele vole, nemám kšefty, nebo prodávám něco a leží mi to na skladě....Každý, i autor článku samozřejmě musí vědět, že eternit škodí až při manipulaci, nikoliv na střeše.
Jestli on neměl Zeman s těmi novináři pravdu... Ještě pár takových informací, nejlépe přeložených Googltranslátorem (nebo alespoň inspirovaných) odněkud z ciziny (v případě azbestu nejčastěji z USA, kde se ale používal trochu jiná technologie), a má vyděláno. čim větší nesmysl, tim víc kontroverzí, kliků a komentářů. A to se u reklamek počítá... Nj, každý se živí jak umí :(
Zato vy jste odborník na látky znečišťující životní prostředí a jejich zdravotní rizika 😕
Pokud se s azbestem nemanipuluje a není poškozený, tak je celkem nezávadný. Celý článek je tak trochu poplašnou zprávou. Mimochodem, je spousta novostaveb, ve kterých lidé skladují méně často používané věci na půdách s odkrytou skelnou vatou. To je daleko větší problém. Skelná vata má na zdraví podobně negativní vliv jako na vlákna poškozený eternit.
Používá se dnes ještě stále "klasická" skelná vata? Řekl bych, že ji nahradila ta minerální (jak je to s případnou škodlivostí netuším).
Ing. František Přikryl
pane Přikryle, eternit se používá desetiletí a déle. Nedělejte z toho případ. a nestrašte lidi. Přemrštěný bezpečnostní a zdravotní apsolutiz,us poslední doby víc škodí než prospívá.Snaha ochránit každého před sebemenším nebepečím je rakovina nové doby.Azbet se používal v elektrotechnice i jás jsem s ním pracoval dlouhá leta při elekroinstalacích..Přestaňme přemrštěněpřeceňovat jeho nebezpečnost.Vám nejwede o bezpečí, ale o kšeft donutit lidi aby si necali od vás udělat novou střechu. Odtud vítr fouká.Nejdříve vystrašíme lidi a pak ze sebe uděláte spasitele.Ale ne zadarmo.Kdepak o blbce nezavadíš.
A odpoví autor článku kde končí eternit odborně demontovaný ze střechy a náležitě složený do kontejneru. Já a spousta lidí to vím. Je rozemletý u Milovic nebo někde jinde v zavážce nebo u škrarpy a v lomech. Není nijak za těžké peníze recyklovatelný. V Milovicích když po eternitu dupou zvířata a lidi tak už problém najednou není.
Nevím jak je to možné, že jsem se ve výborné kondici dožil důchodu, aniž by se na mne podepsaly časy, kdy jsme jedli z hliníkového nádobí, jedli chleba se sádlem, spali pod eternitovou střechou a dělali spoustu děsně nezdravých věcí, ze kterých by dnes hygienik dostal psotnník.
Tyhle dementní články bych zakázal. Těchto střech jsou tisíce. Samozřejmě při demontáži, hlavně rozbíjení se musí dodržovat pravidla. Pokud je ale střecha v pořádku, neblbněte lidem hlavu, dá se ještě natřít a vydrží spoustu let.
Vydrží určitě víc než nynější krytiny.
jako a co s tím mám udělat? dřív to nikomu nevadilo a najednou je to problém. Souhlasím s názorem ať dá stát dotaci na výměnu škodlivé střešní krytiny a myslím, že by se divili kolik lidí by to využilo. Dřív nic jiného nebylo a teď "kam s ní?"