1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 9 měsíci

Tato krytina byla legálně zakoupena. Pokud je takto nebezpečná, ať stát přispěje na likvidaci a pořízení nové.. Dotuje kde co, tak může i toto.

143
Před 9 měsíci
Jiří Máca

To stát dělá...zjistěte si to...

28
Zobrazit dalších 6 reakcí
Před 9 měsíci

To je zase parádní lež.Jsem 34 let klempířem a pokrývačem.Vyměnil jsem tisíce šablon,řezal je kotoučem a stále nic.Co mě nejvíce škodilo? Vlády ČR,ale nejvíce ta současná.Azbest je proti této vládě břidil.

172
Před 9 měsíci
Jaromír Fousek

A kouříte ? Patrně ne. Státní zdravotní ústav má PowerPointovou přednášku, kde je na jedné stránce geniální graf - počet výskytů rakoviny plic na 100.000 osob s různým vztahem ke kouření, azbestu a kombinace. Jsou tam výskyty rakoviny plic u lidí, kteří nekouřili, ani nebyli exponování azbestem (nepracovali s ním), jsou tam výskyty lidí, kteří kouřili, dále výskyty u lidí, kteří jen pracovali s azbestem a pak kombinace kouření+azbest. A řeknu Vám, když jsem z toho vyčetl, že kuřáci mají 2x častěji rakovinu plic, než ti, co nekouřili, ale pracovali s azbestem, tak mi to docvaklo - jde jen o prachy. Ano - kombinace kouření + azbest tam vypadala dost děsivě. Patrně tam hraje roli, že si člověk těmi vlákny naruší plíce a pak do toho živého pustí dým z cigaret - to už jde rakovině vyloženě naproti, ale azbest jako takový mě od té doby moc nevzrušuje - kouření je jasně horší.

6
Před 9 měsíci

Nesmysl. Pokud krytinu nikdo neláme, nedrtí, neřeže, je stabilní a žádné škodliviny z ní neunikají. Hoax jako prase!

125
Před 9 měsíciUpraveno

Dokud je krytina na svém místě, slouží a nikoho neohrožuje. Slouží spolehlivě dlouhá léta, dokud ji nerozlomí kámen, hozený klukem ze sousedství, nebo třeba velká kroupa. Prakticky bez údržby, bez ztráty vlastností.

O rozežírání plic nic nevím. Jsou ale studie a panuje všeobecný názor, že mikrovlákna azbestu mohou svou přítomností v plicích a mechanickým drážděním způsobovat rakovinu.

Krytina je ale na střeše a nevidím důvod, proč by právě ona měla být příčinou zdravotních problémů.

53
Před 9 měsíci

Pan redaktor plaší. Jen papouškuje hrůzy. I když asbest je svinstvo, to ano, ale jen za určitých podmínek. Trochu si tu problematiku hlouběji nastudujte. Já o tom něco vím.

38
Před 9 měsíci

Kdyby to byla pravda museli by byt všichni pokrývači pod drnem

12
Před 9 měsíci

Azbest je nebezpečný, pokud se uvolňují miniaturní částečky, které vdechováním mohou způsobit rakovinu plic (zrovna tak částečky z plastů !!!, to ale zatím nikdo neřeší...). Normálně, pokud azbest neřežete či nebrousíte se uvolňují minimálně. Ale ty firmy co to mnohdy "odborně" likvidují si přijdou na pěkný prachy. U vás budou ve skafandech a ve finále to někam vysypou jen tak. Azbest je tady desítky let a nic tak hrozného, jak se teď dělá to není. Asi míň než plasty, ale to není na pořadu dne. A na střeše vydrží hodně dlouho, víc než nynější krytiny, proto se jmenuje Eternit (věčný)

23
Před 9 měsíciUpraveno

Stále dokola omyvane blbosti. Když si autor chce hrát na chytráka, tak by si o azbestove krytine měl něco nastudovat. V lepším případě totiž riskuje, že ze sebe udělá troubu. Takže, azbestova krytina, pokud se nelame a nijak jinak se mechanicky neděli a neopracovava, je úplně neškodna a sousedovi tak žádné poškození zdraví nehrozí. Tečka. Když už, tak plíce nerozezira. Vlákna která jsou dělením azbestu vdechnuta se zachytavaji v plicích. Tyto vlákna nejdou vykašlat a zaniti se. Z těchto zánětu pak vzniká rakovina.

31
Před 9 měsíci

Tento materiál umožnil vyrábět stát. Poskytl k tomu veškeré legislativní podmínky, výzkumy, povolení, a v podstatě umožnil jeho prodej, ze kterého daňově profitoval. Nakonec je to zase tento stát, který označuje svůj výrobek za nebezpečný a chce po spotřebiteli, který si výrobek zakoupil v dobré víře aby hradil náklady na jeho speciální likvidaci. Je to v pořádku?

31
Před 9 měsíci
Petr Hrabalik

Nejen stát a režim !! Ale i ČSN . Nebyli to jen komunisti a režim ,ale i vzdělanci ČVUT a UK stavební. Ukazalo se ,že je to celosvětový problém - nejen azbest a lignát .

10
Před 9 měsíci

Azbest je přírodní látka, která se těžila a do eternitu přidavala. Škodlivá jsou vlákna, která se uvolňují při zpracování , pokud je vdechneme

Používala se v hojném počtu

Brzdové destičky , protipožární desky, střešní desky ploché i vlnité , komínové, roury , protipožární textilie, …

Kdyby byl řek nebezpečný, jak autor uvádí, tak jsme všichni z té doby dávno mrtví.

Pokud je eternit v klidu( nevrtá se, nereže se,..) tak se nic neuvolňuje

27
Před 9 měsíci
Zbyndadlouha

..jj, ještě dodám, že většina pokrytí eternitem je ještě dodatečně natřeno barvou...si

4
Zobrazit další reakci
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt