Tato krytina byla legálně zakoupena. Pokud je takto nebezpečná, ať stát přispěje na likvidaci a pořízení nové.. Dotuje kde co, tak může i toto.
To stát dělá...zjistěte si to...
To je zase parádní lež.Jsem 34 let klempířem a pokrývačem.Vyměnil jsem tisíce šablon,řezal je kotoučem a stále nic.Co mě nejvíce škodilo? Vlády ČR,ale nejvíce ta současná.Azbest je proti této vládě břidil.
A kouříte ? Patrně ne. Státní zdravotní ústav má PowerPointovou přednášku, kde je na jedné stránce geniální graf - počet výskytů rakoviny plic na 100.000 osob s různým vztahem ke kouření, azbestu a kombinace. Jsou tam výskyty rakoviny plic u lidí, kteří nekouřili, ani nebyli exponování azbestem (nepracovali s ním), jsou tam výskyty lidí, kteří kouřili, dále výskyty u lidí, kteří jen pracovali s azbestem a pak kombinace kouření+azbest. A řeknu Vám, když jsem z toho vyčetl, že kuřáci mají 2x častěji rakovinu plic, než ti, co nekouřili, ale pracovali s azbestem, tak mi to docvaklo - jde jen o prachy. Ano - kombinace kouření + azbest tam vypadala dost děsivě. Patrně tam hraje roli, že si člověk těmi vlákny naruší plíce a pak do toho živého pustí dým z cigaret - to už jde rakovině vyloženě naproti, ale azbest jako takový mě od té doby moc nevzrušuje - kouření je jasně horší.
Nesmysl. Pokud krytinu nikdo neláme, nedrtí, neřeže, je stabilní a žádné škodliviny z ní neunikají. Hoax jako prase!
Dokud je krytina na svém místě, slouží a nikoho neohrožuje. Slouží spolehlivě dlouhá léta, dokud ji nerozlomí kámen, hozený klukem ze sousedství, nebo třeba velká kroupa. Prakticky bez údržby, bez ztráty vlastností.
O rozežírání plic nic nevím. Jsou ale studie a panuje všeobecný názor, že mikrovlákna azbestu mohou svou přítomností v plicích a mechanickým drážděním způsobovat rakovinu.
Krytina je ale na střeše a nevidím důvod, proč by právě ona měla být příčinou zdravotních problémů.
Pan redaktor plaší. Jen papouškuje hrůzy. I když asbest je svinstvo, to ano, ale jen za určitých podmínek. Trochu si tu problematiku hlouběji nastudujte. Já o tom něco vím.
Kdyby to byla pravda museli by byt všichni pokrývači pod drnem
Azbest je nebezpečný, pokud se uvolňují miniaturní částečky, které vdechováním mohou způsobit rakovinu plic (zrovna tak částečky z plastů !!!, to ale zatím nikdo neřeší...). Normálně, pokud azbest neřežete či nebrousíte se uvolňují minimálně. Ale ty firmy co to mnohdy "odborně" likvidují si přijdou na pěkný prachy. U vás budou ve skafandech a ve finále to někam vysypou jen tak. Azbest je tady desítky let a nic tak hrozného, jak se teď dělá to není. Asi míň než plasty, ale to není na pořadu dne. A na střeše vydrží hodně dlouho, víc než nynější krytiny, proto se jmenuje Eternit (věčný)
Stále dokola omyvane blbosti. Když si autor chce hrát na chytráka, tak by si o azbestove krytine měl něco nastudovat. V lepším případě totiž riskuje, že ze sebe udělá troubu. Takže, azbestova krytina, pokud se nelame a nijak jinak se mechanicky neděli a neopracovava, je úplně neškodna a sousedovi tak žádné poškození zdraví nehrozí. Tečka. Když už, tak plíce nerozezira. Vlákna která jsou dělením azbestu vdechnuta se zachytavaji v plicích. Tyto vlákna nejdou vykašlat a zaniti se. Z těchto zánětu pak vzniká rakovina.
Tento materiál umožnil vyrábět stát. Poskytl k tomu veškeré legislativní podmínky, výzkumy, povolení, a v podstatě umožnil jeho prodej, ze kterého daňově profitoval. Nakonec je to zase tento stát, který označuje svůj výrobek za nebezpečný a chce po spotřebiteli, který si výrobek zakoupil v dobré víře aby hradil náklady na jeho speciální likvidaci. Je to v pořádku?
Nejen stát a režim !! Ale i ČSN . Nebyli to jen komunisti a režim ,ale i vzdělanci ČVUT a UK stavební. Ukazalo se ,že je to celosvětový problém - nejen azbest a lignát .
Azbest je přírodní látka, která se těžila a do eternitu přidavala. Škodlivá jsou vlákna, která se uvolňují při zpracování , pokud je vdechneme
Používala se v hojném počtu
Brzdové destičky , protipožární desky, střešní desky ploché i vlnité , komínové, roury , protipožární textilie, …
Kdyby byl řek nebezpečný, jak autor uvádí, tak jsme všichni z té doby dávno mrtví.
Pokud je eternit v klidu( nevrtá se, nereže se,..) tak se nic neuvolňuje
..jj, ještě dodám, že většina pokrytí eternitem je ještě dodatečně natřeno barvou...si