Není to zcela přesné
1) každá osoba s platným číslem sociálního pojištění (tedy i cizinec) si mohou zdarma nechat 2x ročně zpracovat posouzení svého zdravotního stavu posudkovým lékařem ČSSZ
2) krom důchodu 1.-3. stupně (pokles o 35 % a více) ještě existuje u osob se ztrátou zdravotní způsobilosti s poklesem mezi 0-35 % přiznání "statutu osoby zdravotně znevýhodněné". To sice nenese pekuniální přínos pro invalidu, ale stává se tato osoba zvýhodňující pro zaměstnavatele tím že přináší daňové úlevy, možnost zaměstnaní v chráněných dílnách a pod.
3) Celkem v ne tak daleké době bylo uzákoněno povinné používání tzv. Mezinárodní klasifikace disability (MKF). Zavedení bylo provedeno Českým statistickým úřadem pod číslen 431/2009 Sb. Nedožila se však dlouhého života. Již za 4 roky byla "slavnostně" zrušena jako povinná !! a to opět Českým staistickým úřadem na podkladě MZdČR pod číslem 97/2013. Poslední pokus byl učiněn opět Čaským statistickým úřadem jako povinná, a to pod číslem 377/2020 !!!!
No a aby mazec byl úplný, tak odpor byl zejména z řad lékařů, kteří nechtěli podle této klasifikace MKF postupovat a být tak svazování v rozhodování. Zejména se jednalo o odpor lékařů posudkové služby ČSSZ Tito lékařií jsou v postavení státních úředníků - nikoli lékařů vykonávajících lékařskou praxi.
Závěrem si dovoluji vložit citaci z odůvodnění:
.... Umožňuje standardizované objektivní hodnocení funkčních schopností a jejich limitací ve zdravotnictví pro účely vykazování zdravotní péče, předepisování a proplácení zdravotnických prostředků, hodnocení stupně disability -zdravotního postiž
Mi důchod odebrali ale odvolala jsem se a ejhle zjistili že se jedná o invalidní důchod stupeň 2. Pak se můj stav rapidně zhoršil nepomohly posudky tak jsem se s nimi pustila do žaloby po tahanicích jsem uspěla. Nedejte se
Dobrý den obracím se na vás s prosbou a to že mi nebyl přiznán invalidní důchod přitom můj zdravotní stav se pořád zhoršuje neli naopak, co tedy mám dělat děkuji
Taky jsem již žádala před 2 lety a pan doktor mi tehdy řekl ze mám plnou kartu nemocí tak proto mi důchod nedá člověk aby se bál zažádat