1600/1600Zbývá 1600 znaků

Já chápu, že jsou nějaká pravidla pro pobírání důchodů. Ale zrovna tohle mi přijde dost nelogické. Pokud někdo chodí do práce a pobírá vdovský (vdovecký) důchod, je ten důchod mnohem vyšší než když sám pozůstalý jde do důchodu, sníží se mu jeho příjmy i ten pozůstalostní důchod. Obzvláště bych to viděla jako podpásovku pro ženy, které jak víme, samy obvykle mají nižší důchod z důvodu mateřství, péče a pod. Vyžít jen z důchodu nebývá legrace ani pro pár, natož takto.

196
Před 3 roky
Ladislava Tesařová

Ženy mají nižší důchod ale celkově vyberou více než muži. V současných cenách 3,6 mega oproti mužům 3,1 mega. Jednak chodily dříve do důchodu a jedna se dožívají vyššího věku. Znám více případů, kdy je žena delší dobu v důchodu než sama pracovala. Mužů v tomto případě znám jednoho.

11
Před 3 roky

Lide. Proc jste tak zli a zavistivy? Kdyz jsou manzele spolu 30 a vice let a jeden odejde tak je spravne aby ten dtuhy mel narok na vdovsky nebo vdovecky duchod.. Najem a ty ostatni sluzby musi take platit i kdyz zustal sam. A ty co se rozvedli nikdo do rozvodu nenutil.Tak prejte a nezavidte vdovam a vdovcum duchod.po zemrelem parnerovi.

105
Před 3 roky
Fryjova M

No měla byvh na to jiný názor.Jeden z partnerů je alkoholik tyran nepracuje.Co ji zbývá

Před 3 roky

No a mě to přijde celé postavené na hlavu. Pochopím sirotčí důchody, ale vdovské ani vdovecké ne. Z mého pohledu to nemá logiku. Pár bude mít vždy více možností, než např. singl osoba, ale singl jsou vlastně trestaní za to, že jsou soběstační a nechtějí po státu nic než na co si sami vydělali. Bohužel.

103
Před 3 roky
Hana Brixová

Souhlasím s Vámi. Manželství je dobrovolný svazek a také nechápu a nevidím jediný důvod, proč by měly manželky brát vdovský důchod po zemřelém manželovi. Není v tom žádná logika.

Před 3 roky

Například já ovdovělá jsem ve svých 48letech.

Manžel zemřel v r.2005 nedožitých 50let.

Pobírala jsem vdov.důch.jen rok.

Když jsem žádala v 55let.tak že nemám nárok.

Šla jsem do svého důchodu a také žádný nárok

To je hrozný zákon.

114
Před 3 roky
Alice Lehká

Přesně můj případ. Relativně mladá vdova a navíc bez dětí nárok prostě nemá, o domácnost se patrně nestarala atd. Ten komunistický zákon prostě platí pořád! Ale na dávky a neziskovky fondy jsou...

127
Zobrazit dalších 6 reakcí
Před 3 roky

Ani já nemám vdovský důchod. Ovdověla jsem ve 33 letech, (1979)manželovi bylo 41. Důchod činil1100 a dcera brala 550. Když ukončila školu, neberu nic, ani ve svém důchodu. Závěr - není vdova jako vdova. Alespoň v důchodu by si zasloužila alikvotní částku. Vždyť jsem si nemohla nic našetřit, starší vdovy jsou na tom lépe, berou doživotně vdovský důchod.

40
Marie Košařová

Nezapomeňte,že váš manžel měl pramálo odpracovaných let!!A tím se nechci dotknout tragedie kterou jste prožila.

Před 3 roky

Nevim proc se tady rozvedene rozciluji,at jsou uz rozvedene z jakehokoliv duvodu,ale zeny,ktrere maji nemocneho muze a nemohou jit do zamestnani,tak nevidim duvod proc by nemeli brat vdovsky duchod,ten kdo se nikdy nestaral o nemocneho nevi co to obnasi .

83
Před 3 roky
Jitka Pospisilova

Dá se vyřidit dávky na nemocného. A je to dost

2
Před 3 roky

Časy jsou zlé, Kamile, řekl divizní komisař Borowitz ve filmu Policajt nebo Rošťák. A měl pravdu...... Mám 59 let a za rok bych odešel do důchodu podle nejstarších důchodových pravidel totality. V současné době demokracie půjdu do důchodu ve věku 64 let a šest měsíců. Stát mě prodloužil o 4,5 roku více sypat do systému i na důchody, stát mi bude o 4,5 roku později vyplácet důchod a já jsem trestám státem za to, že není na důchody. Je občan, my občané, vinen nebo vinni za to, že nejsou peníze na důchody? Kdo za to může, že stát nemá na důchody? Jednoduché řešení problémů je vtom, že kapitál a zisky v zemi, kde vznikli, tak tam zůstanou a budou reinvestovány v zemi vzniku. To je v současnosti utopie a zahraniční majitelé českých firem nepřipustí toto pravidlo, které je spravedlivé pro občany daného státu. Spravedlivější pravidlo je pro ně to, že si kapitál a zisky zahraniční majitelé převedou do svého domovského státu, čímž jejich stát se zvelebuje a ten náš nemá mimo jiné i na důchody. Je pravda, že jsme se s vyspělou západní ekonomikou postupně vyrovnali v cenách za zboží ale pokud se týče mezd a platů, a to již uběhlo více než 30 let, nikoliv. Časy jsou zlé, občane, snad se to podaří našim politikům napravit, v to doufá každý občan......

42
Před 3 roky
Rampach Pavol

Peněz je dost, jen je spravedlivě rozdělit. Víš kolik se ušetří finančních prostředků, které by schlamstli důchodci a můžou se použít jinak? Prostě malá domů. Ve Španělsku je důchod od 68 roků a co nadělají.

1
Před 3 roky

Kdy už se tento přežitek z dob 1, republiky zruší, je emancipace, ženy už mnoho let pracují, mají své důchody, vdovský a vdovecký zrušit!! ÚPLNĚ. Sirotčí ale ponechat. Je to nespravedlivé vůči rozvedeným, svobodným a to nemluvím o tom, že manželé mohli našetřit i nějaký ten milion, samotné ženě se to nepodaří, zvláště starší samoživitelce! Důchod má být vyplácen jen za vlastní odpracované roky, a ne po MRTVÝCH!

112
Před 3 roky
Miluše Relichová

To rikate opet hloupost. Nejvice kapitalisticka zeme - USA , i a vyplaci vdovsky , a to obou stranne. Vseobecne jsou v CR zakony na hodne nezmenene verzi, jak za komunismu. Je obrovsky bordel jak v zakonnem systemu, tak socialnim. Uvedomte si pred VOLBAMI, co s Vami delaji po volbach - A VOLTE LEPE, NE JAK STADO A CASTO VUBEC. Jinak se nic nezmeni !!!!!!!

1
Před 3 roky

Ženy maji nižší důchody už z toho důvodu, že zatím stále (mají-li děti) odchází do důchodu (2 děti) o 3 roky dřív. A 3 roky to je 4,5% (3x1,5) pro výpočet důchodu méně. Kdyby taková žena ale zůstala do běžného termínu odchodu do důchodu, tak by se jí naopak zvýšil o 18% !!!

23
Před 3 roky
Milan Halamka

A navíc, pokud je žena na mateřské (placené) tak se jim ten čas do důchodu počítá. Něco jiného je pak, pokud zůstane s dětmi déle. Proč ne, pokud má jistotu, že ji partner jednou nevymění, pokud se vdá (a nebere dávky jako samoživitelka) a přitom žije s přítelem.

9

Nechápu jak mohou někteří poslanci v PS žádat, aby vdovcům a vdovám byly upraveny jejich pozůstalostní důchody na vyšší částky. Proč ? To je mimo bazén a drzost poslanců nezná mezí . Příklad: Jak k tomu přijde např. žena, která se rozvedla s manželem po mnoha letech ( kdy třeba i vychovali děti) protože začal pít a stal se z něho alkoholik. Žena už zůstala sama - rozvedená. A ? Nic . Ty situace , které se v současnosti řeší jsou skutečně podivné . Včetně příplatku na vychované děti. Mluví se o ženách, ale je spousta mužů, kteří se rozvedli a dostali děti do péče, protože bývalá manželka nebyla schopna se o děti starat - alkohol, drogy a pod. Nebo děti fakticky vychovali dědečci - tedy prarodiče , kteří je sice neporodili, ale vychovali je , byly jim soudem svěřeny . A takových případů je spousta. Mám opravdu dojem, že ti, kdo toto v PS navrhují chtějí získat za každou cenu hlasy těchto ,, koupených ,, voličů . A to nejsou všechny příklady . Ale hlavně když žena porodí, ale jak dítě vychová - co z něho vychová , to je už lhostejné .

48
Před 3 roky
Ludmila Mikeštíková

Vdovský důchod je konečně spravedlivý ,že ho dostávají i chlapy.....konečně si mohou užít bez hádavý báby která mu stejně celej důchod zabavila.....cha,cha...

7
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt