Je to celkem prosté,člověk který byl schopný a dokázal vydělávat větší peníze musel zároveň i větší peníze odvádět na daních a připojištění,a proto celkem logicky pobírá větší penzi a tím pádem má vyšší valorizaci důchodu! Doba kdy všechno bylo všech je dávno pryč a je smutné,že za 31let se s tím někteří občané stále nevyrovnali!
Že nepoukazujete na lidi s vysoce nadprůměrnými výdělky, kteří dosáhli zastropování odvodů, ale penze se jim počítá z reálných odvodů! Tzn. mají podstatně menší daňovou zátěž, než lidé s výdělky kolem průměru.
Za nejapnost považuji zmínku:...vše bylo všech. Jakou to má souvislost s důchody?
Základní část důchodu mají všichni stejný. Rozdíl je v zásluhové části, tedy v tom, kolik let jste přispíval do důchodového systému a kolik jste odvedl (zjednodušeně). Pokud jste přispíval krátce a málo, máte nízký důchod a nízké valorizace. Zde hledejte svůj problém. Proč by se mělo valorizovat všem stejně? Ti, co přispívali více (i když od určité výše se jim % výpočet ze zásluhové části snižuje) měli dostat stejně jako ti, co přispěli méně? To by bylo spravedlivé?
Pracoval jsem celý život,ani jeden den na pracáku. SŠ vzdělání,ridicky průkaz C , profesní. Můj důchod činí 650 Euro. Vidíte v tom velký rozdíl? Žiji sám, takže bydlení a vše ostatní.🙈
no tak máte 16 477,-Kč, což je podle politiků průměr na rok 2022
To u nás v ČR je to o moc lepší ! Stát je chudý, ale my jsme bohatí
rentiéři.
Tak že euro nic moc nepomohlo! Stará bída tlačí novou bídu!! Tak za mne euro NE !
Na moc velké juchání to není.
at to udělají jako v Německu kolik berou oni 1000 eu
1 400 € průměr, ale ty ceny bydlení atd.
Prosím o kolik se zvýší manželovi důchod v roce 2022 po valorizaci,když teď pobírá 418€?
Slováci to přežijí! Nemají tolik zbytečných výdajů, jako Češi!
kolik daštolik dostaneš,jak dlouho takova je výše,