Záleží, jak se to bere. Žena s více dětmi, pokud s nimi byla déle doma, mívá odpracováno výrazně méně než třeba žena/muž bez dětí nebo s jedním dítětem. Když ještě do důchodu odchází dříve, jak to bylo v minulosti, je vlastně dvojnásobně zvýhodněná. Současně je fakt, že tohle by se nemělo lidem měnit, když mají pár let před důchodem, je to nefér.
Co se mění pár let před důchodem? to prodlužování důchodového věku běží od r. 1996, tedy 25 let! Já si také ve svých 35 letech myslel, že odejdu do důchodu v r. 2017 a nakonec to bylo o skoro čtyři roky později, tedy letos v r. 2021. Ale věděl jsem že to tak bude už v to pětadevadesátém. A i když mne to netěší, rozumím tomu, že "pohodlnost" generace mých rodičů a mojí generace, kdy počet dětí na rodinu byl jen kolem dvou, a dnešních mladých jen s cca 1,3 dítětem na rodinu, nemá žádné dobré řešení.Buď dramatické zvýšení důchodového věku, nebo velmi nízké důchody, případně kompromis, který máme teď.
nechápu duchodovou reformu je to jednoduché bud´zvýši odvody na duchod nebo věk v70 a více nebo obojí jednoduché počty
A mladí budou na úřadech práce a stáří a nemocní je budou živit
Přesný součet nepřesných čísel....
Kolik bylo kdy bezdětných žen, kolik žen mělo v určitém období kolik děti, jaký vliv to mělo, má na důchodový systém?
Hezký večer všem
Kdo to to vymýšlí. To nemá cenu ani komentovat. Jednodušší by bylo schválit hranici 99.let a byl by na věky klid.
Hned první odstavec a chyba,věk odchodu do důchodu u mužů byl 60 let.
To není chyba, ale manipulace se skutečností, jak se to autorovi článku hodilo. Důchodový věk se začal produžovat od r.1996 každoročně o dva měsíce, přičemž rok předtím platilo, že důchodový věk mužů je 60 let. Takže těch 61 let je pro r. 1941 správně. Nicméně, aby bylo také srovnání z jiného úhlu pohledu, já jsem ročník 1957 a svého důchodového věku 63 roků a 8 měsíců jsem dosáhl letos. "Dvoudětná holka", s níž jsem na ZŠ seděl v lavici, a která se narodila ve stejný den ve stejné porodnici jako já dosáhla svého důcodového věku 60 roků a osm měsíců přesně o tři roky dříve, nebo-li byla o tři roky mladší.
Věk dnešní generace se nezvyšuje spíš naopak všichni dnešní 90nici jsou poválečné lidé.
Systém v tahle republice je na ho...Nejlépe jsou na tom flakaci a tak dál.
Každý může do jít do důchodu kdy chce, když na to má. Pokud někdo čeká, co mu stát nasype, čeká marně.
Tento komentář byl smazán uživatelem.
A kdo by ty důchodce živil ,když máme průběžný důchodový systém?? Ty třicetileté studující děti ??