U zvyšování důchodů nechápu jednu věc: jestliže se zvedne inflace např. o 3% tak chleba se zdraží z 20,- Kč na 20,60 Kč. Pro mně stejně jako pro toho kdo má vyšší nebo nižší důchod. Jenže ten kdo má důchod vyšší, dostane přidáno víc, kdo má nižší dostane přidáno méně. To mě nutí k zamyšlení, jestli ti s vyššími důchody mají větší žaludky než ti s nižšími. TAKŽE TADY JE NĚCO ŠPATNĚ.
Měla si víc makat.
Vím, že někteří lidé mají nezaslouženě malé důchody. Vycházelo se z nízkých předešlých platů, i když měli odpracováno více, než 40 let. Také mají nízké důchody lidé, kteří platili minimální pojistné a další nezdaněné peníze brali od šéfa rovnou na ruku...Ale není možné, aby se důchody zvyšovaly paušální částkou, ne poměrnou. Jak by k tomu přišli lidé, kteří odváděli odbornou práci za vyšší mzdu? Mají právo na vyšší důchody, protože odváděli obrovské daně i pojistné..
Plně souhlasím.
Nechápu o co jde těm, co naříkají, že se nebude přidávat všem stejně. Pracovali oni stejně a odváděli na sociální pojištění také stejně? Já se snažila vydělávat, protože samozřejmě jsem počítala s tím, že jednou půjdu do důchodu. Dřela jsem ve třísměnném provoze a následně v nepřetržitém, rasovina jako blázen, ale slušně placená, tak mám nyní slušný důchod. No a příbuzná brečí, že dostane méně než já, ale ona po roce 1989 objevila ÚP a podporu v nezaměstnanosti a nyní je s rozumem někde, ale závidí. Nechápu proč, mohla stále pracovat, měla slušnou práci za slušnou mzdu, ale pohodlí na podpoře ji učarovalo. Tak ať se nediví.
Podobně jsem to měl v životě já. Náročná, zodpovědná práce v třísměnném nepřetržitém provozu a k tomu dlouhá léta ve dvou úvazcích, abych si vylepšil důchod. A je to tady, měl jsem si užívat pohodu a klídek jako někteří mí známí, kteří stále jen brečí, proč se přidává jen těm s vyššími důchody. Prostě nechápou a nechtějí !!! pochopit to, že jsme si ten důchod předpláceli dřinou a vyššími odvody sociálního. Hezký den
Zda je to dost nebo nikoliv je jedna věc. Na druhé straně není důvod přidávat každému stejně. Důchod dostáváme taky za zásluhy. Za to jak jsme pracovali a jak jsme se snažili. Proto má každý důchod dvě složky.
Ha ha jak komunisti nebo dnešní vláda ti teda toho pro stát udělali pěkné hov....
Zásluhovost je jasná a spravedlivá, ale proč kdo měl před 5 lety důchod lehce nadprůměrný má dnes důchod podprůměrný, protože valorizace důchodů je nízká a stále více důchodců se propadá do chudoby. Průměrné
mzdy rostou po tisících, důchody po stokorunách. Za 100 Kč si dnes nekoupíte ani oběd.
Ano, za Bureše jsou důchody ke mzdám menší
Sama nespravedlnost. Ja jsem pracovala na železnici v zimě v letě v dešti, prostě za každeho počasi. Někdo musel nakladni dopravu zpracovat, aby nakladni vlak odjel ze stanice.Přitom 12/24 to znamena denni a nočni. Jak vypadala mistnost do ktere jsem se vracela s napsanym vlakem, to by vydalo na romam. Topilo se v kamnech, žadna tepla voda,jeden zachod jak pro muže tak ženy.4 lidi v jedne mistnosti a vozmistr měl svou jednu mistnost. Dodnes nechapu jak jsem mohla tak dlouho dělat tuhle praci. Ovšem vše odnašely me děti. A důchod za 40 let prace v hroznych podminkach přimo směšny !!!!!
Hlavně,že určitá část obyvatel,kteří zásadně nikdy nepracují dostává velkorysé důchody,přestože nikdy nepracovali a jenom pobírali všemožné soc. dávky.Z čeho se jim důchody vypočítávají to je mi naprostá záhada....
Vážení přátelé, diskutuje se zde o výši důchodů. Ale existuje zde ještě jedna skupina. Jsou to lidé, kteří se v produktivním věku rozhodnou pečovat o své vážně nemocné dítě, rodiče apod. Pokud někoho takového znáte, víte že to je opravdu těžká práce 24 hod. denně. Tito lidé žijí z příspěvku na péči. A víte o kolik se příspěvek na péči zvýší v době prudkého zdražování??? O nic, o 0kč. Vždyť nemocní a postižení nepotřebují léky, pomůcky elektřinu, jídlo, oblečení atd. Ale je jedno řešení. Ústav a smrt. Takže důchodci jsou na tom ještě dobře.
Máte bohužel polopravdu. Příspěvek na péči zvýšila Maláčová pro nejpostiženější 4. skupinu, poslanci přidali i 3. skupinu a na lehčí a střední (1. a 2. skupinu) jaksi pozapomněla, ty zcela zanedbatelně valorizovala Sobotkova vláda před dávnými lety. Jinak Vám dávám plně za pravdu, že valorizaci (stejně či podobně jako důchody) by si zasloužily i příspěvky na péči.
Začíná to vzděláním. Kdo má vysokou školu, kvalitní zaměstnání a odpracuje stanovený počet let má i dobrý důchod. Kdo se nehodlá zdržovat učením od jiných zájmů nebo si nevybere dobrý učební obor bude mít důchod nízký. Asi nemůže mít stejný důchod chirurg a uklízečka. Toby mohl pochopit každý. Ale je tady i řada lidí, kteří pracují sporadicky nebo vůbec a měsíčně dostávají tolik, že se to nesmí zveřejňovat!
dobrý ne ?? kalous dal 0 a 45 - takjže furt je to lepší jak za něk a na víc se hooodně zvedla průměrná mzda a proto dne skalous vjkládá, že v poměru ke mzdě mají důchodci méně - je to jen kec, právě protože se velmi zvedla ta mzda a důchodý jen o ty valorizace a přídavek a vo tom to je !!
Lžeš jak Babiš. Zjisti si to. 40,-Kč přidal Babiš pro rok 2016. To byl totiž ministrem financí.
Pokud má člověk vyšší důchod , tak si ho asi zaslouží. Ono pracovat a pracovat je velký rozdíl. Já jsem více méně vždy pracovala na třísměnný provoz a ty noční směny nikomu nepřeji. Měla jsem , ale slušný plat a mám slušný důchod. Nechápu lidi , kteří pracovali např. na zkrácenou pracovní dobu a ještě k tomu na ranní směny , že ted mají za nespravedlivé vyšší svého důchodu. Každému stejným metrem ? To si asi děláte srandu.
Souhlasím.Měli plošně zvýšit důchody lidem od 75 a výše.Těm bych přidala a třeba 1000 kč a pak bych z navýšené částky vypočítala normální navýšení důchodu.Ti měli nzké výdělky a tak mají i nízké důchody.Navíc nevím,proč se pořád naříká.Od ledna 2022 dojde ke zvýšení základní výměry důchodu o 350 Kč z 3.550 Kč na 3.900 Kč a ke zvýšení procentní výměry důchodu o 1,3 %. K procentní výměře se dále přičte 300 Kč.