Dobrý den. Uvažují odejít o rok dříve do důchodu, mám v péči rodiče, které částečně zbavení svéprávnosti. Dva roky už ne prcuju, mám invalidní důchod 1stupně, pak měla úraz rok na nemocenské, zaměstnavatel už ne měl pro mně práce, 11mesicu na pracovním úřadě, žádala jsem o vyšší stupeň invalidnosti, nedosáhla pár procent, už půl roku jsem bez podpory. Pracuji od roku78, počítá se důchod od 86. Mám dotaz lepší odejít o rok dříve do důchodu nebo zůstat pečovat o rodiče, jak to ovládání výše důchodu? Děkuji za odpověď. I. Kulčická.
šel sem o 3 roky dřív do důchodu.mám započítaných přes 44 roků.su spokojené.nejde o veliké důchod,může být menší,ale užít si ho třebas 20let.dělal sem 22roků noční.to člověku moc na zdraví nepřidá.ale vůbec se toho nebojte.estli máte hodně roků započítaných-třebas 44,dobré výplaty,takže i o 3 roky to nemusí být katastrofa.ale klidně si můžete,jestli už máte 60,spočítat důchod.na ČSSZ,jsou tabulky,kde si spočítáte důchod na 99 procent.není to žádný problém.já sem letos spočítal mojí družce,kolik bude brát,když pude o 4 roky.ale musíte mýt roční vyměřovací základy.
šel sem o 3 roky.mám započítaných přes 44 roků,takže to mě pomohlo hodně.su spokojený.hlavně si toho důchodu co nejdéle užít.člověk by měl přemýšlet o životě a ne mamon za každou cenu.dělal sem 22 roků noční.nebojte se předčasného důchodu.jestliže ste celé život poctivě makali,máte hodně zapúočítaných roků,dobré platy,tak určitě živořit nebudete.na čssz,jsou tabulky,kde si spočítáte,kolik budete brát.
Nenapsal jste věk, ani kolik máte odpracovaných let, kdy jste odváděl pojištění, vy nedovedete ani položit dotaz, bez potřebných dat. Výše uvedené je podle současných zákonů. Na změnu důchodových zákonů si brousí zuby celá pravice. Pozor, abyste jednou nezaplakal a to do konce života.
Dobrý večer,odpoví mi někdo na otázku,proč se mi počítá důchod až od roku 1986,když jsem zacala pracovat v roce 1978,
Důležité je zdraví, když vím, že si celý důchod neužiji moc dlouho, raději jsem šel do předčasného.
Od roku 1986 se počita pouze přijem, roky se počitaji všechny