1600/1600Zbývá 1600 znaků

Jenže jako vždy míchají jablka a hrušky. Průměrná doba pobírání důchodu v roce 2020 byla 24,51 let, což je klidně možné, protože jsou takhle dlouho v důchodu lidé, kteří odcházeli do penze mnohem dříve - ženy cca 55 let a muži 60 let (záměrně nemluvím o předčasných). To jsou dnešní osmdesátníci, tj. OK. Ale dnes chodí lidé do důchodu v 63-64 letech a bude to ještě horší, nejméně v 65 letech. To mi chtějí namluvit, že se za pár let začnou běžně lidé dožívat 90. a více? Zase tak progresívně věk nahoru nejde. Takže až odejde garnitura dnešních osmdesátníků, začne se doba pobírání důchodů snižovat. Za pár let to vidím tak na 15-18 let pobírání důchodu. Tak si nechte své zavádějící statistiky, které stejně mají sloužit jen k tomu, aby se zdůvodnilo pozdější odcházení do penze. ☻

61
Ladislava Tesařová

Přesně tak paní Ladislavo když vidím ta parte odchod v 58 ,62 , i 50 letech tak pochybuji velmi že se prodlužuje věk dožití v důchodu je to nastavené tak aby se lidé důchodu ani nedožili bohužel tento průměr ještě tvoří staré ročníky se zdravým kořínkem . A to už se nás bohužel netýka jen názor.

19
Zobrazit další 3 reakce
Před 3 roky

Ano lidé v Čr se dožívají v průměru vyššího věku, ale které ročníky? Ti narození v 70 letech a pracující v českých montovnách v nepřetržitém provozu nebo na takzvané dvanáctky dlouhý krátký týden ti si do budoucna tak zničí zdraví, že se takového věku nedožijí. No, ale to je těm kteří by neustále prodlužovali věk odchodu do důchodu jedno ,vždyť oni takovouto práci nepoznali a nevědi , jak takoví člověk žije. Pochybovačům o mém názoru napíši jen jedno, víme co je to biorytmus? Už se nebudu radši více rozepisovat ono je to stejně nanic. Protože těm kteří o tom rozhodujou je to stejně jedno.

26
Před 3 roky

Ať mě stát neokrádá na daních a do důchodu můžu jít v 50ti s mnohem více penězi než kolik by mi dal v 65ti.

Vždyť to je hrůza, nejdřív za mě musí zaplatit zaměstnavatel než mi dá výplatu, potom z výplaty musím zaplatit ještě jednou já a to pořád není všechno, z těch dvakrát zdaněných peněz ještě musím platit za vše co koupím DPH, spotřební daň a všechno možné. Reálně mi stát z každé výplaty ukrade 70%. a politici jsou tak neschopní že jim to nestačí.

10
Před 3 roky
Jaroslav Zemčík

Naprosto souhlasím,mám psychicky i fyzicky náročnou práci bude mi 61 let ,roky mám odpracovane,ale nemohu jít do důchodu,zaslouženeho a v práci se podmínky neustále zhoršují.

Před 3 roky

Závěr článku je zavádějící. Samozřejmě, že se rozdíly musí v absolutní částce zvyšovat a dokonce by se měly udržovat ve stejném poměru.

Názorně: někdo nastupuje do penze s 10 tis., jiný s 20 tis. Zjednodušeně je to proto, že ten druhý odváděl na pojistné 2x více a nikoliv o 10 tis. více, a proto si může pořídit dvakrát tolik zboží a služeb.

Dejme tomu, že je několik let po sobě vysoká inflace, v důsledku čehož se důchody znehodnotí a valorizují, takže místo 10 tis. bude první osoba pobírat 30 tis., což je o 20 tis. a více a současně trojnásobek jejího původního důchodu. Pokud by druhý důchodce měl přidáno o stejnou částku, měl by důchod 50 tis., ale jeho růst by byl nižší (ne trojnásobný, nýbrž 2,5 násobný) a poměr jejich důchodů by nebyl 20/10 = 2 ale 50/30 = 1,7. To je výsledek, který odráží postupnou degradaci zásluhovosti, která byla původně vyjádřena poměrem 2. Samozřejmě ještě plastičtější to je při vyšším shodném přídání, např o 100 tis., kdy by si oba mohli pořídit už dosti podobnou útratu, tzn. za 110 resp. 120 tisíc, takže dvojnásobná platba pojistného by prakticky zmizela.

2
Před 3 roky

Mi se duchodu nedozijem.Ale Romove maji duchod daleko vetsi a driv nezli mi.A to neni take spravedlive vuci nam Cechum.To same politici by si meli vyzkouset zit z duchodu 10t. a aby s tech 10t.jeste zaplatily elek.,plyn,najem.

Ale stejne se tak nikdy nestane stejne jako se nikdy nestane aby nejaka politicka strana zatrhla podporovani u vseho Romu (bytu,najmu,sluzeb,aut,vetsiho duchodu atd)To by se pak divili politici ze je naraz moc penez ktere mohou zas schrabnout politici.Ale to zadna politicka strana neudela nebod se boji ze prijde o hlasy.

1
Před 3 roky

Už tu psali přece , že covid snižuje věkovou hranici doživotí, tak co tu probíráte? A když koukám na parte, tak tam ve většině jsou jen 1/ 85-95 let a 2/ 58+72 let, tak si myslím, že ta druhá skupina , ty ročníky, se už vysokého věku nedožijí, věk se bude hezky zase snižovat.

2
Před 3 roky

PS - já mám v plánu si ho užívat do 105 🙂, už jen proto, abych naštvala politiky

6
Před 3 roky

Europoslanci to zlepší.

6

Tento komentář byl smazán uživatelem.

Před 3 roky
František Podrazil

Největší důchody mají bolševický pracky-taky nejdelší dožití!

8
Zobrazit další reakci
Před 3 roky

Tento komentář byl smazán uživatelem.

Před 3 roky
Martin Štverka

A konec? Jen by pobírali důchod a stejně pracovali dál

Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt