Výpočet je hodně nešťastný. Myslím, že by bylo lepší toto spočítat s paušální daní. Při výdělku 1mil a 60% nákladech (možná to může být i méně) se sice dostane na nějakých 27tis, ale bez nutnosti podat daň.přiznání, žádné starosti s DPH, prostě méně starostí v prvním roce podnikání. Ale jak už tady bylo napsáno, žádná placená dovolená, marodit se nesmí, jednou je práce hodně, jednou málo.
Taky se nabízí si založit živnost jako vedlejší a mít to aspoň nějaký čas souběžně se zaměstnáním.
jenže, pokud fakturace převýší během roku o jednu a více korun milion, stává se automaticky plátcem DPH a paušální daň končí....
Tohle není optimální způsob určení nákladů. Jako živnostník nemáte oproti zaměstnancům nárok na žádnou dovolenou. Do nákladů počítejte alespoň s měsícem dovolené, po který nebudete mít žádný příjem, ale pouze výdaje. To samé platí o svátcích, počítejte alespoň s 8 dny, po které si budete chtít odpočinout (Vánoce,Velikonoce,...) a nebudete mít opět žádný příjem, pouze povinnost platit. Dále počítejte s tím, že nebudete mít možná práci stále, ale postihnou vás nějaké výpadky, popřípadě vám někdo nezaplatí a kromě toho ,že nebude příjem ,budete možná muset vymáhat placení soudně. ....
Proto autor uvádí, že se jedná o roční fakturaci. Průměr za měsíc je informace v podstatě k ničemu. Je jasné, že pokud bude chtít mít 5 týdnu dovolené, nebude mu stačit v těch měsících kdy bude pracovat fakturovat měsíční průměr. Spíše mě zaráží, že si budoucí podnikatel dovolí s jistotou tvrdit, že bude mít 60% podíl nákladů.
Krásně propočítané. Ještě bych k tomu dodal, že tato částka je čistě roční., bez dovolené, svátků atd.
Když to přepočtu na hodinovou mzdu, vychází to na +- 615,-/hod. A to je bráno bez volnejch dnů za 12 x 22 prac dnů po 8mi hod.
Když to vemu včetně dovolené, je to +-670,-/hod.
Tohle by si měli uvědomit a přečíst lidi řvoucí na nás živnostníky, že okrádáme stát.
Opravuju hudební nástroje, účtovat si 615,-/hod, tak už dávno sem na pracáku...
Také asi nemáte 60% nákladů, materiál jistě do sazby za hodinu práce nezapočítáváte.
Jsme v Čechách je to těžké ,ale myslím že 1000 kč bez DPH za hodinu je optimální sazba za nesériovou výrobu, při ceně strojů a nástrojů ,které musíte mít k dispozici k výrobě jako zámečník , svářečka ,ohraňovák, pila ,energie spotřební materiál
Dobrý den pane Smola. jsem rád že se Vám tak daří. A přeju Vám ať vám to vydrží. 1000kč je dobrá cena. Ale doufám že nepatříte k těm co berou a nedávají vaše sazba je v pořádku , ale doufám že podobnou odměnu dopřejete i těm co pro Vás pracují : např. Pneuservis kam nenosíte vlastní pneumatiky, protože je pořídíte laciněji na internetu a podobně . Platí to i pro jiné obory prostě doufám že jste podobně štědrý i k ostatním živnostníkům. Ať se Vám daří. Odkaz
Já dělám jako živnostník pro firmu,mám stálou práci na dva roky dopředu,a faktůruji 2000-2500 na den s možností dělat i víkendy takže i kdybych nešel o víkendu tak bych se mohl dostat na 50k a ztoho 6000 paušál a zbyde 44000,tím chci jen říct že to jde i bez nákladů,pak už asi jde jen obor např. já sem zedník takže co se týče řemesla tak je spousta firem které takto královsky platí
No když těch cca 2000,- vydělím 12 hod.za den, tak nic moc a ještě hrubého. Nepočítám dovolenou či "zimní nečinnost". Tak zlatej zaměstnanec....
Hele jsou to obrovské starosti a stat tě bude buzerovat moje rada seď na zadku a dělej melouchy a uvidíš až do toho pronikneš-nevím sice co děláš ale já bych to tak udělal kdybych začínal
celkem běžné je že v těch 60% nákladů je schován váš další příjem který se nedá tak jednoduše vyčíslit, ono to všechno záleží na vaši šikovnosti a z prominutím "vychcanosti"
30 000.kc. nemusis nic resit rano vstanes jdes do zamestnani odpoledne prijdes a mas volno. hlavne v noci klidne spiš.
každej fakturuje, kolik může 🙂 co ti trh a business dovolí.
ještě bych přidal i to co mi svědomí dovolí
Tak bylo tam i DPH. Dá se to i s odpocitatelnym základem.