Vysoké příjmy v době produktivního života a nízký důchod . Už v době našich dědečků a babiček existovalo pravidlo o přemýšlení o tom až jedinec díky stáří nebude moci vydělávat tolik na co byl zvyklý. Finanční gramotnost a finanční osobní hospodaření jsou dva základní patníky každého jedince. Jak to bude vypadat u Klausů až se dědeček Václav odebere do nenávratna ?? Bude Livie a Vašík na tom podobně jako Dominika Gottová ???
Nebude jistě Livia, co se týče jejich vlastních důchodů, to mě nezajímá, je to jejich věc, ale vdovsky pro Livii by byl vysoký dle obvodů jejího muže. A to je jen úvaha, jinak jejich příjmy jsou jejich soukromá věc.
Víte vůbec, že ne všechny vdovy mají vdovský důchod? Po revoluci byly přiznány zpětné těm co již neměli nárok. Pak se zjistilo, že není dost peněz a tak se začaly dělat změny v tom jak a komu se budou vyplácet vdovské důchody. Jsem vdovou od 47 let a je mi 72 let. Uráží mě když si někdo stěžuje, že má jen 8000 Kč vdovského důchodu. Ještě více mě uráží když se někteří včetně některých politiků naváží do důchodců že mají dost. I důchodci jsou v této zemi diskriminováni tím, že některé vdovy v důchodovém věku mají nárok a jiné ne podle toho kdy ovdověli, podle změn v zákonech.
a jak asi tu platnost mají udělat...od určitého data,ale pokud máte málo,máte nárok na různé dávky,tak toho využijte a nematte tady lidi...nikdo tady v tom státě hlady neumírá...ale pokud celý život dělal podřadnou práci a životem proplouval,tak se nesmí tomu divit,že nemádůchod20.000kč
Zajímalo by mne, v jaké profesi platí někdo ženskou 60 tis. Kč měsíčně, která neví takovou jednoduchou věc, že vdovský důchod se vypočítává z platu manžela. Něco mne napadá, ale nechám si to raději pro sebe..... 🙂
I mě to napadlo, ale tady raději "mlčeti zlato" 🙂
Tak já tomu článku vůbec nerozumím. Nevím, čemu stěžovatelka říká "vdovský důchod". Po manželovi by se její důchod, pokud ho bere (ale z dikce příspěvku se zdá, že pořád pěkně vydělává) měl zvýšit o 2110 Kč. Jenže nejhorší na tom je, že zákon formuloval nějaký de.il (zakázané slovo) a ti po něm to neustále přepisují: "Procentní výměra vdovského důchodu činí 50 % procentní výměry zemřelého manžela." To je sice výborná formulace, asi aby to nevypadalo blbě, ale evidentně normální člověk ji nepochopí. K tomu, abyste se dostali na správnou výši, musíte vzít nejdřív jen polovinu procentní výměry zemřelého (a porovnat ji s celou Vaší procentní výměrou, kvůli dalším možnostem výpočtu, viz zákon) a z ní vzít dalších 50 %, tedy ve skutečnosti procent 25. Zřejmě nejsem hloupý jenom já, protože téměř všichni žasnou nad tím, jak malý příjem po zemřelém jim připadne.
Na portále ČSSZ se mluví o 50 % z procentuální části. Tam to mají špatně napsané.
Pořád máte aspon nějaky vdovský důchod, mi ženy co jsme rozvedené nemáme nic,mužský se o děti nestaral neplatil výživné,ted má důchod dvacet tisíc já která jsem se starala o výchovu a vzdělání mám 13000 tisíc je v pořádku?
Podívejte se na odpověď, kterou jsem omylem napsala p.Hrncirovi
Nevím na co si stěžuje.Jsem vdova od roku 2012 bylo mě 47 let a vdovský důchod jsem měla jen rok.A co s tím nadělám nic,musím makat abych nějak vyžila.A ona má plat 60 tisíc a k ttomu vdovský 8000,- a ještě si stěžuje.
Nechápu na co si stěžujete já mám důchod 1300 Kč a na vdovský nemám nárok díky úpravám pana Kalouska
Jestli dostáváte 1300, asi jste toho moc neodpracovala:-((
A víte vůbec ,že jsou ženy co v manželství vychovali 2-3 i více dětí ,a po zbláznění a opuštění partnerem po 35 letech mají pouze svůj důchod? Mnohé ženy mají co vyjít ,zatím co mladá paní si žije s bývalým v klídku.?
Nevím na co stěžuje ta paní, já mám vdovský důchod 2400,- to vy se máte exkluzivně
Paní není v důchodu. Bude mít důchod po manželovi jen 1 rok. Vy zřejmě v důchodě jste, máte souběch důchodů a tím i jiný výpočet. A vdovský důchod budete pobírat až do konce života.
Někdo má jen rok a někdo do konce života. Jaký je rozdíl když umře manžel/ka. Smrt je přeci stejná jestli je dotyčnému 40 let nebo 70 let. Proč neberou všichni vdovský/ vdovecky důchod do konce života?