Já bych doporučoval najít dětem nového tatínka nebo zajít na sociálku pro pomoc v nouzi to není žádná ostuda. A jen doufám že Vám jako nám kdysi ještě za Novotného za socializmu přídavky na děti kvůli sirotčímu nesebrali.
Jo, to sbírali, ale zase dávali k vdovskému tzv. výchovné, bylo tehdá tuším dvě stovky,. - vím to ze své vlastní zkušenosti.
K relevantnímu posouzení situace je zde málo poskytnutých údajů o rodině (výše příjmu manžela (zda odváděl státu), manželka chodí - nechodí do práce, pokud nechodí, proč, věk dětí - nárok na sirotčí důchod atd. atd....)
Sirotčí důchod v případě úmrtí rodiče má každé dítě. Zde se nabízí otázka, zda zemřelý byl či nebyl otcem dětí-
Také, zda paní řádně doložila OSSZ všechny potřebné doklady.
že byste ráčila pracovat? když se chcete mít lépe, tak pro to musíte taky něco udělat a ne jenom fňukat, abby si Vás ty děti mohly aspoň trošku vážit
Jděte před zrcadlo a dejte si pár facek
Také jsem ovdověla před rokem je mi 58 důchod po manželovi jsem brala rok 3000kc sama mám invalidní důchod II stupeň jsem po rakovině beru necelých 9000kc nájem cca 7000kc chodím ale do práce abych se měla lépe
Já ovdověla v 63 letech. Manžel bral řádnou výplatu, nic na ruku. Vdovský důchod 3200,- Kč.
Samozivitelka nemá žádný vdovsky důchod, její tři děti mají sirotčí důchod vypočítaný z invalidního důchodu otce ( bývalého manžela). Invalidní důchod si otec OSVČ zařídil aby vyhrál soud o vyzivne které nechtěl platit. Soud prohrál, dokázal ze prijem měl vyssi. Po několika měsících pobírání invalidního ( dvojka) otec zemřel ( covid). Jak k tomu děti přijdou? Odvolání neuznání. Úroveň po smrti otce velmi rozdílná. Měl by být jiný systém!
K částce, kterou má, musí započítat také sirotčí důchody.
Rozdíl je také podle úmrtí - u pracovních úrazů je to trošku jiné.
A pokud byl OSVČ a odváděl jen povinné minimum, to pak je skutečně neštěstí, ale může za to sám.
Ovdověla jsem ve 49 letech, mám tři děti. V té době ještě dvě studovaly. Chodila jsem do práce, to nás drželo nad vodou. Vdovský důchod byl asi 3000, sirotčí 2x 1000
To už muselo být pěkně dávno.
Manžel zemřel, když mě bylo 47 roků,dcery už byly zaopatřené,tak jsem brala vdovský důchod rok.A teď když jsem šla já do důchodu také nic neberu,ale co už.
Tyto podmínky se stále velice mění, v neprospěch lidí.
Já ovdověla v 63 letech. Manžel bral řádnou výplatu, nic na ruku. Vdovský důchod 3200,- Kč.
Vdovský důchod je zkrácen, ve vašem případě, o základní výměru 3900 Kč. Máte jen čtvrtinu, z manželové zasluhové části důchodu. Základní výměra vám je nevyplacená, jelikož ji máte započtenou, ve svém důchodu.
Vdovský a sirotčí důchod je víc kolikrát než alimenty
No to je, ale zde se také snad počítá s tím, že si dítě bere i druhý rodič a částečně sdílí náklady.