A proč měl manžel tak nízký příjem ? Nepracoval náhodou někde, kde byla část na ruku ? Mám okolo sebe také několik chytráků, kteří berou přes pásku minimálku a zbytek na ruku. Přeci to nebudou cpát státu do chřtánu.
Tak jenom aby se jim nic nestalo.
Samozřejmě rak to chodí. Osvcaci nic nepriznavaji, tak mají nízký vyměřovací základ a zaměstnanci mimo státní sektor berou část na ruku bez daněni.
Mnoho zen nema ani to. Nedostavaji alimenty. Je tady uz chudoba, kdo ma deti a nema zivitele, ten zivori. Ale to vzdy byly vdovy chude. Rodiny se sestehuji k sobe, jako pred sto lety. Akorat muzete mit na stole mobil. Jinak chudoba bude stejna. Drive si lide pomahali, dnes vas leda kazdy okrade.
Vdovský důchod může paní pobírat, dokud budou nezaopatřené děti. Klidně tedy až do jejich 26 let. K tomu na obě sirotčí důchod. Pokud si najde navíc práci, výši důchodu to nijak neovlivní. Je smutné, co se jim přihodilo, ale existenciální problémy, by rodina mít nemusela.
Zeptám se ale jinak - jak vysoký měl manžel plat před smrtí , z kterého se mu a následně jí vypočítal vdovský důchod ?? Jak vysoký měla a má plat před odchodem na mateřskou ??
No tak do prace, vždy to jde. Moje matka se stará o 12ti letou dceru a 29leteho postiženého syna (moji sourozenci) a do práce chodí úplně vklidu, protože by jinak nepřežili finančně.
Moje matka ročník 64 normálně dokáže pracovat a takoví lidé neumí? Tak to si říkám, že je to jen lenost a nechtít pracovat v dnešní době, nic víc. Dnes najít práci díky internetu apod. je hodně hodně lehké a dokáže to každý.
Že vy vždycky tak rádi radíte co by měli jiní lidé dělat.Vaše maminka moc postiženého syna nemá ,když může chodit do práce.Znám postižené děti od kterých do práce teda nemůžete v žádném případě.Nechte si ty svoje rady všichni pro sebe a nekafrajte druhým do života,nejste v jejich kůži.
Je mi moc líto, když čtu příspěvky lidí, spíše žen, které, kdyby u nás byla vyšší hodnota pracovní síly v nižších profesích, by vůbec nemusely řešit existenční problémy. Ty problémy těch lidí jsou si velice podobné. Mít důstojnější život. To je priorita. Kdo z nás by to nechtěl. Jsem si jistá, že tihle lidé nechtějí statisíce, ale chtějí mít prostředky právě na vše, co potřebují sami, anebo jejich děti. Náš systém lidem mnohdy nepomáhá. Topí je, podkopává nohy. Existuje mnoho rodin, kdy rodiče, samoživitelé, jsou sami. Nemají nikoho blízkého. Přála bych budoucím generacím, aby se dožili pozitivních změn. Ale v téhle zemi....nevím...
Tento komentář byl smazán uživatelem.
Ovdověla jsem v 50ti letech.Vdovský důchod jsem brala 1 rok a podle současných zákonů nemám nárok na důchod po manželovi ani když sama budu v důchodu. Přijde mi to nespravedlivé.
Pokud už jste neměla v péči nezaopatřené dítě.
Pak je blud i to, že při dosažení důchodového věku vám ten vdovský zase vrátí.
Od jednapadesáti je do důchodového věku rozhodně víc než pět let - takže máte smůlu, žýádný vodvský vám k vašemu důchodu nevrátí.
Pro starší vdavek chtivé ženy, jedná informace. Pokud se znovu vdáte, přijdete navždy, o vdovský důchod po svém předešlém manželovi.
Tak do práce a děti do školky.
Tady je zas sešlost chytrých diskutérů. Paní může mít klidně mimino, nebo nemá možnost školky, nebo třeba auto, aby mohla jet do práce od malých dětí. Když bydlíte na konci světa, není to taková sranda někam dojet a i s pracovní dobou se vejít do provozní doby školky a vůbec s malými dětmi sehnat práci. Naštěstí takový problém řešit nemusím, ale vadí mi tyhle rychlé soudy.
A co sirotčí důchody.Ten děti nedostávají?
Výše Vašeho důchodu je závislá na důchodu nebo příjmech a délce zaměstnání (pojištěni) Vašeho manžela a z toho se vypočítává. Proto některé vdovy berou více, některé mene. Záleží na tom, kolik manžel vydělával, v příp., jestli byl OSVČ, kolik měl vyměřovací základ,. Nic víc, nic min v tom nehledejte. Starobní či invalidní důchod nemá také každý občan totožný. Stejná pravidla platí i u sirotcich duchodu
A taky záleží, zda šlo či nešlo o úmrtí následkem pracovního úrazu