Dříve platilo, že vdovec, případně vdova dostávali jeden rok celý její (jeho) důchod a po roce do konce života vypočítanou poměrnou část důchodů. Jenže teď důchodce nebo důchodkyně dostane pouze vypočtený vdovský (vdovecký) důchod a to pouze po dobu jednoho roku a pak už nic.Takže dva a maximálně pět tisíc měsíčně a pak už má smůlu. Jenže tento důchod stejně sežere dědické řízení, protože jen za byt nebo dům, který třeba vlastníte zaplatíte v dědickém řízení podle jeho ceny až několik desítek tisíc a za případné úspory další peníze, takže z vdovského důchodu vám zbudou akorát prázdné ruce. Takže tvrzení politiků, že je vdovský důchod určen pro počáteční přežití těch nejtěžších chvíl, je jen dalším výsměchem naší politické elity lidem. Takže ta rozvedená paní sice nic nedostane, ale zase nemusí platit dědické řízeni, takže nula od nuly pojde.
Pokud splníte určité podmínky, tak důchod dostáváte déle nebo napořád (nezaopatřené děti, péče o osobu vyžadující péči, dosažený věk. Dokonce se vám i může začít opět vyplácet. V případě důchodců máte souběh důchodů. Pokud dotyčný neuzavře nové manželství, tak jej pobírá do smrti.
Mě by zajímalo jak to je s vdovským/vdovským důchodem když manželé nežijí spolu,ale nejsou rozvedení,jako to bylo u mé matky.
Společná domácnost není podmínkou. Manžela/manželky se automaticky stává vdovec/vdova.
Ano, taková jsou pravidla a zákony. Pravděpodobně to platí stejně všude.
O spravedlnosti se v tom případě mluvit nedá. Dělila bych to třeba podle společně prožitých let. Např. společných 3o let a potom s další ženou 10---takže první 3/4 částky a druhá čtvrtinu. To je ale utopie. Tím bych způsobila zmatek. Pravda je, že úplná spravedlnost není snad v ničem.
No to snad nemůžete myslet vážně🤣🤣. Jsou případy, kdy se muž ožení ,nebo naopak žena vdá i vícekrát. To by byl ,dle vašeho návodu, pak ten pravý guláš🙄🙄😱
Vdovské důchody bych zrušil.Je to nespravedlivé vůci těm druhým.Může mi někdo podat faktický argument ,proč vdovský důchod?Chápu sirotčí,to ano ale vdovský?Co to proboha je?
Až budete vdovec , poznáte to.
Ono mít dva důchody a nebo jeden , je hodně poznat.
Já mám po manželovi 3 999 Kč vdovský. Zdá se Vám to moc ?
Bože můj, přece když se rozvedu, tak jsem rozvedená a tím pádem nemůžu být vdova. To chcete tímto článkem říci, že existuje nějaká žena, která to neví? Tak neblbnete nám hlavu takovými bachorkami.
kdyby se3x rozvedl abrala duchod to by se kacenka mela
Na vdovský důchod by měli mít nárok jenom ti manželé- manželky, jejichž výška důchodu nedosahuje průměru. Ostatní vdovci ne!!! Pak by to bylo spravedlivější než teď,kdy je to nespravedlivé vůči takovým ženám, jako je tento případ, ale to je na dlouhé povídání.....Stát by ušetřil a spravedlnosti by bylo učiněno zadost 😀😪
Pokud má vůbec na vdovský (vdovecký) důchod pozůstalý manžel nárok, ze zákona je na 1 rok. Na trvalejší vyplácení má nárok, pokud se stará o nedospělé děti a poté tento nárok zanikne, pokud už sám není ve starobním důchodu. Ale tam nastává souběh důchodů a pozůstalostní důchod náleží jen z 1/2 procentní výměry, což není žádný velký vývar.
Dobrý den mam dotaz.bydlime s přítelem v jedne domacnosti ..stejna trvala adresa ve smlouvě na byt jsme oba ale ne manželé .mam narok na neco po něm .ted začal chodit na dyalizu a neni to moc dobré tak prosim mam narok na vdovsky důchod...dekuji.Rechtbergerova
Nemáte. Jedině se vzít.
Dobrý den a chodíte i do zaměstnání když pobirate vdovsky aniž by vám ho vzali? Začala jsem brát vdovsky a sirotčí a tvrdí mi na úřadě že pokud budu mít další příjmy ze zaměstnání tak mi ho odebere.Tak ted nevím,ale zdá se mi to divné. Děkuji za odpověď
To je nesmysl. Vdovský důchod budete pobírat dokud bude některé dítě mít sirotčí. Jestli do té doby vznikne nárok na starobní, tak vám část zůstane. To co píšete se týká invalidních důchodů.
To je teda případ, myslím tu situaci i tu paní. Asi měla zůstat vdaná a umřít, to by bral manžel, ale takhle asi začala počítat pozdě. 🤣🤣🤣
Paní neuvádí jestli už manžel zemřel, nebo se ptá jen tak pro jistotu, co kdyby náhodou zemřel?
A není to jedno ?
Prostě se zeptala.