Jo, předčasný důchod. kamarád šel také o 3 roky, v práci to prý bylo už k nevydržení. Teď už v důchodovém věku je, může dělat bez omezení a shání si brigády. Není to tak jednoduché.
já jsem odešel do předčasného důchodu v 60. letech - o 3 roky a 8 měsíců a snížili mi trvale důchod o 3600,- Kč... Bylo to před 5. lety.
Tady jde přece o to, jestli bude důchod tak vysoký, aby důchodce zaplatil své nutné náklady. Co pomůže odejít do důchodu dříve a potom nemít na nájem, energie, jídlo, léky, hygienu atd. Pracovat v důchodu nejde taky do sta let a sociálka platí jen velice málo.
Mě napadá ještě jeden dotaz.
Odejde v 60
Může brigádně načerno pracovat bez plateb do systému, práce je takové dost (100/hod občas, ale je)
No a jelikož načerno tak jsem přeci vhodný pro příjem podpory od státu. To by mělo hodit 10+
Hmotná nouze, příspěvek na bydlení, .....
A až 64 tak přejít na výplatu důchodu. Dál dělat načerno, dávky jen sem tam.
Zkusím Ústí či podobné místo s vysokou koncentrací odborníků problematiky čerpání
Je důležité užít si důstojné stáří a každý z nás je na tento fakt jinak postaven.
Někdo se dožije v pohodě 90 let a někdo se důchodu v 65 letech nedožije.
Myslím, že řádně pracující do 60. roku věku odvede státu dost, aby si v tomto věku mohl dovolit důstojné odejít do důchodu a mít na své potřeby k životu.
V 60 letech by měl odcházet každý bez krácení po odpracováni 45 let, což hodně lidí už splňuje. Zaměstnavatele stejně chtějí spíše mladé, energické lidí které si sami zaučí. Už sami soudruzi říkali Mládí vpřed.
Do důchodu je třeba odejít hned jak je to možné,neboť není důležité kolik člověk bere,ale jak dlouho si toho užívá.😉
Jít do předčasného důchodu je nesmysl.Já dělal do 64 let a 8 měsíců.Jít předčasně, to vám zkrátí v součtu do smrti velké peníze.
Spořím si na důchod, něco přidá zaměstnavatel. O co mi předčasný důchod sníží o to a plus něco navíc si ho doplatím ze svého spoření. Je mi 55 a bolí mě celej člověk. Od 17 let stále venku, v zimě, v létě, na montážích a pod. Tak to není úplný nesmysl. Ale chce to mít něco bokem, no.
Nějak postrádám smysl toho odejít do předčasného důchodu, ale pozastavit vyplácení důchodů. To znamená být v důchodu, ale nemít penzi, tzn. , že stejně musím pracovat.
Josefe, to má význam pouze tehdy, když se vyplatí kvůli mimořádným valorizacím si nechat spočítat důchod předčasně (výpočtem je vyšší důchod než v roce následujícím), ale požádat o pozastavení až do řádného termínu, což byl případ pouze letoška a možná ještě příštího roku (hovoříme o roku odchodu do důchodu). U příštího roku je to závislé na tom, jak "rychlá" bude vláda vzhledem ke změně výpočtu. Jinak to význam nemá, protože bez toho pozastavení by člověk nesměl mít příjem ve výši, u které vzniká povinnost odvodů do systému (neboli by mohl pouze pracovat na dohodu do 10000 Kč měsíčně) a současně by nedostával důchod až do řádného termínu odchodu. Takže blbost, ale uvidím, třeba se to letos ještě stihne. Hovoříme o těch, kteří to mají "za pár".
Tady šlo o předčasný důchod s pozastavenou výplatou tj. tzv. výpočtová zamítačka, kde si vpodstatě další prací do řádného důchodového věku člověk dorovná to, co bylo odečteno, a zároveň dosáhne na všechny valorizace. To je nyní ta výhoda! Ale dlouho nebude platit, nahoře už na to přišli a změní to v důchodové reformě! Tak rychle využít zamítačku dokud to jde! U OSVČ jde samozřejmě ještě o to, kolik odváděl do systému..
Já jsem šel do důchodu o tři ěsíce dřív a udělal jsem dobře.....
no já bych tedy radil zeptat se na čssz v prace a je to prostě
Dobrý den známá má 2 děti první narozen.v roce 1990 .druhý 1998 to se jí tedy pocitaji do důchodu 8 .let nebo jen 4 roky