Máme to doma stejné,manžel důchod požádán v únoru 22,zároveň i v NSR,přišel papír o prozatimním důchodu,první dostal v srpnu,dnes je únor 23 a my stále čekáme.I těch 90 dní je hrůza,každý nemá našetřeno.Dříve jste dostal aspoň zálohu,dnes nic.
Jsem na tom stejně, akorát, že jsem za Československa studovala na Slovensku. Pak pracovala v Praze, téměř 10 let, pak přišlo rozdělení republiky a moje papíry se "dohledávají". No poslali mi zálohu na důchod 10 tisíc - na pět měsíců.
Neměla by ČSSZ v takovém případě, že chyba je jednoznačně na její straně poskynout zálohu? Po občanech se chce, aby platili všechno včas a nejlépe bez reptání. Pokud to nedělají včas, okamžitě naskakují pokuty, penále. Ale pokud "stát" nezaplatí občanovi, nic se neděje, občan to "musí" pochopit. Nejsmutnější na tom je ale to, že nenásleduje ani omluva.
Chyba není na straně ČSSZ. Každý žadatel o důchod by se měl nechat poučit jak postupovat. Rok před nárokem na důchod je vhodné zkontrolovat zápočetní list u svého posledního zaměstnavatele a kopii zaslat nebo lépe donést na svoji pobočku, kde Vám sdělí zda je vše OK nebo ne. Problémy nastávají pokud nějaký zaměstnavatel ukončil činnost a Vám chybí jeho potvrzení. Pokud to necháte na poslední chvíli může se stát, že po ukončení pracovní činnosti nebudete mít důchod k dispozici. Sice ho dostanete doplacen, ale pokud nemáte našetřeno a žijete z ruky do huby budete mít vlastní vinou problém.
Zapomněla jsem napsat,že němci na to mají půl roku,ČSSZ jim sice pošle urgenci,ale ta běží opět 90 dní.My jsme poslali email i dopis na Rente v NSR a už to poslali,jen teď to má referentka a pak pokladna a paní mi řekla,že musím čekat,v únoru to bude rok.
Já už čekám 18 měsíců. Také jsem pracoval v Německu. Nejdříve byl jako výmluva COVID-19 a aktuálně příliš mnoho žádostí v roce 2022. To je chabá výmluva neboť čekám již od 07/2021.
Bohužel je teď tak složitá situace, že i lidé, kteří pracovali pouze v ČR a vše doložili včas, tak čekají na vyřízení důchodu. Uplyne zákonná lhůta a přesto se nic neděje.
Nemají ani výměr důchodu ani peníze. Ani urgence nepomáhají.
A to by mne zajímalo z jakého důvodu tomu tak je,že to tak dlouho trva.To by mělo být trestuhodne.K čemu lidem je že poté vyplatí důchod zpetne,když nyní jsou bez prijmu a mají existenční problémy a to jen díky neschopnosti ouřadu.Uz vidim,jak jim třeba CEZ vyjde vstříc, když přijdou s tím,že nyní nemůžou elektriku platit,že čekají na důchod a az ho dostanou,tak že si platby zaplatí zpetne.To jim v lepším případě připojení nechají,ale naúčtují si několikrát poplatek za upominku,v horším případě po třech nezaplacení mesicich elektriku odpojí.Znovuzapojeni je možné az po uhrazení veškerého dluhu plus si započítává 5000 za to že tam přijel elektrikář to odpojit a pak znovu zapojit.Takze se lidé díky neschopnosti CSSZ dostanou do zbytečných dluhu s dalšími zbytečnými naklady,které jim nikdo neproplati i když si je nezávinili sami.Je to sprostarna toto.
No to je pěkné paní úředníci si dávají na čas. Jo Praha ta dá pozor aby se předešlo.😡😡😡
Sestra narozená 30.4.1976 nám byla soudem svěřena do péče 19.4.1990. Nárok na přiznání dítěte je do dovršení 18 let v kuse nejméně 5 let. Bude se pro nárok započítávat rok narození nebo se zohledňuje celé datum narození? Resp. bude nám přiznána k výpočtu důchodu?
Děkuji.
Pavel Postler
Asi to jsem nepatří ale chci se optat mám diabetes 2 stupně už jsem si začala píchát inzulín a k tomu beru léky moje hodnoty cukru se stále pohybují kolem 18 a výše... léčba probíhá tak že musím navyšovat dávky inzulínu. Mám nárok na částečný invalidní důchod
Podal jsem zadost o předčasný důchod k 31.12.2022.zatim mi nic nedošlo.muzete mi poradit jestli jde o zpoždění nebo mám nějak reagovat? Měl bych být v důchodu.proto mám ukončeny pracovní poměr ke dni 30.12.2022.a nejsem na pracáku.
Dobrý den. Jsem starobní dúchodce a koncem listopada 2022 jsem požádala o přiznaní pozůstalosního důchodu po zesnulém manželoví .Doted jsem čekatelem. Odpoved, že mají hodně práci a nestihají pro mně není odůvodněná. Děkují.
Já kdybych pracovala v Německu požádám o důchod v Německu a tady o důchod český a Němci by vám to posílali v eurech na váš účet
Znám takové lidi a mají to jednodušší