1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 2 roky

Dobrý den .jsem vdova bylo mi 51 let když mi muž umřel.duchod jsem brala pouze rok když syn přestal studovat tak jsme už nebrali vůbec nic .myslela jsem si že budu pobírat důchod po manželovi až budu brát ha svůj ale pravda je jiná. Nechápu proč byl změněn zákon o pobírání vdovskeho důchodu. Takže manzelovy peníze které odvedl státu propadly . Kam komu ??? Řádně pracoval měl odpracovaných 40 let . V 58 .dostal rakovinu . Zajímalo by mě kdo a proc tento zákon o vdovskem důchodu pozměnit . Každé ženě by měl patřit důchod . Děkuji za odpověď

10
Před 2 roky
Ikocova Kočová

Pokud je mi známo, toto změněno nebylo. Myslím si, že tak jak to uvádíte to tak bylo i v minulosti. Jestliže již nemáte vyživovací povinnost, dítě nestuduje, nemáte nárok. Tak to platí už roky. Opětovně si o něj můžete požádat ve svých 55 letech, pokud se např. znovu neprovdáte. Podle mě jen nemáte ověřené informace.

5
Před 2 roky

Podle mého názoru se Vám bude vypočítávat důchod platný podle pravidel roku 2022+ se Vám bude valorizovat podle následných valorizací.

Samotný výpočet je potom z Vaší průměrné hrubé mzdy, která se násobí různými koeficienty tak, aby třeba Vaše hrubá mzda z roku 86 byla přepočítána na dnešní úroveň (koeficient 86 je 13.604). Tyto koeficienty se každoročně více či méně zvyšují i v závislosti na inflaci ale Vám bude brán pouze ten z roku 22.

1
Před 2 roky

Kdo poctivě pracuje a čeká až opravdu důchodový věk dosáhne, bude na tom hůře? Vždyť odvádí stále sociální pojištění. Už tady dlouho nebyla defenestrace.

5
Před 2 roky
Jiří Jonáš

Takže zase na to doplatí poctivý občan.

Před 2 roky

Jsem v obdobné situaci, manžel zemřel před pěti lety, mám čerstvě 60 let, bylo taktéž sděleno, že nemám nárok a ani v důchodu už nic po manželovi nedostanu.

3
Před 6 měsíci

V roce 2022 jsem si požádal o předčasný důchod bez výplaty. Řádný důchod mám nastoupit v Červnu 2026. Do té doby budu pracovat, o kolik se mi zkrátí?

Před 2 roky

Jak se vypočítává důchod těm, kteří nikdy nepracovali?

3
Před 1 rokem
Jiří Raczky

no nijak,nepracovali a nic neodváděli,důchod nebude,zůstanou pouze na dávkach.

Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt