1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 2 roky

Zkrácený úvazek=nižší příjem=nižší výpočtová základna pro výpočet důchodu.

Na druhou stranu lepší zkrácený než žádný, protože roky se počítají stejně ať děláte 4,8 nebo s přesčasy 10 a to 1,5% ročně.

Před 2 roky

V planu je, ze vsichni budou brat stejny duchod bez rozdilu zda pracuji nebo ne, takze zasada: "Čím vyšší doba pojištění a rozhodné příjmy, tím vyšší měsíční důchod", timto pozbude platnosti. Tak jsem zvedava, jak to tem mladym lidem vysvetli.

10
Před 2 roky
Eva Chatonova

Chtějí to udělat, ale to je proti zdravému rozumu, není to v zájmu společnosti, je to proti ústavnosti, neodpovídá to spravedlivému rozdělené a ke všemu je to odlišné oproti většině zemí. My máme totiž již dnes minimální zásluhovost, která neodpovídá základním principům spravedlnosti, neboť je v ní větší díl solidárnosti, nežli je tomu jinde. Navíc mnoho lidí pracuje tak, že sotva zákonného minima odpracovaných let pro nárok na starobní důchod dosáhne, jiní odpracují hravě 45 let a více. To je další problém, délka odpracovaných let a sním i všech odvodů. To celé se musí rozlišit v zájmu stability celého systému.

16
Před 2 roky

Již tím, že do výpočtu důchodu se započítávají příjmy až od roku 1986 se důchody snižují, protože léta odpracovaná před tímto rokem se započítávají do důchodového pojištění, ovšem bez příjmu, čímž dojde automaticky ke snížení důchodu. Pokud máte v průběhu důchodového pojištění dobu, kdy váš plat a tím i důchodové pojištění jsou podstatně nižší než obvykle, tak se to na výši budoucího důchodu samozřejmě podepíše jeho snížením, záleží na délce takové doby. Doporučuji, pokud máte občanku s čipem, přihlásit se na svůj důchodový účet, stáhnout si výpočet důchodu k aktuálnímu datu (je to v excelu), tedy datumu stažení, a udělat si výpočet do budoucna, nebo zajít na vaši sociálku a požádat o výpočet.. Osobně jsem měl stejný problém a proto jsem odešel do předdůchodu, čímž jsem si již dosaženou výši důchodu zakonzervoval. I v předdůchodu můžete normálně pracovat a později při odchodu do důchodu se rozhodnout, co je pro vás lepší, tedy tuto práci do důch. pojištění započítat nebo ne. Samozřejmě to předpokládá našetřeno určitý obnos v doplňkovém penzijním připojištění.

1
Před 2 roky
Rudolf Váša

Mě také nezapočítali výdělky od vyučení 1977 těch devět let ale vůbec mě to nevadí mám pěkný důchod tak nevím proč si tady lidé stěžují.

2
Zobrazit další reakci

Jak k tomu přijdou třeba ti ,jako já .Mám částečný invalidní důchod a můžu pracovat pouze na zkrácený úvazek ,protože plný bych nezvládla .Až půjdu za osm let do starobního důchodu ,bude se mi počítat důchod že zkráceného úvazku

3
Lejdynka Pobořilová

Nebude...bude se na vás vztahovat tvz.ochranny výpočet.

2
Před 2 roky

dobrý den, chtěla jsem se zeptat, 26.9. 2025 je den, kdy bych měla nastoupit do důchodu. Vyplatí se mi, když letos požádám o předčasný důvod s tim, že bych pozastavila vyplacení předčasného důchodu a až dosáhnu normalniho důchodu, tak dopocitat? Nebo raději počkat? děkuji Jelínková

1
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt