Tahanice kolem důchodů je třeba ukončit, protože lidé nezodpovědní a leniví budou vždy požadovat vyšší důchody, než to odpovídá jejich podílu, který do důchodového systému sami odvedli. Bazální důchody by tedy měli dostávat všichni stejné a všichni stejně by měli do systému také přispívat. Zvýšení tohoto důchodu by mělo být závislé výhradně na tom, zda, kolik a jak dlouho si člověk platí připojištění. Kdo si neplatil, ať má jen ten bazální důchod. Pokud někdo do systému nepřispíval, neměl by mít na důchod nárok. Pokud někdo připíval méně a kratší dobu, než mu ukládal zákon, bazální důchod by se měl o poměrnou částku krátit. Pro lidi bez důchodu by měla exitovat bazální finační výpomoc, ale jen tak vysoká, aby měli co jíst a v zimě nezmrzli. Nic víc.
Na hrubý pytel hrubá záplata: Protože jsme v PRŮBĚŽNÉM důchodovém systému, ze kterého platí mladí důchod svým rodičům a prarodičům, ať tedy těm, kdo bez prokazatelného důvodu neměli dost dětí ke svému uživení v důchodu nebo se o tyto své děti dostatečně nestarali - ať dostanou jen tolik, aby v důchodu nezmrzli a nezemřeli hlady.
Dnešní všeumělci chtějí snížit potřebnou dobu pojištění na 25let. S náhradní a vyloučenou dobou nebudou muset odpracovat , při dvou, nebo tří dětí ani polovinu doby z těchto nutnýchý 25let. A ještě chtějí zvýšit základní část důchodů, na více než 10tisíc. Vyplatí se pracovat jen nejkratší nutnou dobu a odvádět daň, sociální a zdravotní v té nejnižší nutné výši a část takto neodvedených peněz ukládat. Do předčasného důchodu odejít okamžitě, co nejdříve. Důchod bude nižší, ale zbytek doplatí sociálka. Lidé budou brát důchod delší dobu a za našetřené nepřiznané peníze a se sociálními dávkami budou žít lépe, než ti, co budou dřít celý produktívní život, i více než 50 let, do 68 let.
Možná na tom něco je ale jak se koukám na Česko korunu nevím jestli by se to vyplatilo pokud to nedá na nějaký výhodný účet a nebo na jinou měnu.ale to by se prodražilo.ono se dnes nevyplatí mít na účtu mnoho peněz protože ztrácí hodnotu.kdysi tady byla záložna která garantovala 4 procenta ročně ale ta už není a tak nic jiného nezbývá než investovat do pozemků ale to už z velké části stihly odkoupit lidé s velkým příjmem.
Problém je, teda pro rozpočet a společnost, že když někomu nedají důchod, tak mu dají všemožné dávky, takže stát má výdaje, i když neměl od dané osoby žádné příjmy, to je prostě špatně. Kdo celej život dělal, tak i v případě minimální mzdy má mít na přežití, pokud někdo odváděl slušný daně a pojištění, má se mít v důchodu dobře, pokud byl někdo celý život příživníkem, ať si jde klidně pod most.
👍👍Přesně, proto nesouhlasím se solidaritou, někdo si to odedřel, druhý ne a mají mít stejně?, v žádném případě.
do důchodu jsem odcházela v roce 2020 36 let odpracováno a díky že jsem měla úlevu na tři děti šla jsem v 60 letech s přiznaným důchodem 12 360kč žádná sláva.
Zajímavé já při 4 dětech měla odpracováno 43 let. Ovšem neměla jsem je každé 4 roky, abych vybrala co nejvíce od státu. I 800 Kč jsem přestala brát,protože se 4 dětmi jsem musela vydělat obyčejnou práci rukama více jak těch ubohych 800 Kč rodicovske.Kazdy má ovšem jiné priority,buď využít nepracovat a pak chci mít velký důchod.. Já mám teda skoro průměrný a děti vědí co je práce a té se neštítí. Jak se chovají rodiče tak se budou chovat i děti. Jen prizivníci do systému .
Tak pani muselo byt jasné, ze nebude mit duchod, kdyz odpracovala jen 15 let, jedine kdyby porad rodila a mela materskou. Odrostle deti nemusi mit matku porad za zadkem. 😄
Ona mohla pečovat o osobu na příspěvku na péči, kdy tento se započítává jako náhradní doba pojištění pokud je pečující osoba starší 10 let minimálně ve 2. stupni závislosti, nebo u dítěte do 10 let stačí i 1. stupeň.
Já od pracovala 41let, mám 3deti, důchod jsem dostala 10tis., znám jednoho, co nepracoval po revoluci 20let, doplatil si sociální a dostal 9500,a ti naši nepřizpůsobivý neodpracují ani rok a dostanou důchod z průměrné mzdy. A toto nám mladí závidí. Že se nestydíte, taky jednou budete starý a doufám, že vám to vaše děti vrátí i s úroky.
Nezlobte se, ale u Vás bude nějaký zádrhel. Znám dvě ženy, co odpracovali přibližně stejnou dobu, měli cca minimální mzdy, ale důchod mají přes 18 tisíc s jedním dítětem.
Přijel k nám na návštěvu strýc ze zahraničí a říkal, že ve Francii a dalších zemích se stále častěji staří lidé v značné hmotné nouzi dopouští závažné kriminality, např. pašování drog. Hlad je k tomu přiměje a nemají co ztratit. Užijí si letecky měsíc v jižní americe u moře a pak letí zpět a buď se jim to povede a mají peníze, nebo ne a deset let je stát krmí ve vězení. Jak běží inflace a ve větších městech už důchodci nemají šanci zůstat, platit nájem, energie a jídlo, tak se možná i tady budeme divit, kam je to dohnalo. Nebo se spolčí a udělají revoluci, zarputilí a naštvaní jsou na to dost.
V Japonsku prý už nestíhají věznice, jsou plné seniorů, kteří si tímto zajišťují na stáří teplo a jídlo. Nakonec, proč ne, když není jiné řešení.
Mám odpracovaných 43 let a 11mesicu ty se mi nezapočítávají,a nemám průměrný důchod.Pracuji v důchodu jiz10 let, všude Vás zaměstnání jen na dohodu,aby za Vás odváděli co nejmíň,kdyby byl jiný režim tak Vám by tyto roky museli přičítat.Pracovala jsem všude v dělnické profesí a teď nám seberou. I to málo na co máme nárok.
Zajímavé kdyz Babiš přidal pred volbami za rok 5000,tak všichni tleskali a když dava Fiala 5000 měsíčně tak všichni nadávají Rok 2018 za Babise prumerny duchod 38% průměrné mzdy, za Fialy 2023, 50 %. Ale to je o ekonomické vzdělanosti.
A co paní, která pracovala možná 5 let a od státu si zařídila příjem v příspěvcích cca 15000 měsíčně , tak bude mít prosím Vás jaký důchod. To se totiž není možné nikde dozvědět.
Věřte,že bude mít větší důchod ,jak ti co pracovali 40 let poctivě. To už se nedá ani komentovat. Těm zlodějům se zdá důchod 20.000Kč v dnesni době moc. Asi neumí počítat nebo já už nevím. Najem komplet 12.000Kč ,leky a jídlo a je vymalovaný. Když je člověk sám ,tak je to opravdu děsný. Jedna paprika 49,90 Kč. Ono se to těžko chápe když má někdo 200.000Kč plat,Já to chápu.
Ale vy jste měli babičky, které se o děti mohly starat, protože již byly v důchodu. My máme velké nic! Ošetřovacka je bída, nikdo jiný děti pohlídat nemůže, protože moje maminka ještě 10let musí pracovat než ji pusti do důchodu a to jsem měla děti až ve 28, abych si aspoň trochu něco nasetrila než půjdu na materskou. Já musím živit sebe a dvě děti z 8000 co mi stát dá. Vše se zdražuje a mě nikdo nepomáhá, aspon, že se teď valorizuji důchody. Nám mladším nevalorizuji nic a do důchodu už nepůjdeme, protože umřeme v práci v 75 a pozdeji
Milá Anetko to není povinnost rodičů, prarodičů či jiných příbuzných starat se o vnoučata a pravnoučata.
Běž si brečet do senátu.
Apropos místo psaní na netu se běž postarat o potomstvo.