Dobrý den. Jsem v pracovní neschopnosti od 10/2022. Můj zdravotní stav není dobrý, takže se do zaměstnání nemůžu vrátit a podpůrčí doba při výplatě nemocenských dávek se postupně krátí. Zároveň je mi jasné, že případná invalidita je v době škrtů jen iluzí, což avizovala praktická lékařka a negativní zkušenosti při posouzení invalidity mám i v rámci rodiny a sociálního okolí. Mám odpracováno 46 let a rozhoduji se o odchodu do předčasného starobního důchodu, což chci stihnout před plánovanou novelou zákona o důchodovém pojištění, a to ne pro zneužití systému, ale s ohledem na zdravotní omezení pro výkon mé další práce. Také se nechci ponižovat při přebíhání ze systému nemocenského pojištění do systému politiky zaměstnanosti, abych se dočkal řádného starobního důchodu tak, jak radí ministři.
Schvalovaná novela zákona č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění zahrnuje ustanovení která zruší valorizace předčasných důchodů přiznaných podle §31, ale z novely jasně nevyplývá, jestli se opatření zrušených valorizací předčasných důchodů bude týkat také předčasných důchodů, které již byly přiznány před účinností této novely. Účinnost novely se předpokládá asi v 9/2023 .
Návrh zákona (novely) najdete v odkazu v oddělení přílohy v dolní části stránky. Přílohy obsahují předkládaný MATERIÁL (na jeho konci jsou přechodná ustanovení) a PLATNÉ ZNĚNÍ S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN. Odkaz najdete na:
Odkaz
Děkuji Vám za Váš názor a pomoc při mém důležitém životním rozhodnutí.
Pavel Pyš
Dobrý den, 3.4.mi bylo 60let,letos jsem si podala žádost o předčasný důchod bez výplaty. Pracovní poměr mám zatím na dobu určitou do září, možná mi prodlouží smlouvu, ale kdyby ne, mohu jít na úřad práce, abych neměla takové krácení důchodu?