1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 1 rokem

On je rozdíl požádat o předčasný důchod o rok anebo 3roky ...za 1rok je to pár stovek,.které se Vám vrátí letošními valorizacemi ..horší je to o 2 a více roků..tam už to jsou tisíce..

11
Před 1 rokem
Zdeněk Procházka

Pokud je bez výplaty, tak se počítá zkrácená doba od uvolnění výplaty, což může být klidně až v době řadného důchodu, čili bez krácení.

13
Před 1 rokem

Do řádného starobního důchodu bych měla odejít v 10/2025. Pokud si zažádám letos k 10/2023 ( o 2 roky dříve) o PD bez výplaty, tak budu mít kráceno 4 x 0,9% + 4 x1,2%, což je 8,4 %.

Pokud budu dále pracovat a nastoupím až do řádného SD po 10/2025, tak mi bude důchod přepočten rovněž o 8,4 % nebo nějak jinak.

Děkuji za odpověď

7
Před 1 rokem
Karla Vyvialová

Pokud opravdu chcete odejít do předčasného důchodu bez výplaty, zažadejte si do konce září. Aby vám platily staré podmínky. Budete mít nyní sice odpočet jedno čtvrtletí bavič, ale pokud budete pracovat, rak se procenta odpočtu smažou a ještě budete mít důchod valorizovan. Otázka je. Zda se to 2 roky predem vyplatí, pokud v daných letech nebude dostatečná valorizace, to je ale na výpočet a spíše odhad odborniku. Zatím jsem četla, že mají růst reálné mzdy, takže se predcasnost moc nevyplatí, ale to he jako věštění z křišťálové koule

Před 1 rokem

No mě by zajímalo zda jako OSVČ mohu odejít do předčasného důchodu třeba v polovině roku,o důchod předčasný jsem si pozadal v roce 2022 , ono totiž půl roku si vydelam víc než je daňový základ , uvažuji odejít do důchodu v roce 2024 , no se mi vyplatí oddělat jeste jedno zúčtovací období,tím se dostanu na 2,95 roku odchodu do předčasného důchodu , a zda bez výplaty můžu popripade oddělat jako OSVČ celý rok 2024 ?

Před 1 rokem

Taky nevím,zda požádat teď , 3 roky před nárokem, bez výplaty...a ještě dejme tomu celé ty 3 roky pracovat.nebo požádat až normálně za ty 3 roky .pracují už 41 let hned po maturitě.

5
Před 1 rokem
Karla Moldříková

Dobrý den. Jen pro info. Píšete,že jste začala pracovat po maturitě a máte odpracováno 41 let. Ale Vám se do odpracovaných let počítá i studium střední školy po dovršení 15. let. Zkontrolujte si, jestli máte započtené i roky studia. Za bolševika v tom byl bordel. Mně tam chyběly například 3 roky za učňák. Každou korunu, kterou necháte státu, tak ji politici prošustrují. A to by byla škoda.

2
Před 1 rokem

Mám otázku k formulaci, kterou jsem zachytila včera v TV novinách. To co bude k důchodům schváleno nyní se týká pouze nových důchodů, to znamená, že nové důchody od 2024 budou mít nižší valorizaci než důchody přiznané do 12/2023 ?

1
Před 1 rokem
Alena Pinkova

Tam je hlavně rozdíl u předčasných důchodů. Ty podle nového nebudou valorizovany do doby dosažení termínu řádneho starobniho duchodu

Před 1 rokem

Jsem na tom úplně stejně a zažádala jsem.Úřednice mi řekla, že bude s důchody jen hůř.

6
Před 1 rokem

Podle traktoristy je nejlépe den před důchodem zhebnout.

24
Před 1 rokem
Jan Adamec

a ještě mu darovat ušetřené peníze......, já čekám od 30. listopad 2022 (naštěstí chodím do práce, takže platím já jim)

2
Před 1 rokem

Člověk by měl pracovat pokud na to stačí výkon práce není stejný u člověka který má 60 let než 40 let

4
Před 1 rokem

Tento komentář byl smazán uživatelem.

Před 1 rokem
Jarda Hlavac Zbk

Řeším obdobný problém - zápočet střední školy. Dle mých poznatků by se doba měla započítávat, pokud byla vykonávána do roku 1995. Dokonce snad by nemělo ani dojít ke krácení doby (tj. započítávat by se mělo 100% doby). Berte to prosím s rezervou jako názor laika.

Zobrazit další reakci
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt