Musím reagovat na článek výše uvedený.
Vážený pan Rudolf je velice velký Vlastenec. Jen více takových vlastenců.
Žádosti o předčasný důchod bez výplaty peněz bude vyhověno.
Žádost o zpětnou výplatu peněz může být zamítnuta s přihlédnutím k novelizaci zák. o důchodovém pojištění ve znění budoucích předpisů.
Však on nebude žádat o zpětnou výplatu, on bude žádat o výplatu penze v budoucnu, jen za výhodnějších podmínek.
Dobrý den, tak podle odpovědi od p. Petr Gola , se pan Rudolf nic nedozvěděl. Myslím si , že chtěl znát výši důchodu, aby se mohl rozhodnout, zda půjde do předčasného, nebo jestli se mu vyplatí ještě pracovat.
Ale , aby se dozvěděl výši důchodu, musel by znova podat žádost k datu, kdy by chtěl odejít do důchodu a již nepracovat.
Takových pánů Rudolfů je nás víc.
Také jsem předpokládal, že mi přijde alespoň nějaký výpočet, který by mi umožnil rozhodnout se, zda dále pracovat, nebo ne.
Je rozdíl podat žádost o předčasný důchod a výpočet důchodu. To si může udělat kdykoliv i v nové legislativě.
Kdo ze zdravotních, pracovních, rodinných důvodů chce jít do předčasného důchodu, nechť jde. Může si přivydělat dohodou do 10 000,-Kč a důchod je mu krácen nebo si zaplatí předdůchod. Kalkul s valorizací a odkladem výplaty je na úkor ostatních důchodců pro které nejsou peníze ani na zákonnou valorizaci. Pracovat a brát důchod nebo si jej prací zvýšit by mělo platit až ve starobním důchodě a ne před dosažením důchodového věku.
Počkejte až Vy půjdete do důchodu budete si chtít alespoň o málo zajistit nějaký důchod po 35 letech práce.Ono se to kecá dokud se to nedotkne přímo. Vás
Výdělečnou činností, ze které budete odvádět sociální pojištění, se Vám následně uvolněný důchod upraví, neboť se Vám sníží krácení za předčasnost a zvýšíte si dobu pojištění.
POZOR chybné údaje - dobu pojištění (odpracované roky) si nezvýšíte od data přiznání důchodu, i když bez výplaty. Pouze se odváděním sociálního pojištění ať jako zaměstnanec nebo OSVČ snížuje krácení předčasnosti.
Zvýšíte, znovu se přepočíta procentuální výměra vzhledem k odpracovanym rokům. Procentuální výměra a základ z roku žádosti zůstane beze změny.
Někdo si poctivě platí předůchod. To si naběhl. Někdo odchází do předčasného z různých osobních důvodu a je mu trvale krácen a někdo požádá o předčasný důchod bez výplaty,má jej vyšší o valorizaci,ale stále pracuje a navyšuje. Je to normální ? A budoucí generace důchodců na to doplatí.
NEDOPLATI. Je normalni se zajimat a cinit rozhodnutí. Kdyby nebyla tak vysoka inflace, nebyly by ani vyhodne odchody do predcasneho duchodu. Pokud budou problemy s duchody v budoucnosti, tak budou proto , ze se v teto dobe nerodi dost deti, mladi nemaji bydleni, dlouho studuji, stat se nesnazi zajistit, aby vsichni radne do systemu prispivali. Je to trosku slozitejsi. ODS vzdy chtela vyvadet penize smerem k bankám a fondům, od nich skutecnou stabilitu duchodoveho systemu necekejte.
Dobrý den, manželka by měla mít řádný důchod v 5/2025. Uvažuje o předčasném důchodu bez výplaty, aby si zafixovala stávající podmínky a zatím by chtěla ještě nadále pracovat dokud to půjde v norm. zaměstnaneckém poměru. Vy píšete, že při přiznání předčasného důchodu bez výplaty je možné nadále pracovat a mít příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Paní na OSSZ jí řekla opak, že to nejde a že by musela dát výpověď a pracovat pouze na dohodu. Můžete nám prosím napsat, jak to tedy je. Předem Děkujeme.
Jana:Je mi 61let,od loňského března pobírám invalidní důchod druhého stupně, původní výměra 11300, po červnové valorizaci budu brát 13500. Od jsem od té doby vedena na úřadu práce. Výpočtový základ byl přes 19000, odpracovaná doba přes 40 let. Mám 2 děti a řádný odchod do starobního důchodu k 28.7.2025.
Velice vás tímto prosím o odpověď na otázku, zda bych si letos, ještě za stávajících podmínek, mohla zažádat o předčasný důchod nebo si nechat invalidní důchod a počkat na starobní důchod. Nedokážu posoudit, co by pro mě bylo výhodnější.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem Jana
Nerozumím některým našim lidem. Oni chodí do práce a jejich metou je předčasný důchod? Vždyť odchod do důchodu je v podstatě počátek konečné !!
a) lidem jde o výši důchodu, která pravděpodobně bude dle budoucí právní úpravy nižší než podle současné,
b) roli hraje i předpokládané budoucí zvýšení daní a plateb za soc-zdrav pro OSVČ,
c) důchod, dokonce i když v něm bude člověk pracovat dále, není žádná konečná, ale naopak začátek klidu, pohody, dostatku času, bez stresu.
Při přiznání důchodu se obdrží od ČSSZ příslušné rozhodnutí.
Předčasný důchod je trvala krácený.
........................
Milý autore za takové věty byste se za mojich studijních časů nedostal k maturitě. Dnes už může i disgrafik dělat novináře. Nová doba....
Zajímá mne, proč existuje předčasný důchod bez výplaty. Když potřebujete odejít do předčasného důchodu tak ho začnu pobírat. Pokud ne, tak proč je možnost zažádat.
Protože si jím zafixujete stávající podmínky, a ne podmínky, které bdou platit od 1.10.2023. Tedy mimo jiné můžete odejít do předčasného důchodu dříve a s nižším krácením.