Dohody mimo pracovní poměr (DPP a DPČ)
„dohodářům“ přináší návrh novely zákoníku práce vyšší míru ochrany, pro zaměstnavatele to ale bude znamenat zvýšení administrativní zátěže i nákladů
Dovolená – zaměstnanci vznikne právo na dovolenou. U dohod se vychází z týdenní pracovní doby, která je stanovena na 20 hodin týdně
Poskytování příplatků – zaměstnanci vzniká nárok na příplatky za noční práci, práci o víkendech nebo ve svátek, včetně náhradního volna
Překážky v práci – zaměstnanci podle návrhu novely zákoníku práce vznikne právo na čerpání všech překážek v práci, a to v případě, že se zaměstnanec a zaměstnavatel dohodnou a stanoví to vnitřní předpis
Rozvrh pracovní doby – zaměstnavatel bude mít povinnost písemně vypracovat rozvrh pracovní doby a seznámit s ním zaměstnance pracující na dohodu nejpozději 3 dny před začátkem směny (pokud se nedohodnou jinak)
Odůvodnění výpovědi z dohody – pokud vztah zaměstnance na dohodu trval v posledních 12 měsících alespoň 180 dní, bude moci zaměstnanec požádat o zaměstnání v pracovním poměru. Zaměstnavateli vzniká povinnost nejpozději do 1 měsíce poskytnout zaměstnanci písemně odůvodněnou odpovědět.
Můžete mi vysvětlit v čem nás orvou jak rybíz?
Jediný problém je s tou třídenní lhůtou,ale ne u každého,jak je tam napsáno pokud se nedohodnou jinak.
Teď když si beru volno,že někam jedu,mám to zadarmo,od nového roku to budu mít zaplacené jako dovolenou.
Možná na mne budou tlačit,abych se stal kmenovým zaměstnacem,ale je to věc dohody.Už jsem o tom jednali letos z kraje roku,kdy už ta novela měla platit.
Jiří Šimoník
A od ledna vás orvou jak rybíz
4