1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 1 rokem

Měl jsem to samé dilema. A dokonce stejně, o dva roky odpracované navíc. Tehdy mi vyšel výpočet návratnosti asi 15 let. Jelikož jsem nutně další peníze nepotřeboval, zvolil jsem raději vyšší důchod. A i když se to tehdy nedalo předpokládat, tak mi potom díky postupným mimořádným valorizacím důchod vyskočil o dost nahoru. Zpětný propočtem mi najednou vyšla návratnost asi 11 let.

--

Jak je vidět, určit co je výhodnější se ani nedá. Nevíme totiž, co politici s důchody zase vyčarují. A navíc nám do rovnice chybí to nejdůležitější, totiž kolika let se ve skutečnosti dožijeme.

--

A souhlasím jmenovcem Zdeňkem Novákem. Pracovat dál. Samozřejmě jen pokud to zdraví dovolí.

3
Před 1 rokem

Jednoznačná matematika, srovnej o kolik se ti zvedne důchod za rok přesluhování v korunách k poměru ponechání důchodu za tento rok státu. Dorovnání bude v nedohlednu. Já bych variantu přesluhování nebral ani za zlaté oči.

13
Před 1 rokem
Rampach Pavol

Není to zase tak jednoznačná matematika, je tam mnoho neznámých, např. předem nikdo neví, jak se bude vyvíjet průměrná mzda, což také hraje při výpočtu důchodu roli, ale určitě bych netvrdila, že dorovnání je v nedohlednu. Já jsem si při přesluhování o necelé 3 roky odhadla návratnost na 7-8 let a musím říci, že jsem se docela trefila, po 4 letech pobírání důchodu se mi "vrátila" již téměř polovina a pobíraný důchod mám výrazně vyšší. Souhlasím ale s autorem článku, že je to vždy trochu sázka do loterie a že záleží na preferencích každého z nás. Já tedy rozhodně nelituji, že jsem si za ty 3 roky navíc nenechala zpětně důchod vyplatit, zvláště při současné míře inflace.

Před 1 rokem

Mladí pracovat nechtějí a tak je potřeba donutit stále makat ty dříve narozené. Che to určitě lepší je si ten důchod co nejdéle, užívat!

11
Před 1 rokem

Pobírej starobní důchod a přitom pracuj, je to výhodnější. Budeš pobírat dva příjmy.

13
Před 1 rokem
Zdeněk Novák

👍👍👍😊

3
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt