Makat u zahraničních firem tak máte pěkný důchod v česku a v cizině sem nemakal Od roku 1978- do roku 1985 jsem makal v lese na Šumavě plat 6000 Kč.a ty léta se nezapočítaj. Až od roku 1986.
S podprůměrným platem může očekávat průměrný nebo nadprůměrný důchod jen člověk absolutně mimo realitu nebo odborový fanatik.
Kdo celý život pracoval za podprůměrný plat. Nebo jako OSVČ a platil nízký odvod. Nebude mít průměrný důchod.
Ti . co nepracovali , a nemají nárok na důchod , Jdou si pro dávky ,
Není to úplná prča. Znám člověka z menší obce, který celý život pracoval v jedné menší továrně, kterou měl v docházkové vzdálenosti. Továrnu koupil jiný majitel, který výrobu přestěhoval. Ten chlapík se rozhodl, že když mu do důchodového věku zbývá něco přes 2 roky a nemá auto, aby mohl dojíždět jinam, že bude brát podporu v nezaměstnanosti a pak sociální podporu, dokud nebude mít nárok na předčasný důchod. Žádné podstatné úspory neměl a žil sám. Vydržel to, ale jen díky tomu, že měl vlastní domek, zahradu, slepice, králíky a dřevo na otop bral jako klest z lesa. Byla to pro něj celodenní dřina a měl štěstí, že ho nezradilo zdraví. Přestal kouřit.
V článku chybí zásadní údaj.Co vykonával za práci a jak velký měl plat.Bez toho jsou to jen dohady.
Plat měl taký malý, ale politicky mu to myslelo.
Babiš vydělával mld,a dostal dúchod 19800
Pokud odváděl na sociální pojištění z minimální mzdy, není se čemu divit 🙂
V tomto státě se hezkého duchodu nedočká nikdo!!
To se mýlíte. Třeba já jsem spokojena. Pracovala jsem celý život (SŠ, účetní) a mám dnes (po valorizacích) něco přes 21 000 Kč. Opravdu špatně jsou na tom starodůchodci. Ti mají běžně důchody jen něco nad 1 tisíc. S tím by se mělo něco udělat a ne čekat až vymřou...
19000 Kč a stěžuje si?
To mu musí stačit.
Tak asi byl zvyklý na jiný standard. Ono jestli na horší se vždy zvyká hůře.
Z praxe vím, že vyhýbat se práci a být evidován na pracáku i víc jak 20 let je výhodnější než pracovat.
Není. Kdo neodpracoval zákonem stanovenou dobu, nedostane žádný!!! důchod. Bude do konce života jen na sociálních dávkách...
Právě. Chtěl se živit poctivou prací. Tak má i poctivou penzi. Možná se brzy dočká i nějaké drobné sociální dávky.